enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:55 Minguzzi cinayeti davasında karar açıklandı
15:46 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kuveyt Emiri Şeyh Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah’ın huzurunda iki ülke arasında 4 anlaşma imzalandı.
09:59 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, “İstanbul Havalimanı’nın yıl sonu hedefi 85 milyon yolcu”
08:25 Haberciliğe her açıdan bakan podcast: Habercinin Gözünden
05:38 Dünya Meteoroloji Örgütü’ne (WMO) göre, “Hava koşulları sertleştikçe ekonomik maliyetler ve etkiler de artıyor”
03:00 Adalet Bakanı Tunç, “Cumhurbaşkanımıza maalesef ağza alınmayacak cümlelerle hakaret eden bir muhalefet anlayışı var”…
00:50 Gazeteci Özlem BAY’ın Haber Ajandası: Türkiye kuraklık kıskacında!
00:39 Kudüs şairi: Nuri Pakdil
00:36 Kıbrıs’taki bölünmeyi 62 yıl önce Makarios başlattı
00:35 “Ömer Çelik: “Bu husumet kadrosunun Cumhurbaşkanımıza, Cumhur İttifakımıza ve partimize saldırılarını lanetliyoruz.”
00:31 Burhanettin Duran: CHP öfke nöbetini alışkanlık haline getirdi
00:18 Milli mühimmat için tarihi an: KIZILELMA envantere hazırlanıyor
00:16 Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO), Olağanüstü Oturumu Cenevre’de başladı…
00:16 Kahpe ASALA’nın yaptıklarını görmezden gelen Türk kökenli bir Hollanda siyasetçisi Çoşkun Çörüz’e tepki…
00:04 Bakan Yerlikaya: Hiç kimse polisimize ‘düşman’ deme alçaklığına cüret edemez
00:03 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Rusya’dan doğal gaz (LNG) ithalatını 2028 yılı başında tamamen sonlandıracak…
20:02 İzmir Kültürpark Atlas Pavyonu’nda kapılarını açan ”Ve Mavi Gözleri Çakmak Çakmaktı” Mustafa Kemal Atatürk Sergisi…
18:21 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, CHP’li 40’ı tutuklu 200 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.
14:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan Kuveyt, Katar ve Umman’ı ziyaret edecek
14:01 CHP’li marjinal gruplar, CHP Kocaeli İl Kongresi’nde Gazeteci Erdal Sertel’e saldırdı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Otomotiv endüstrisi ocakta  2,2 milyar dolar oldu 

Otomotiv endüstrisi ocakta  2,2 milyar dolar oldu 
9 Şubat 2022
1.360
A+
A-

BURSA – UHA HABER / Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv sektörünün ocak ayı ihracatı yüzde 1,6 düşüşle 2,2 milyar dolar oldu. Yaşanan düşüşe rağmen ülke ihracatında yine ilk sırada yer alan sektörün toplam ihracattan aldığı pay ise yüzde 12,7 oldu. 

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik: “Yarı iletken çip krizi, ham madde tedarik problemleri ve artan maliyetler gibi sorunların gölgesinde girdiğimiz 2022 yılının ilk ayında en büyük ürün grubu yine tedarik endüstrisi oldu.

Binek otomobillerde yüzde 21 düşüş, otobüs-minibüs-midibüs ihracatında ise yüzde 39 artış yaşandı. Birleşik Krallık, ABD ve Mısır gibi ülkelere ise yüzde 40’lara varan oranlarda yüksek oranlı artışlar kaydettik.”

 Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye ekonomisinin 16 yıldır üst üste ihracat şampiyonu olan otomotiv sektörünün ocak ayı ihracatı yüzde 1,6 düşüşle 2,2 milyar dolar oldu. Yaşanan düşüşe rağmen Türkiye ihracatında yine ilk sırada yer alan sektörün toplam ihracattan aldığı pay ise yüzde 12,7 oldu. 

OİB YKB Baran Çelik'in iş gündemi; Küresel…

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Yarı iletken çip krizi, ham madde tedarik problemleri ve artan maliyetler gibi sorunların gölgesinde girdiğimiz 2022 yılının ilk ayında en büyük ürün grubu yine tedarik endüstrisi oldu. Binek otomobillerde yüzde 21 düşüş, otobüs-minibüs-midibüs ihracatında ise yüzde 39 artış kaydettik. Ülke bazında ise Birleşik Krallık, ABD ve Mısır gibi ülkelere yüzde 40’lara varan oranlarda yüksek oranlı artışlar yaşandı. Fransa ve İtalya’ya ise çift haneli düşüş yaşadık” diye konuştu.  

Otomotiv sektörü çip krizine rağmen hedefine ulaştı - Son Dakika Haberleri

Tedarik endüstrisi ihracatı ocakta yüzde 7 arttı 

Ürün grubu bazında Tedarik endüstrisi ihracatı ocakta yüzde 7 artarak 951 milyon USD olurken, Binek Otomobil ihracatı yüzde 21 azalarak 654 milyon USD, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı yüzde 3 artarak 440 milyon USD ve Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatı da yüzde 39 artarak 65 milyon USD olarak gerçekleşti. 

Tedarik endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya ihracatta yüzde 3 oranında artış görülürken, yine önemli pazarlardan ABD’ye yüzde 12, Rusya’ya yüzde 32, Polonya’ya yüzde 21, Slovenya’ya yüzde 26, Hollanda’ya yüzde 29, Mısır’a yüzde 30 ihracat artışı görüldü. Buna karşılık Fas’a yüzde 12, Macaristan’a yüzde 13 ihracat düşüşü yaşandı. Ocakta Binek Otomobillerde önemli pazarlardan olan Fransa’ya yüzde 66, İtalya’ya yüzde 53, İsveç’e yüzde 55, Belçika’ya yüzde 41 ihracat düşüşü görülürken, yine önemli pazarlardan Birleşik Krallık’a yüzde 53, Mısır’a yüzde 30, ABD’ye yüzde 259 ihracat artışı yaşandı. 

Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda en fazla ihracat yapılan ülke olan Birleşik Krallık’a yüzde 30, önemli pazarlardan Slovenya’ya yüzde 45, Belçika’ya yüzde 16, ABD’ye yüzde 19 ihracat artışı yaşanırken, Fransa’ya yüzde 28, İtalya’ya yüzde 25, İspanya’ya yüzde 22 ihracat düşüşü görüldü. 

Otobüs-Minibüs-Midibüs ürün grubunda ise en fazla ihracat yapılan ülke olan Fransa’ya yüzde 9, İtalya’ya 48 ve Birleşik Krallık’a çok yüksek oranlı ihracat artışı yaşandı. 

Otomotiv sektörü krizi 'çip' ve 'aşı' ile aşacak - Son Dakika Haberleri

Almanya’ya yüzde 1, Birleşik Krallık’a yüzde 34 artış
Ülke bazında en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya yüzde 1 artışla 325 milyon USD’lik ihracat kaydedildi. İkinci büyük pazar olan Birleşik Krallık’a yüzde 34 artışla 268 milyon USD ihracat yapılırken, Fransa’ya ihracat yüzde 40 azalarak 182 milyon USD oldu. Geçen ay yine önemli pazarlardan Slovenya’ya yüzde 25, ABD’ye yüzde 41, Mısır’a yüzde 40, Rusya’ya yüzde 37, Romanya’ya yüzde 26,5 ihracat artışı görülürken, İtalya’ya yüzde 23, İsveç’e yüzde 41, Macaristan’a yüzde 12 düşüş yaşandı. 

Koronavirüs ekonomiyi etkilemeye devam ediyor; Avrupa'da fabrikalar kapanıyor

 AB’ye ihracat yüzde 11 azaldı 

Ülke grubu bazında en büyük pazar olan Avrupa Birliği ülkelerine ocak ayında ihracat yüzde 11 azalarak 1 milyar 388 milyon USD oldu. AB ülkeleri, ihracattan yüzde 62 pay aldı. Bu yılın ilk ayında Diğer Avrupa Ülkelerine yüzde 24, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesine yüzde 37, Bağımsız Devletler Topluluğuna yüzde 26 ihracat artışı yaşandı. 

[UHA Haber Ajansı, 09 Şubat 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.