enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:18 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:01 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:51 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
08:05 WWF-Türkiye: “Köpek Balığı Yaşayan Deniz Sağlıklı Denizdir!”
00:28 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’tan sıra dışı davranış..!
19:07 Kocaeli’nin Kartepe Belediye Başkanı Kocaman’dan Anlamlı Ziyaret
18:39 Kocaeli’nin Kartepe Belediye Başkanı Kocaman’dan Anlamlı Ziyaret
11:21 TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency’nın derlediği kısa kısa özet haberler!
11:20 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “İsrail’in İran saldırıları, Her geçen zaman insanlığın aleyhinedir”
10:55 Devlet Bahçeli: İsrail, saldırılarını coğrafyanın her yerine taşımaktadır
10:16 UHA/  İnternational News Agency’nın derlediği kısa kısa özet haberler!
09:45 Bakan Yerlikaya: Jandarmamız milletimizin tertemiz vicdanındadır
00:48 Vali Aktaş’tan İzmit Sanayi Sitesi’nde inceleme turu
00:45 İsrail-İran saldırılarının boyutu ne ve hangi hedeflere yönelik yapılmıştır?
00:39 “ABD’de Gazeteci Yaşamı ve Türkiye’ye Haber Aktarımı” söyleşisi Basın Evi’nde gerçekleşti
00:35 İsrail-İran saldırılarının nükleer müzakerelere etkisi ne olur?
00:24 Devlet arşivlerinde adına 1839’dan itibaren rastlanan ve 2016’da İçişleri Bakanlığına bağlanan Jandarma Teşkilatı,186 yaşında
00:20 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’dan SS. İzmit Sanayi Sitesi’nde sanayi sitesinde inceleme ziyareti
00:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan barış için yoğun diplomasi trafiği
TÜMÜNÜ GÖSTER →

NATO Genel Sekreterliği için tek aday olan Mark Rutte kimdir?

NATO Genel Sekreterliği için tek aday olan Mark Rutte kimdir?
22 Haziran 2024
30
A+
A-

* NATO’nun 32 üyesinin tamamının onayını alan Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin ittifakın yeni genel sekreteri olması bekleniyor.

* “Trump’a fısıldayan adam”, “Teflon Mark” ve “Bay Hayır” gibi isimlerle nitelendirilen Rutte, yüksek ikna kabiliyeti ve liderlerle kurduğu iyi ilişkilerle biliniyor.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin hafta içinde Macaristan, Slovenya ve son olarakAbout us - Euronews Romanya da dahil tüm üye ülkelerin desteğini almasının ardından 9-11 Temmuz tarihlerinde yapılacak NATO Liderler Zirvesi’nde yeni genel sekreter olarak tanıtılması bekleniyor.

Perşembe günü Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in yarıştan çekildiğini açıklamasının ardından Rutte’nin tek aday olarak görevini devralacağı kesinlik kazanmış oldu.

Rutte, 2 Ekim’de 5 yıllık bir dönem için Genel Sekreter Jens Stoltenberg’in yerine geçecek.

Rutte geçen Kasım ayından bu yana askeri ittifakın en üst düzey görevine seçilmek için kampanya yürütüyor.

“Teflon Mark”

Rutte 2010 yılından bu yana Hollanda’da Başbakanlık görevinde bulunuyor. Bir dizi zorlu koalisyonu yöneten Rutte, 2 Temmuz’da görevi bırakacak.

“Macaristan Başbakan’ı Viktor Orban’dan sonra Avrupa Birliği’nde (AB) en uzun süre Başbakanlık koltuğunda oturan lider” olan Rutte, siyasi kriz ve çalkantılardan başarıyla kurtulması nedeniyle ülkesinde “Teflon Mark” olarak nitelendiriliyor.

Başbakanlık döneminde yaşanan çocuk bakım yardımı skandalı ve Groningen’deki doğal gaz arama faaliyetlerine rağmen Rutte görevini sürdürmeyi başarmıştı.

Rutte’ye kriz anlarında sorumluluk almaması sebebiyle eleştirilen siyasetçiler, “Sorunlar ve Rutte arasında her zaman sorumluluğu alan başka biri var” yorumunu yapıyor.

Kabinesinde görev yapan politikacılar Rutte’yi “sakin”, “çabuk sinirlenmeyen”, “dersine iyi çalışan” ve “kendini iyi pazarlayan” bir kişilik olarak tarif ediyor.

“Trump’a fısıldayan adam”

Rutte, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’ın yeniden Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı olma ihtimaline de hazır görünüyor zira her ne kadar Ukrayna’ya askeri destek verilmesi ve ekonomi politikalarında Trump ile uyuşmasalarda Trump onu dost olarak tanımlıyor.

2018 yılında Rutte’nin ABD’ye yaptığı ziyarette dönemin Başkanı Trump’ın sözlerini “hayır” diyerek kesmesi akıllara kazınan Rutte’nin, yeni dönemde de Trump’ın alacağı kararların etkilerini iyi yönetebileceği düşünülüyor.

Yedi çocuklu ailenin en küçüğü

14 Şubat 1967’de başkent Lahey’de doğan Rutte, yedi çocuklu bir ailenin en küçük üyesi olarak dikkat çekiyor.

Gençliğinde piyanist olmayı hayal eden Rutte, üniversite yılları ve sonrasında, başında olduğu Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisinin (VVD) gençlik kollarına başkanlık etti.

Rutte, Leiden Üniversitesi Tarih Bölümünden mezun olduktan sonra 1992’de Unilever şirketine girdi. 2002’ye kadar burada çalışan Rutte, şirkette 10 yıl boyunca insan kaynakları alanında farklı görevler üstlendi.

Evli olmayan ve çocuğu bulunmayan Rutte, özel hayatından ve medeni durumundan memnun olduğunu belirtmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.