enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:20 Yılbaşında kar yağacak mı?
00:20 UNICEF: Gazze’de çocuklar ve hamile kadınlar arasında yetersiz beslenme oranları arttı…
00:10 Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay vefat etti
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
03:32 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
01:00 Adalet Bakanı Tunç, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada bulundu…
00:57 CHP, Kocaeli’de 13-0’a çok uzak!
00:49 Ukrayna’da bugün seçimler yapılsa kim kazanır?
00:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:43 Filistin Haber ve Enformasyon Ajansı’ndan (WAFA) Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri…
00:37 11 ilde zamana karşı yarış: Asrın inşa seferberliğinde sona gelindi
00:30 Suriye’de bir DEAŞ militanının düzenlediği silahlı saldırıda 2 ABD askeri ve 1 ABD vatandaşı hayatını kaybetti…
00:24 Gastronomide Yeni Dönem: MICHELIN Rehberine 54 Yeni Restoran
00:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nüfus artış hızı noktasında gerçekten dertliyiz”
00:23 Orban’dan Rus varlıklarının dondurulmasına tepki: ‘Brüksel sınırı aştı’
00:21 Sofralık Zeytin Ihracatı Yeni Sezona Yüzde 13’Lük Artışla Girdi
00:13 Ukraynalı Nobel Barış Ödülü sahibi Euronews’e konuştu: Ukrayna’nın ‘demokrasi dersine’ ihtiyacı yok
00:06 Uluslararası araştırmacılardan İstanbul uyarısı: ‘Depremler adım adım şehre yürüyor’
00:02 Plastik çöp: Türkiye geri dönüşüm efsanesinin neresinde?
00:01 İstanbul Süleymaniye’deki İbn Haldun Üniversitesi (İHÜ) İPAM Darüşşifa Psikoterapi Merkezi açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Orman yangınlarında hayvanlara ilk yardım nasıl olmalı?

Orman yangınlarında hayvanlara ilk yardım nasıl olmalı?
7 Ağustos 2021
647
A+
A-

UHA HABER / Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadelesi bir haftadır devam ediyor. Peki ormanlarda yangından etkilenen hayvanlara ilk yardım nasıl olmalı? Zarar gören bir hayvan görüldüğünde ne yapılmalı? Cevaplar haberimizde…

Türkiye’nin Ege ve Akdeniz Bölgeleri’ndeki orman yangınlarıyla mücadelesi aralıksız devam ediyor. Alevleri söndürmek için başta itfaiye ekipleri olmak üzere tüm yetkililer bir haftadır var gücüyle çalışıyor.

Orman yangınları insanların canını tehdit ettiği kadar ormanlarda yaşayan binlerce hayvanın da hayatını olumsuz etkiliyor. Ekiplerin, yangınlarda yaralanan hayvanların tedavisi için çalışmaları devam ediyor. Hayvan ambulansları, bakım ve tedavilerde koordinasyonu hızlı bir şekilde sağlıyor.

Peki orman yangınlarında zarar gören hayvanları gördüğümüzde nasıl hareket etmeliyiz?

Isparta Belediyesi Veteriner Hekimi Osman Bütüner, zarar görmüş hayvanlara nasıl müdahale edilmesi gerektiğini TRT Haber’de anlattı.

“Yanan bir hayvan görüldüğünde en yakın kriz noktasına haber verilmeli”

Isparta Belediyesi Veteriner Hekimi Osman Bütüner konuyla ilgili olarak, “Yangının yeri tespit edildikten sonra öncü grup olan arazözler ve itfaiye ekipleri yangın bölgesine gidiyor. Eğer yerleşim yeri varsa bize acilen haber veriyorlar. Biz de bölgeye intikal ediyoruz. Bölgede yanmaya maruz kalmış hayvan varsa ilk müdahalemizi yapıyoruz. Yerleşim yeri yoksa da yangın bölgesine giderken bölgede yanan hayvanların olup olmadığını kontrol ederek ilerliyoruz” dedi.

Bütüner, yanan bir yaban hayvan görüldüğünde en yakın kriz noktasına gidilmesi gerektiğini belirterek, “Kriz noktası da bize ulaşıyor. Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü olarak bölgenin tespitini yaparak ivedi bir şekilde olay yerine ulaşıyoruz” diye anlattı.

Tedavisi yapılan hayvanlar barınaklara ya da milli parklara götürülüyor

Bütüner, orman yangınlarında tespit ettikleri hayvanlarda ilk olarak travma, yanık ve genel durum kontrolü yapıldığını söyleyerek, “Hayvanlara acil şekilde müdahale ederek, gerekli ilaçlamalarını yapıyoruz. Daha sonra hayvanı ambulansa alarak en yakın barınağa ya da yabani bir hayvan olduğu zaman da milli parklara teslim ediyoruz” şeklinde açıkladı.

“Hayvanları hızlı bir şekilde bölgeden uzaklaştırıyoruz”

Yerleşim yerlerindeki besicilerin hayvanlarına da gerekli müdahaleyi yaptıklarını anlatan Bütüner, büyükbaş, küçükbaş hayvanlarla kedi ve köpekleri hızlı bir şekilde yangın bölgesinden uzaklaştırdıklarını söyledi.

Bütüner, veteriner hekimler olarak orman yangınlarında her zaman göreve hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

[UHA Haber Ajansı, 07 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.