enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:50 Bugün Kocaeli İçin Ne Kadar Geç Kalındı? Kocaeli’nin Deprem Gerçeği Yok Sayılıyor!
18:18 Yine Hakem Kararları…!!!
10:59 Marmara Depremi’nin 26. Yılında AKUT VAKFI’ndan Depremlere Karşı Önlem Çağrısı
10:02 Antalya Arkeoloji Müzesi’ndeki 100 bine yakın eser, yıkım kararı sonrası paketlenerek taşınmaya başladı.
00:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan Trump-Putin zirvesini değerlendirdi
00:37 Trafik levhaları yeniden düzenlenecek
00:33 CHP’li Erhan Adem, “İflasın eşiğindeki Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçiyi borç yükü altında bıraktı
00:28 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde Obrucak Barajı’nın açılışına katıldı
00:26 Yeni Suriye’de Şam Yönetimi; Uzlaşacak mı, Egemen mi olacak?
00:25 Antalya Arkeoloji Müzesi’ndeki 100 bine yakın eser, yıkım kararı sonrası paketlenerek taşınmaya başladı.
00:17 Konya Emlakçılar Odası Başkanı Altınay, 8 yıl önce yapımı yasaklanan stüdyo daire dönemi yeniden başlıyor
00:37 Koridorun Sahipleri: Trump Rotası ile Kim Kazandı?
00:15 Ulaştırma ve Altyapı Bakan Uraloğlu, TÜRASAŞ tarafından Sivas’ta üretilen “Askeri Tank Taşıma Vagonu Teslim Töreni”nde konuştu…
00:15 Macron’un Eylül’deki BM Genel Kurulunda Filistin’i tanıyacağını açıklaması Trump’ın küçümsediği gibi “ağırlığı olmayan bir söz” …
00:14 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Terörsüz Türkiye sürecimizle inşallah bunu yeni bir safhaya taşıyoruz”
00:01 Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi (UTDSBK), Bosna Hersek’te Düzenlenecek
23:11 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘İnsanlığın Vicdanı Gazze’de Sınanıyor’ makalesi
22:32 Memurun toplu sözleşme görüşmeleri sürüyor
21:57 Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, iki lider arasındaki temasların toplamda en az 6–7 saat sürebileceğini açıkladı.
21:28 Gazeteci Napolitano, Putin-Trump görüşmesini değerlendirdi: ‘Putin üstün konumda’
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Norveç, dünyanın en uzun ‘yaya ve bisiklet tünelini’ inşa etti

Norveç, dünyanın en uzun ‘yaya ve bisiklet tünelini’ inşa etti
9 Mart 2023
1.470
A+
A-

Norveç’in Bergen kenti, yayalar ve bisikletliler için özel olarak inşa edilen dünyanın en uzun tünelini açmaya hazırlanıyor.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA) Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’n haberine göre, 2,9 kilometre uzunluğundaki Fyllingsdal tüneli, 15 Nisan 2023 tarihinde koşu ve bisiklet etkinlikleriyle halka açılacak. 

Tünelden bisikletle geçmek yaklaşık 10 dakika, yürüyerek geçmek ise 30 ila 45 dakika sürecek.

Norveç’in güneybatısındaki Lovstakken dağını kesen tünel, Fyllingsdalen ve Mindemyren yerleşim bölgelerini birbirine bağlıyor.

Kasım ayında açılan yeni hafif raylı sistem hattına paralel uzanan tünelde yayalar için 2,5 metre ve bisikletçiler için 3,5 metre genişliğinde tasarlandı.

İyi aydınlatılmış dinlenme durakları ve güvenlik kameraları bulunan tünel her gün sabah 5.30’dan akşam 11.30’a kadar açık olacak.

Copyright Bybanen Utbygging
[Fyllingsdal tünelinde dinlenme durakları bulunuyor ve güvenlik kameralarla takip ediliyor.
Copyright Bybanen Utbygging]

Renkli dinamik aydınlatma, bir bisikletli ya da yaya tünele her iki uçtan girdiğinde bir ışık dalgası yaratarak bisikletlileri karşıdan gelen trafiğe karşı uyaracak. Her 250 metrede bir acil durum telefonları bulunuyor.

Ayrıca tünelin sıcaklığı 7 derecede sabitlenerek soğuk günlerde koşucular için cazip bir antrenman rotası olması planlanıyor.

Copyright Bybanen Utbygging
[Tünelde yaya yolu 2,5 metre, bisiklet yolu 3,5 metre genişliğinde tasarlandı Copyright Bybanen Utbygging]

“Çevre sözü” projesi

Hem Fyllingsdal tüneli hem de Bergen şehir merkezine giden bisiklet yolunun geri kalanı, belediyenin devlet destekli Miljoloftet (Çevre Sözü) projesi aracılığıyla finanse ediliyor.

Proje ile bisikletli ve yaya ulaşım kolaylaştırılarak daha fazla kişinin araba yerine bu yöntemleri tercih etmesi amaçlanıyor. Böylece bir yandan şehirdeki trafiğin, diğer yandan da gezegeni ısıtan emisyonların ve sağlıksız kirliliğin azaltılması hedefleniyor.

Fyllingsdalen’den şehir merkezindeki Festplassen’e kadar olan güzergahın toplam mesafesi 7,8 kilometre ve bisikletle yaklaşık 25 dakika sürüyor.

Proje ile bu süre neredeyse yarı yarıya düşürülecek. Şu anda bu bölgeler arasında bisikletle ulaşım yaklaşık 40 dakikayı buluyor.

Fyllingsdal tüneli
[Copyright Bybanen Utbygging
Fyllingsdal tüneli]

Bu tünel dünyada bir ilk mi?

Bergen bisiklet tünelinin dünyanın en uzun yaya ve bisiklet tüneli olarak lanse edilmesi bazı uyarıları beraberinde getirdi.

Çünkü Amerika Birleşik Devletleri’nin Seattle kenti yakınlarında 3,6 kilometre uzunluğunda Snoqualmie Tüneli halen yaya ve bisiklet trafiğine açık en uzun tünel olarak kabul edilebilir.

Norveçli yetkililer, Fyllingsdal bisiklet tünelinin ikinci en uzun bisiklet tüneli olduğunu kabul ediyor, ancak Bergen’deki tünelin yalnızca yaya ve bisiklet için özel inşa edildiğini ve bu kategorideki en uzun tünel olduğunu ileri sürüyor.

Bir demiryolu tüneli olarak inşa edilen Snoqualmie tüneli ise inşa edildiği amaçtan farklı bir kullanım için hizmet veriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.