enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:37 “NATO ülkelerine gitmeyelim”
09:04 Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu’nun (TABEF) beşincisi bugün İstanbul’da atılacak
08:54 Türkiye’de 5G’ye geçişin ilk aşaması olan operatörlere yönelik frekans ihalesini bugün gerçekleştirecek
00:52 SETA 2025 Güz Dönemi Seminer Programı Başlıyor!
00:47 Cumhurnaşkanı Erdoğan,”Gazze’nin vatanlarını savunan evlatlarına terörist iftirası asla atmadık”
00:42 Kriter’in Ekim Sayısı Çıktı!
00:28 Şarm El-Şeyh Zirvesinde ’Yeni Bir Ortadoğu’nun Doğuşu’
00:27 Eskişehir’de 694 milyon ton nadir element bulundu
00:20 Bakan Güler, NATO Genel Sekreteri Rutte ile görüştü
00:15 Kumar Bir Halk Sağlığı Sorunudur
00:14 Muhalefet, CHP’nin Gölgesinde Yaşamak Zorunda mı?
00:03 Bisiklet tutkunları, Çeşme’de pedal çevirecek!
00:58 Türk dünyasının ortak ruhunu, milli dirilişini ve bağımsızlık idealini temsil eden Ahmed Cevad, “Unutulmadı”…
00:58 Ekol TV’de sarsıcı gelişmeler yaşanıyor. Kanalın Ankara bürosu kapatıldı, İstanbul’da ise çok sayıda çalışanla yollar ayrıldı.
00:55 Olmadı Bay Kuipers: Hollandalı yazarın Jön Türk anlatımı… Yazıdaki gerçekler, eksikler ve oryantalist sapmalar
00:53 Oyunculuk yanında İran’da ticaretle de uğraşan Niloufar Rosa Ghodsifar, aynı sistemini Türkiye’de kuruyor.
00:42 TRT 1’in sevilen dizisi “Teşkilat farkı açtı! 12 Ekim reytinglerinde TRT 1 zirvede
00:41 “Tarihten Günümüze Ankara Medeniyetleri ve Mutfakları: Ankara Gastronomi Festivali” 24-26 Ekim’de
00:27 Gazze’ye yardım taşıyan 17. İyilik Gemisi yola çıktı
00:23 İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanvekili Nuri Aslan İmamoğlu’nun yerine seçilmişti! Aslan için hapis talebi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Pandemi nedeniyle sessiz kalan plajlar nesli tükenmekte olan kaplumbağalara umut oldu

Pandemi nedeniyle sessiz kalan plajlar nesli tükenmekte olan kaplumbağalara umut oldu
17 Kasım 2021
413
A+
A-

DAKAR-UHA HABER / Küresel sağlık krizi COVID-19’un bir sonucu olarak, Senegal kıyılarındaki nesli tükenmekte olan kaplumbağa yuvalarında artış meydana geldi.

(UHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘TRT Haber’ aktardığı AA’nın haberine göre,Batı Afrika ülkesi Senegal’in kumsalları, tehdit altındaki birkaç deniz kaplumbağası türü için tarihi yuvalama alanları.

Ancak son yıllarda artan balıkçılık, turizm ve inşaat faaliyetleri kırmızı listede yer alan üç kaplumbağa türünün kıyılarda yuva yapmalarını engellemişti.

Bununla birlikte, daha az ışık kirliliği ile daha karanlık kumsallara yol açan küresel sağlık krizi COVID- 19 ve beraberindeki kısıtlamalar, kaplumbağalar üzerinde olumlu bir etki yarattı.

Fotoğraf: Reuters Arşiv

[Fotoğraf: Reuters Arşiv]

“Kaplumbağalar yumurtalarını plajlara bırakmaya geldi”

Ben Somone Deniz Koruma Bölgesi’nden Saliou Mbodji kıyıdaki haraketlilik hakkında bilgi verdi.

“Sınırlar kapalıydı, bu yüzden plajlarda ve otellerde pek insan yoktu. Daha az ışık vardı ve daha çok kaplumbağa yumurtalarını plajlara bırakmaya geldi. Bu yüzden geçen yıldan beri bu kadar çok geri dönüş görüyoruz. Deniz kaplumbağaları burada. Geçen yıl büyük bir akın gördük.”

Çevre bakanlığı kayıtlarına göre, başkent Dakar’ın hemen güneyindeki Guereo’da, geçen sezon sahilde yuva yapan on beş kaplumbağa sayısı geçen yıl sadece ikiydi.

Ancak daha fazla insan geri döndükçe kaplumbağaların sayısı azalmaya başladı.

“Kaplumbağalar yok olursa besin zincirinde dengesizlik olur”

Araştırmacı ve deniz koruma uzmanı Charlotte Thomas, yuvalama oranları pandemi öncesi seviyelere dönmesi ihtimaline karşı sert bir uyarıda bulunuyor.

“Kaplumbağalar, bilmeyenler için okyanus temizleyicisi rolünü oynarlar ve genellikle başka yerlerde okyanus çöp toplayıcıları olarak adlandırılırlar. Kaplumbağalar yok olursa, bu besin zincirinde bir dengesizlik yaratacak ve tüm ekosistemi tehdit edecek.”

Bu arada yavru kaplumbağalar da gönüllülerin yardımıyla okyanusa doğru yol almaya devam ediyor.

[UHA Haber Ajansı, 17 Kasım 2021]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.