enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:48 İstanbul’da, Afganistan ile Pakistan arasında Türkiye ve Katar’ın ara buluculuğuyla, ateşkese devam kararı alındı…
00:45 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi
00:29 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Şimdiden su konusunda çok ciddi tedbirler düşünmek zorundayız”.
00:28 Bolu’daki otel yangını davasında karar açıklandı
00:27 Merkez Bankası Papara’nın faaliyet iznini iptal etti
00:26 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, İsrail’in uyguladığı soykırıma karşı dünyanın sessiz kalmasını eleştirdi…
00:21 Türkiye’nin yerli ve milli otomobil hayalini gerçekleştiren Togg, Avrupa’da ilk teslimatlarına başladı…
00:20 TRT Genel Müdürü Sobacı: Türkiye, denklemleri değiştiren bir aktör oldu
00:16 Yurt genelinde sıcaklıklar artacak
00:16 112 Acil Çağrı Merkezlerine 10 Ekim 2024-10 Ekim 2025 tarihleri arasında 96 milyon 919 bin 400 başvuru yapıldı…
00:13 PFDK’dan 149 hakeme “bahis oynama” gerekçesiyle men cezası
00:07 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında, gözaltına alınan 5 şüpheliden 4’üne tutuklama talebi…
00:05 Kocaeli’nin Gebze ilçesinde çöken 7 katlı apartmanın yakınındaki bir bina daha tedbiren boşaltıldı…
00:02 Eski ehliyetlerini 1 milyon 799 bin 172 kişi yenileme işlemini yapmadı…
00:35 Sessiz çocuklar: Utangaçlık mı, sosyal kaygı mı?
00:32 18 bin tonluk akaryakıt farkı! Türkiye Petrolleri’ne operasyon
00:28 Hollanda seçimlerinde, işçi partisinin kaybında Türkiye’nin rolü var mı?
00:23 Avrupa Merkez Bankası, ticaret gerilimine rağmen büyüme sürerken faiz oranını yüzde 2’de tuttu
00:22 Hacıosmanoğlu: Hakemlik onur mesleğidir, bu onuru kirleten Türk futbolunda yer alamaz
00:21 Nükleer Güvenlikten İdeolojik Direnişe: Önleyici Vuruş ve İran Deneyimi Çerçevesinde Çıkarılacak Dersler
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Nükleer Çatışma Riski On Yılların Zirvesinde”

Nükleer Çatışma Riski On Yılların Zirvesinde”
23 Mart 2023
27
A+
A-

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, nükleer çatışma riskinin on yılların en yüksek seviyesine tırmandığını söyledi ve Moskova’nın Ukrayna’daki savaş nedeniyle Washington ile “fiili” olarak açık çatışma içinde olduğu uyarısında bulundu.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)nın ‘Reuters’e  dayandırdığı haberine göre, Uzun zamandır gergin olan ABD-Rusya ilişkileri, Moskova’nın geçen yıl Ukrayna’yı işgaliyle birlikte daha da kötüleşti. Moskova, Şubat ayında Washington’la olan ve nükleer silahların azaltılmasını amaçlayan Yeni START anlaşmasından çekilmişti.

Ryabkov, “START’sız Bir Dünya: Şimdi Ne Olacak” başlıklı etkinlikte yaptığı konuşmada, Rusya’nın anlaşmayı yeniden yürürlüğe sokması gibi bir durumun “söz konusu” olmadığını söyledi ve Washington’un Moskova’ya karşı “saldırgan seyirli” olarak tanımladığı tavrını eleştirdi.

Interfax haber ajansının bildirdiğine göre Ryabkov, “Bugün nükleer bir çatışma olasılığının yüksek olup olmadığına ilişkin bir tartışmaya girmek istemem. Ancak şöyle söyleyelim; bu olasılık, son birkaç on yıldır hiç olmadığı kadar yüksek” şeklinde konuştu.

Rusya’nın dünyayı nükleer savaş tehdidine karşı “güvenli ve özgür” kılma taahhüdünde bulunduğunu dile getiren Ryabkov, daha sonraysa, Moskova’nın “Amerika’yla fiili olarak açık bir çatışma halinde olduğu” göz önüne alındığında, her şeyin eskisi gibi ilerleyemeyeceğini söyledi.

Kremlin, Washington’u, Kiev’e silah tedarik ederek savaşa doğrudan dahil olmakla suçluyor ve savaşı, Rusya’nın varlığı için verdiğini vurguluyor.

Dünyanın en büyük nükleer güçleri olan ABD ve Rusya, nükleer savaşın hiçbir zaman kazanılamayacağını, bu nedenle nükleer savaşa asla girilmemesi gerektiğini kaydetmişti. Ancak Ukrayna’daki çatışmalar, Rusya’nın Batı’yla doğrudan yüzleşebileceği korkularını körüklüyor.

“Ukrayna’ya verilen zayıflatılmış uranyum mühimmatı nükleer gerilim için risk oluşturmuyor”

Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Putin’in İngiltere’yi Ukrayna’ya zayıflatılmış uranyumlu tank mühimmatı tedarik etmesini eleştirmesi üzerine, Ukrayna savaşında nükleer gerilim olmadığını kaydetti.

İngiltere hafta başında, Ukrayna’ya zayıflatılmış uranyum içeren mühimmat tedarik ettiğini doğrulamıştı. Bir ağır metal olan uranyum, yoğunluğu ve diğer özellikleri sayesinde tank gibi zırhlı araçlara işleyebildiği için mühimmatlarda kullanılıyor.

Putin, İngiltere’nin Ukrayna’ya zayıflatılmış uranyum içerikli mühimmat göndermesini kınamış ve Moskova’nın, bu silahların “nükleer içeriği” nedeniyle buna uygun şekilde yanıt vermeye zorlanacağını söylemişti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Cleverly, mühimmatın konvansiyonel olduğunu, Rusya’nın bu konuyla ilgili olarak yükselen nükleer riskten söz eden tek ülke olduğunu söyledi.

Cleverly, “Nükleer tırmanma yok. Dünyada nükleer meselelerle ilgili konuşan tek ülke Rusya. Rusya’ya yönelik tehdit yok, tamamen Ukrayna’nın kendini savunmasına yardımcı olmakla ilgili” dedi.

İngiliz Bakan, “İçinde uranyum kelimesi geçiyor olması bunların nükleer mühimmat olmaları anlamına gelmiyor, bunlar tamamen konvansiyonel mühimmat. Bunun herkes tarafından anlaşılmasında fayda var” diye konuştu.

İngiltere yıllardır zırhlı araç delen topçu mermilerinde zayıflatılmış uranyum kullanıyor ve bu mühimmatın nükleer kapasiteli olarak kabul etmiyor. Rusya’nın da zayıflatılmış uranyum içerikli mühimmata sahip olduğu biliniyor.

Ancak bu silahlar kullanıldıkları bölgelerde, tozun solunum yoluyla akciğer ve diğer hayati iç organlara girmesi sonucu sağlık riski oluşturuyor.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Lavrov, İngiltere’nin “bu tırmanışı yeni ve çok ciddi bir seviyeye taşıdığını” söyledi. Rusya’nın Cenevre’deki misyonu ise Londra’yı, çatışmayı uzatmak ve “Ukrayna krizinin siyasi ve diplomatik çözümüne fırsat bırakmamakla” suçladı.

Putin’in yakın müttefiki Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko da bugün tartışmaya katıldı ve Rusya’nın, Belarus’a “gerçek uranyum” içeren mühimmat tedarik ederek İngiltere’ye misilleme yapabileceğini söyledi.

Lukaşenko, “Bu delilikten geri adım atmalıyız. Bu mühimmat Rus askerlerinin bulunduğu mevzilerde patladığında korkutucu bir yanıtla karşılaşacaksınız. Bu, tüm gezegen için bir ders olacak” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.