enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:28 OECD verilerine göre Türkiye’de 6 milyon çocuk yoksulluk çekiyor…
09:51 Ukrayna’da, 1986’daki Çernobil nükleer felaketinin ardından terk edilen tarım arazilerinin, yeniden tarıma elverişli hale geldiği tespit edildi…
09:44 Nisan ayı enflasyon verilerinin açıklanmasından sonra gözler fiyatlardaki artış eğrisine çevrildi.
09:22 Altın fiyatları bir gün düşüyor, ertesi gün rekor kırıyor. Peki bu değişimin arkasında ne yatıyor?…
07:18 Litvanya hükümeti, Belarus ve Rusya sınırlarında savunma önlemlerini artırmak amacıyla tanksavar mayınları yerleştirecek…
07:12 Kene vakalarında yanlış uygulamalar ölümcül sonuçlar doğurabiliyor…
06:59 Sivas’ta görev başındayken şehit düşen polis memuru Şeyda Yılmaz’ın hatırası, Sivas’ta müzede yaşatılacak…
06:58 Mossad ve Şin Bet Netanyahu’ya karşı: İsrail’de hükümeti “savaşı boş yere sürdürmek” ve “devlet destekli terör yaratmak”…
06:36 Suriye’nin Kuzey Kore’den uzaklaşıp Güney Kore ile yakınlaşmasının sebebi ne?…
00:13 Şam’da Dürzi Ayaklanması: Gelecek Senaryolar…
00:06 Hindistan’ın 7 Mayıs’ta Pakistan’ı bombalamasının ardından iki ülke arasında son haftalarda artan gerilim zirveye çıktı…
23:04 Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raporuna tepki…
22:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şerif ile telefonda görüştü…
20:09 Orta Doğu uzmanı Rus siyaset bilimci Andrey Çuprıgin: en kötü senaryo Türkiye İsrail çatışması…
17:34 Türkiye’nin denizlerdeki hakimiyet kararlılığını ortaya koyan DENİZKURDU-II/2025 Tatbikatı start aldı.
17:18 CHP’li milletvekilleri ile genel başkan yardımcılarını taşıyan otobüsün şoförüne istenen ceza açıklandı…
16:27 İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un 87 yaşında amcası Nurettin Altun hayatını kaybetti.
14:38 Azerbaycan’dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için önemli bir adım daha…
11:57 Trendyol Süper Lig’den haberler!…
10:29 Bakan Uraloğlu, “23 yılda 740 kilometrelik 430 yeni tünel inşa edildi”…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Nisan ayı enflasyon verilerinin açıklanmasından sonra gözler fiyatlardaki artış eğrisine çevrildi.

Nisan ayı enflasyon verilerinin açıklanmasından sonra gözler fiyatlardaki artış eğrisine çevrildi.
8 Mayıs 2025
7
A+
A-

* Enflasyonda en dikkat çeken artış yine konutta yaşanıyor. Son verilere göre konuttaki yıllık artış yüzde 74, aylık artış yüzde 4.6 olarak hesaplandı. Merkez Bankası ise 2025 yılı sonu için enflasyon tahminini yüzde 24 olarak güncellerken, 2026’da bu oranın yüzde 12’ye, 2027’de ise yüzde 8’e kadar gerilemesi öngörülüyor.

* Detayı haberimizde!…

UHA / İnternational News Agency

ANKARA, 08 MAYIS 2025  – TÜRK-İŞ’in Nisan 2025 raporundan sonra, TÜİK’in Nisan ayı enflasyon rakamları da moralleri bozdu. TÜİK Nisan 2025 verileri, yüksek enflasyonun etkisini sürdürdüğünü ortaya koydu.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 3, yıllık bazda ise yüzde 37.8 artış gösterdi. Bu rakamlar, enflasyonun hız kesmeden devam ettiğini ve fiyat artışlarının halkın alım gücünü zorlamayı sürdürdüğünü gösteriyor. Ayrıca 12 aylık ortalamalara göre enflasyon yüzde 48.7’ye kadar yükseldi. 2025’in ilk dört ayında toplam artış ise yüzde 13.3 oldu.

Bu oran, yılın henüz üçte biri tamamlanmışken yıl sonu hedeflerinin aşılma riskini gözler önüne seriyor. ENAG verilerinde ise Nisan ayı enflasyonun yıllık yüzde 73.8 olduğu öne sürüldü.

Olan kiracıya oluyor! En çok artış yine konutta - Resim : 1

TÜRK-İŞ’in Nisan 2025 raporuna göre, 4  kişilik bir ailenin açlık sınırı 24 bin 35 TL’ye çıkarken, yoksulluk sınırı ise 78 bin 292 TL’ye yükseldi.

ARTIŞ YÜZDE 74

Son enflasyon verilerine bakıldığında gıda ve alkolsüz içeceklerde, yıllık artış yüzde 36, aylık artış yüzde 2 olarak dikkat çekiyor. Ulaştırmada yıllık artış yüzde 22.7 olurken, aylık artış yüzde 3.8 olarak hesaplandı. Enflasyon verilerinde en dikkat çeken artış ise konutta yaşanıyor. Son verilere göre konuttaki yıllık artış yüzde 74, aylık artış yüzde 4.6 oldu. Analistlere göre Nisan ayında gıda fiyatları aylık yüzde 2 artarken, bu kalemin halkın bütçesi üzerindeki baskısı da sürüyor.

ENFLASYON KALICI MI?

Son verilere göre işlenmemiş gıda, enerji, alkollü içkiler ve altın hariç tutulan Özel Kapsamlı TÜFE Göstergesi (B) ise Nisan ayında yıllık yüzde 36.8, aylık yüzde 3.1 oranında arttı. Çekirdek enflasyondaki artış, fiyat baskılarının yalnızca gıda ve enerji gibi değişken kalemlerle sınırlı olmadığını, kalıcılaşan bir enflasyon dalgasının olduğunu gösteriyor. Analistler ise 143 temel başlıktan sadece 18’inde düşüş yaşandığını vurguluyor.

YIL SONU TAHMİNİ

Öte yandan Merkez Bankası’nı Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre 2025 yıl sonu enflasyon beklentisi de yüzde 28’den, yüzde 29.9’a yükselmiş durumda. Analistlere göre bu artış, uzun süredir ilk kez beklentilerin yukarı yönlü revize edilmesi anlamına geliyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki ticaret baskısı ile içerideki döviz beklentisinin bozulmasının süreci olumsuz etkilediği vurgulanıyor.

İCRA DOSYALARI ARTIYOR

Nisan ayı enflasyon verileri kadar icra ve iflas dosya saysındaki artış da vatandaşı tedirgin ediyor. Adalet Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de ekonomik sıkıntıların yansımaları adalet sistemine de yansıyor. 15 Nisan 2025 itibarıyla ülkedeki toplam icra ve iflas dosya sayısı 23 milyon 147 bin 955’e ulaştı.

Bu rakam, hem bireysel hem de kurumsal düzeyde borçluluğun ve tahsil edilemeyen alacakların giderek arttığını gösteriyor. 2025 yılı başından bu yana 3.5 aylık süreçte icra-iflas sistemine toplam 891 bin 835 yeni dosya eklendi. Bu oran, günde 8 bin 500 dosya anlamına geliyor.

Olan kiracıya oluyor! En çok artış yine konutta - Resim : 2
2025’in ilk dört ayında Dolar yüzde 6.9, Euro ise yüzde 18.9 oranında değer kazandı. Özellikle Nisan ayında Euro’daki artış yüzde 6.9’u bulurken, Dolar da yüzde 1.2 yükseldi.

“TABANA YAYILMIYOR”

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener ise küresel ekonomik dalgalanmaların Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomileri daha sert etkilediğine dikkat çekerek, “Makro verilerdeki toparlanma sokaktaki vatandaşa yansımalı. Yüksek enflasyonun gölgesinde geçim sıkıntısı büyürken, vatandaşın gözü şimdi olası ara zamlar ve sosyal desteklere çevrildi. Ancak dalgalı seyir sona ermeden, maaşla geçimin yeniden örtüşmesi zor görünüyor” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.