enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:25 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
00:54 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
00:43 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
00:41 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
00:16 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
00:13 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
00:03 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
22:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
22:11 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
21:34 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
00:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
00:51 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
00:50 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
00:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
00:37 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
00:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
00:33 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
00:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Otomotivde sahte yedek parçaya dikkat

Otomotivde sahte yedek parçaya dikkat
8 Eylül 2021
829
A+
A-

UHA HABER / Son dönemlerde otomotiv sektöründe sahte yedek parçaların piyasada sık görünür olması sorunları da beraberinde getiriyor. Sahteciliğin araç markalı ürünlerde yoğunlaştığını anlatan uzmanlar, yetkili servislerde de dikkat edilmesi gerektiği görüşünde.

Sertaç Aksan
TRT Haber : Sertaç Aksan

Dünya genelinde sektör fark etmeksizin en sık karşılaşılan sorunlardan biri sahte ürünler. Giyimden gıdaya, kozmetikten mücevhere kadar çok farklı alanda gerçeğinin birebir aynısı görünümündeki bu ürünler ülkemizde de maalesef oldukça yaygın.

Bugünlerde sahte ürünlerin otomotiv sektöründe daha çok göründüğüne dair söylentilerin ardından biz de piyasadaki durumu ve iddiaları sormak için Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Özalp ile bir araya geldik.

Otomotiv sektörü bir yanda pandemi ile diğer yanda 'sahte' yedek parça sorunlarıyla uğraşıyor.

[Otomotiv sektörü bir yanda pandemi ile diğer yanda ‘sahte’ yedek parça sorunlarıyla uğraşıyor.]

Ucuz olmaları en büyük etken

Özalp da esasında sahte ürünlerin sadece otomotiv piyasasının değil, talep gören tüm piyasaların sorunu olduğu gerçeğinin altını çizerek başlıyor konuşmaya…

Bir ürüne talep arttıkça kimi etik dışı kişiler haksız kazanç elde edebilmek adına ürünün özelliklerini ve yeterliliklerini göz önüne almadan bu işe girebiliyormuş. Bu ürünlerin hiçbir test ve kontrole tabi olmadan el altından piyasaya sürüldüğünü söylüyor OSS Başkanı.

Sahte olduğu bile bile bir ürün neden talep görür sorusunu yöneltiyoruz ve “Pazarın büyümesi ve ürün fiyatlarının artması, en düşük maliyetle üretilen, ne olduğu belli olmayan bu parçaların, piyasaya daha ucuz fiyatla sürüldükleri için talep görmesine sebep oluyor” yanıtını alıyoruz.

Otomotivde sahte yedek parçaya dikkat

Asıl tehlike araç markalı ürünlerde

Sahte ürüne karşı tüketicilerin de kendince bazı önlemleri var. Mesela kendimizden örnek veriyoruz ve araç bakımlarımızı ya da otomobilimizle ilgili tüm işlemleri yetkili servislerde yaptırdığımızı söylüyoruz.

Özalp’e göre yetkili servislerde işlem yaptırmak çok önemli. Ancak her yetkili servis orijinal parça kullanacak anlamına gelmez uyarısında bulunuyor. Zaten sahte yedek parça üretenlerin de önceliği araç markalı ürünlermiş.

Bunun sebebini “Araç markalı ürünlerin fiyatları satış sonrası ürünlere göre çok daha yüksek olduğu için, sahte ürün üretenler büyük çoğunlukla araç markalı ürünlerin sahtelerini yapmaya yöneliyor” cümleleriyle anlatıyor Özalp.

Türkiye, otomotiv yedek parçası üretip, bunu farklı ülkelere ihraç eden önemli markalara da sahip. Foto: AA

[Türkiye, otomotiv yedek parçası üretip, bunu farklı ülkelere ihraç eden önemli markalara da sahip. Foto: AA]

Ziya Özalp’in anlattıkları işin bir başka boyutuna daha işaret ediyor. Bu noktada sahte yedek parçaların güvenlik sorununa neden olup olmayacağını soruyoruz:

“Bir parçanın araç üzerindeki yerine oturuyor olması, o parçanın doğru parça olduğu anlamına gelmiyor. Otomotiv endüstrisinde üretilen araçların parçaları çok ciddi bir teknoloji ve Ar-Ge çalışmasının sonucu. Doğal olarak merdiven altı diye tabir edilen yerlerde üretilen, hiçbir teste ve kontrole tabi olmadan piyasaya sürülen bu parçaların kalitesinin derecesini sorgulamak, çok ciddi bir bakış açısı sorunudur.

Sahte parçalar kesinlikle düşük kaliteli ürünler olarak tanımlanamaz. Örneğin, sahte bir filtre büyük bir ihtimalle filtre bile değildir. Bu da özellikle güvenlik parçalarında hayati tehlikelere yol açıyor. Daha net bir ifadeyle özellikle güvenliği doğrudan etkileyen yerlerde sahte parçanın kullanılması hem mal hem de can güvenliği sorununu beraberinde getiriyor.”

5 milyar dolarlık piyasadan söz ediliyorTürkiye’de araç satışları genelde artıyor. Yollarda milyonlarca araç var. Büyük çoğunluğunun da kilometresinin ve yaşının yüksek olduğunu biliyoruz. Bu durum orijinal parçaların kullanılmasının önemini daha da artıyor.

OSS Başkanı Ziya Özalp, otomotiv satış sonrası pazarının Türkiye’deki büyüklüğünün 5 milyar dolar civarında olduğu öngörüsünü paylaşıyor.

Sohbetimizin sonuna doğru asıl sorumuza geliyoruz… Normal bir kullanıcı tüm risklerden kendini nasıl koruyabilir?

Yetkili servislerin yapısı gereği müşterilerine sadece araç logolu parçalarla hizmet verdiği bilgisini paylaşıyor Özalp ve “Belirttiğimiz sebeplerden ötürü araç markalı yedek parçaların sahteleri piyasada daha yaygın… Bu sebeple son tüketicinin özellikle yetkili servislerde dikkatli olmasında fayda var. Tabii ki bir bakışta anlaşılacak şeyler değil tüm bunlar. Burada asıl olarak güven unsuru çok önemli. OSS Derneği olarak, son tüketicinin kalite fiyat dengesi açısından satış sonrası markalı ürünleri tercih etmelerini ve güvendikleri yerlerle ilerlemelerini öneriyoruz” diyor.

[UHA Haber Ajansı, 08 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.