enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:04 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
07:43 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:26 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
05:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:59 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu,”Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:28 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
00:08 Made in EU Nedir?
00:02 Turizme savaş darbesi
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:25 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:14 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

NYT: Cemal Kaşıkçı’yı öldüren ekipten 4 kişi ABD’de Dışişleri onaylı paramiliter eğitim aldı

NYT: Cemal Kaşıkçı’yı öldüren ekipten 4 kişi ABD’de Dışişleri onaylı paramiliter eğitim aldı
24 Haziran 2021
397
A+
A-

UHA HABER / Muhalif Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı Türkiye’de öldüren ekipten 4 kişinin daha önce ABD’de bir paramiliter eğitimden geçtiği ortaya çıktı.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın ‘EuroNews‘den aktardığı haberinde, New York Times gazetesinin haberine göre, 2018’de Cemal Kaşıkçı’yı öldüren Suudi ekipten 4 kişi, daha önce ABD’de Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylanan bir paramiliter eğitim aldı.

Haberde, bu kişilerin bir Amerikan güvenlik şirketi olan Tier 1 Group’tan eğitim aldığı, bu eğitimin de ilk olarak 2014 yılında eski ABD Başkanı Barack Obama yönetimi tarafından onaylandığı bilgisine yer verildi. Gazete, söz konusu eğitimin, Donald Trump’ın başkanlığının başlangıcına kadar devam ettiğini savundu.

Eğitimin Suudi liderlerini koruma amacıyla verildiğini yazan NYT, eğitim kapsamında “karşı saldırı” alıştırmaları yapıldığını belirtti. Eğitimle ilgili bilgi sahibi bir kişi de, eğitimin gözetim ve yakın muharebe çalışmalarını da içerdiğini söyledi.

Raporda, Pentagon’da kıdemli bir görev için başvuran özel sermaye şirketi Cerberus Capital Management olan Tier 1 Group’un ana şirketinden üst düzey bir yetkili tarafından Trump yönetimine sağlanan bir belgeye atıfta bulunuldu.

Şirketin üst düzey yöneticilerinden Louis Bremer , yazılı ifadesinde Tier 1 Group’un Suudi ajanlara eğitim verdiğini doğruladı, ancak eğitimin “koruyucu nitelikte” ve “sonraki iğrenç eylemleriyle alakasız” olduğu ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı iddiaları doğrulamak istemedi

İddialarla ilgili konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Ned Price ise, Suudi grubun eğitimi için Tier 1 Group’a lisans verip vermediğini doğrulamayı reddederek, “Bu yönetim, müttefiklerimiz ve ortaklarımız tarafından ABD menşeli savunma teçhizatının sorumlu kullanımı ve eğitimi konusunda ihlaller meydana geldiği takdirde verilecek uygun tepkileri değerlendiriyor. Suudi Arabistan, topraklarına yönelik önemli tehditlerle karşı karşıya ve Riyad’ın savunmasını güçlendirmesine yardımcı olmak için birlikte çalışmaya kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Kaşıkçı cinayeti

Gazeteci Cemal Kaşıkçı, evlilik işlemleri için 2 Ekim 2018’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğuna girmiş, buradan bir daha çıkamamıştı.

Suudi hükümeti, Kaşıkçı’nın konsolosluk binasında kaybolmasını önce inkar etmiş, uluslararası tepkilerin artması karşısında ise daha sonra bunu itiraf ederek üst yönetimin bilgisi dışında gerçekleşmiş “serseri bir operasyon” olduğunu savunmuştu.

BM tarafından Haziran 2019’da yayımlanan raporda ise “Kaşıkçı’nın öldürülmesi, Suudi Arabistan devletinin sorumlu olduğu yargısız bir infazdır” değerlendirmesinde bulunulmuştu.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğünün Şubat 2021’de yayımlanan raporunda da “Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın, Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın, Türkiye’nin İstanbul kentinde yakalanması ya da öldürülmesine yönelik operasyonu onayladığı sonucuna ulaştık.” ifadesine yer verilmişti.

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 24 Haziran 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.