enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:15 Türkiye’de 15 yaş altına sosyal medya yasağı geliyor
07:41 Yazar Peren Birsaygılı Mut: Suriye Devrimi’nin Filistin davası açısından taşıdığı tarihsel ve stratejik önemi
07:14 Avrupa’da ABD’siz savunmanın formülü: Avrupai NATO
00:55 Tokat’ın Niksar ilçesinde araç muayenesinde kredi kartı komisyonu yasal bulunmadı
00:48 Akif Çağatay Kılıç: İran ekseninde gerilimin çözülmesi için çabalarımız devam edecek
00:43 Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrası bildiri yayınlandı…
00:39 Bakan Göktaş’tan İBB kreşindeki iddialara ilişkin açıklama
00:38 Terörsüz Türkiye ve Bölge Hedefinin Geleceği
00:29 ABD’nin Güney Kahkasya Stratejisi: Zengezur, Enerji Hatları ve Bölgesel Güç Dengeleri
00:26 Türkiye’nin bölünmüş yol ağı 30 bin kilometreye ulaştı
00:20 İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Steve Witkoff ile temas kurmadığını söyledi.
00:18 Irak’ta ABD’nin karşı çıktığı Nuri Maliki kimdir?
00:08 Davos’ta geç gelen itiraf
00:02 “Gaziantep’in Genç Yıldızları Ödül Töreni”nden notlar!
00:01 UHA / İnternational News Agency’ndan ‘Körfez Haberleri…
21:26 MİT ve Emniyet’ten “casusluk” operasyonu: 6 gözaltı
10:51 Zorbalık üstüne zorbalık!
10:28 Gazze’de Ateşkesten Sonra Derinleşen Sessizlik “Gazze’de Her Şey En Ağır Haliyle Devam Ediyor”
07:32 Türkiye ile mücadele eden herkes kaybeder…
06:58 Ahmet Efendi Mescidi, Kocaeli Büyükşehir’le hayat buldu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Nobel Barış Ödülü İranlı kadın hakları savunucusu Narges Mohammadi’ye verildi

Nobel Barış Ödülü İranlı kadın hakları savunucusu Narges Mohammadi’ye verildi
9 Ekim 2023
35
A+
A-

Nobel Barış Ödülü İranlı kadın hakları savunucusu Narges Mohammadi’ye verildi.

UHA / İnternational News Agency

Nobel Komitesi, ödülün İran’da kadınlara yönelik baskıya karşı mücadelesi ve herkes için insan hakları ve özgürlüklerinin desteklenmesine yönelik çabaları nedeniyle aldığını açıkladı.

Narges Mohammadi, İranlı bir aktivist ve Nobel ödüllü Şirin Ebadi tarafından kurulan İnsan Hakları Savunucuları Merkezi’nin başkan yardımcısı.

Mohammadi 2011’den bu yana pek çok kez hapis cezasına çarptırıldı ve şu anda “propaganda yaymak” suçundan Tahran’daki Evin Hapishanesi’nde tutuluyor. Mohammadi 31 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Mohammadi, BBC’ye hapishaneden yazdığı mektubunda, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin gözaltındaki ölümünün ardından başlayan son hükümet karşıtı protestolarda gözaltına alınan kadınların uğradığı cinsel ve fiziksel tacizi anlatmıştı.

Mohammadi, bu tür saldırıların son protestolarda daha yaygın hale geldiğini söyledi.

‘Büyük bedeller ödemek zorunda kaldı’

narges mohammadi

Nobel Komitesi, ödülün anonsunda Mohammedi’nin “cesur mücadelesi için büyük bedeller ödemek zorunda kaldığını ” söyledi.

Oslo’daki Norveç Nobel Komitesi Başkanı Berit Reiss-Andersen, “Rejim onu toplamda 13 kez tutukladı, beş kez mahkum etti ve toplam 31 yıl hapis cezasına çarptırdı. Bu konuşmayı yaparken de hala hapishanede” ifadelerini kullandı.

Komite Başkanı, İranlı yetkililerin “doğru kararı verip, onu serbest bırakacağını” umduklarını söyledi.

Ödül, İran’da kadınların öncülüğünde bir yıldan uzun süredir devam eden protestoların ardından verildi.

Protestolar Eylül 2022’de 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin İran’ın ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesinin ardından yayılmıştı.

Mohammadi’nin Nobel Barış Ödülü’nü alması uluslararası yankı getiren bir gelişme oldu.

Birleşmiş Milletler ödülün İranlı kadınların “sindirilme, taciz, şiddet ve gözaltılara” karşı cesaretine övgü niteliğinde olduğunu açıkladı.

Ödülün geçen yılki kazananı Ukrayna’nın Sivil Özgürlükler Merkezi Başkanı Oleksandra Matviichuk, sosyal medya hesabından, “Birbirine çok bağlı bir dünyada yaşıyoruz. İran’da şu anda insanlar özgürlükleri için savaşıyorlar. Geleceğimiz onların başarısına bağlı” dedi.

Mohammedi bu yıl aynı zamanda BBC’nin dünyanın dört bir yanından ilham veren 100 kadının yer aldığı bir liste olan 100 Kadın listesine dahil edilmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.