enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:34 Bakü’de tarihi buluşma: 1926 Türkoloji Kurultayı 100 yıl sonra anılıyor
09:27 Milli Eğitim Bakanlığı 903 sözleşmeli personel alacak
00:55 Hocalı Soykırımın 34. Yılı Anma Programı
00:54 Finansal Strateji Danışmanı Dilek HAKAN, “Zengezur Koridoru Türkiye İçin Hem Fırsat Hem de Risk”
00:44 ABTTF Başkanı: Yunanistan’da halkın büyük çoğunluğu demokratik kurumlara güven duymuyor
00:37 Milli Güvenlik Sorunu: Sanal Kumar ve Kalbine Sızan Sessiz Tehdit!
00:20 Türkiye Bursları’na 2026 Yılında 200 Bini Yakın Rekor Başvuru
00:14 Bakan Abdulkadir Uraloğlu: Sirkeci-Kazlıçeşme hattı 2 yaşında
00:10 Rusya’da Bilal Erdoğan yorumları…
00:10 Rekabet Kurulu, aralarında Türkiye genelinde yaygın şube ağı bulunan eğitim kurumlarının da olduğu 19 özel okul hakkında soruşturma
00:09 Askeri Analist Abdullah Ağar: SDG/PKK mı dönüşüyor, yoksa Suriye devleti mi?
00:09 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Budapeşte’de “Aile Odaklı Zirve”’de konuştu
00:09 Türkiye’nin En Büyük Dış Finanslı Demiryolu Projesi
00:09 Kocaelispor Teknik Direktörü Selçuk İnan, Kocaeli spor basını ile iftarda bir araya geldi
00:08 Adalet Bakanı Gürlek, TBMM’de UHA / İnternational News Agency’n sorularını cevapladı
00:05 Kocaeli’n Derince ilçesinde Ramazan Mahzun: Esnaf, Ramazan’ı unuttu mu?
00:05 Türkiye ve Dünyada, Gündeme dair her şey UHA / İnternational News Agency’nda
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’de “Emek Sofrası Buluşması” iftar programında konuştu
00:03 İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi, CHP’nin ‘şaibeli’ kurultay dosyası ile “İmamoğlu Suç Örgütü” dosyasının birleştirilmesi talebini kabul etmedi.
00:01 “Savaş Karşısında Ukraynalı Sanatçılar”: Sanat ve direniş Ankara’da buluştu!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

New York Times: Türkiye’nin ticari ilişkileri durdurduğu İsrail daha da yalnızlaşıyor

New York Times: Türkiye’nin ticari ilişkileri durdurduğu İsrail daha da yalnızlaşıyor
5 Mayıs 2024
18
A+
A-

Türkiye’nin Gazze savaşı nedeniyle İsrail’le ticareti tamamen durdurma kararı almasının yankıları sürüyor. 

UHA / İnternational News Agency

Şarku’l Avsat’ın Independent Türkçe kaynaklı haberine göre, geçen ay 54 ürün grubunun bu ülkeye satışına Şarkul Avsat Türkçe‎kısıtlama getiren Ticaret Bakanlığı’ndan perşembe yapılan açıklamaya göre İsrail’le ticaret tamamen durduruldu. ABD’nin New York Times gazetesi de bugün konuyla alakalı olarak “Türkiye’nin ticari ilişkileri durdurduğu İsrail daha da yalnızlaşıyor” başlıklı bir haber yayımladı.

Gazze savaşının uzamasıyla ABD, Birleşik Krallık ve Almanya gibi Tel Aviv yönetimine yakın ülkelerin dahi en azından söylemsel olarak araya mesafe koymaya çalıştığı vurgulandı.

Ankara’nın ticaretin sürdürülmesi için Gazze’de kalıcı ateşkes sağlanmasını ve bölgeye insani yardım ulaştırılmasını şart koştuğu hatırlatıldı.

Diğer yandan İsrail’in uluslararası toplumun tüm uyarılarına rağmen Refah’a operasyon yapma sinyali verdiği de anımsatıldı.

Ankara’nın geçen yıl İsrail’e 5,4 milyar dolarlık ihracat yaparken ithalat rakamının yalnızca 1,64 milyar dolar olmasına işaret edilerek Türkiye’nin bu ticarette kârlı olduğu belirtildi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesi için 2022’de adımlar atıldığı ancak bu umudun savaşla birlikte söndüğü yorumu yapıldı.

Amerika kıtasına da bakılan haberde, Bolivya ve Belize’nin ardından Kolombiya’nın da İsrail’le diplomatik ilişkilerin kesileceğini duyurduğu ifade edildi. Şili ve Honduras’ın İsrail’deki büyükelçilerini geri çağırdığı hatırlatılırken Ürdün ve Bahreyn gibi Arap ülkelerinin de benzer adımlar attığının altı çizildi.

Avrupa’daysa İspanya ve İrlanda gibi ülkeler, Filistin devletinin tanınması için çabalıyor.

Hamas’ın 7 Ekim’de düzenlediği ve 1200 kişinin öldüğü açıklanan Aksa Tufanı operasyonunun ardından patlak veren Gazze savaşında İsrail’in öldürdüğü kişi sayısı 34 bini aştı. Ölenlerin çoğu kadın veya çocuk.

Diğer yandan ateşkes için de görüşmeler sürüyor. Mısır medyası, Gazze Şeridi’nde ateşkes görüşmeleri için yola çıkan Hamas heyetinin başkent Kahire’ye ulaştığını bugün duyurdu.

Kahire el-İhbariye televizyon kanalı, Mısır güvenlik heyetinin birçok anlaşmazlık noktasında uzlaşma formülüne ulaştığını bildirdi.

Hamas Hareketi dün akşam yaptığı açıklamada, kendilerinden bir heyetin İsrail’le dolaylı görüşmelerin tamamlanması amacıyla cumartesi Kahire’ye gideceğini duyurmuştu.

Yine el-İhbariye televizyon kanalı, geçen pazartesi Hamas heyetinin görüşmelerin ardından Kahire’den ayrıldığını, Mısır’ın sunmuş olduğu ateşkes teklifini görüştükten sonra yazılı olarak iletmek üzere yeniden döneceğini ifade etmişti. (Dış Haberler Servisi)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.