enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:00 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) üyesi Türk gazeteciler Ata yurdu Özbekistan’ı keşfetti
12:33 UHA ve TÜHA’dan Gazeteci Veysel Kavrayan, DTİK’nin Kuzey Makedonya Basın Buluşması’na Katılıyor
11:47 CHP grup toplantısına ziyaretçi kabul edilmeyecek
11:19 Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde mayısta en yüksek aylık reel getiri yatırım aracı; Mevduat faizi oldu…
10:56 CHP’de iki ismin de grup toplantısı yapacağının açıklanmasının ardından TBMM’de yoğun güvenlik önlemleri alındı
09:52 Otomotiv endüstrisinin yılın 5 ayındaki ihracatı yüzde 2,6 artarak 17 milyar dolara ulaştı.
09:01 Yandex Türkiye ve ODTÜ’nün ortak yapay zekâ yüksek lisans programı, AIPA tarafından düzenlenen AI Tomorrow Summit’te “Eğitimde Yapay Zekâ” ödülünü kazandı
00:55 Türkiye suyun altında da ‘yeni bir sayfa’ açacak
00:47 Dışişleri Bakanlığı’ndan, Ermenistan’da Pazar günü düzenlenen parlamento seçimleri hakkında açıklama
00:43 Dışişleri Bakanı Fidan, “Orta Koridor, üçlü iş birliğimizin stratejik omurgalarından biri haline gelmiştir” dedi.
00:38 CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “11 Haziran Perşembe günü yapacağımız ilk Parti Meclisi toplantısıyla kurultay sürecimizi başlatıyoruz.”
00:31 Kocaeli’nin Derince ilçesinde Belediyeden Beklenen “Kent Berberi” Derince’de Özel Sektörle Geldi…
00:31 Rusların gözüyle Kılıçdaroğlu
00:30 Güney Kafkasya’da Jeopolitik Dönüşüm: Ermenistan’ın Siyasi, Stratejik Tercihleri ve Seçim
00:25 Siyaset Tarihinde İlk Kez Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) İki Başlı Yönetim
00:24 Ermenistan seçimlerinde Başbakan Nikol Paşinyan’ın partisi oyların çoğunluğunu aldı.
00:23 İletişim Başkanı Duran: Belgeseller mağdur ve mazlumların sesi olmalı
00:14 Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Kalın, Kahire’de Filistinli gruplar ve garantör ülkelerin temsilcileri ile bir araya geldi
16:08 1. Marmara Sürdürülebilir Çevre Sempozyumu başladı; Başkan Büyükakın: “Marmara için herkes elini taşın altına koymalı”
14:00 NATO jetleri Letonya hava sahasında Rus İHA’sı düşürdü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

MSB: Envanterdeki C-130 uçaklarının uçuşları tedbiren durduruldu

MSB: Envanterdeki C-130 uçaklarının uçuşları tedbiren durduruldu
13 Kasım 2025
21
A+
A-

* Milli Savunma Bakanlığı, C-130 askeri kargo uçağının Gürcistan-Azerbaycan sınırında düşmesinin ardından envanterde bulunan diğer C-130 uçaklarının uçuşlarının tedbiren durdurulduğunu açıkladı.

*İşte detayı!…

UHA / İnternational News Agency

UHA Uluslararası Haber AjansıANKARA, 13 KASIM 2025 – Milli Savunma Bakanlığı, C-130 askeri kargo uçağının Gürcistan-Azerbaycan sınırında düşmesinin ardından envanterde bulunan diğer C-130 uçaklarının uçuşlarının tedbiren durdurulduğunu açıkladı.

Karabağ zaferinin 5. yıl dönümü kutlamaları için Azerbaycan’da bulunan birliği taşıyan C-130 tipi askeri kargo uçağının, Türkiye’ye gelmek üzere havalandıktan kısa bir süre sonra Gürcistan-Azerbaycan sınırına yakın Signagi bölgesinde düşmesi sonucu 20 askerimiz şehit oldu.

Milli Savunma Bakanlığı, uçağın düşmesi ile ilgili iddialara yanıt verdi.

1.​Uçakta mühimmat taşınıyor muydu?

Uçağımızda personel ve uçak bakım malzemesi bulunmaktaydı. Uçakta mühimmat yoktu.

2.​Uçağın düşüş nedeni konusunda bir bulgu var mı?

Şu an bu konuda bir şeyler söylemek için erken. Devam eden kaza kırım incelemesi sonrası olayın meydana geliş sebebi açıklığa kavuşacaktır.

3.​Radar kayıtlarında aynı dakikalarda bölgede bir helikopterin tespit edildiği doğru mu?

Uçağımız düştükten sonra bölgeye giden ve uçağımızla irtibat sağlamaya çalışan Gürcistan’a ait helikopterdir.

4.​Suudi Arabistan tarafından hizmet dışına çıkarılan uçağın satın alındığı doğru mu?

Bahse konu uçak 21 Ocak 2012 tarihinde Suudi Arabistan’dan satın alınmış, bakımlarının yapılmasını müteakip 2014 yılında envantere alınmıştır. Modernizasyonu yapılarak 2022 yılından itibaren kullanıma verilmiştir.

Bu tarihten günümüze kadar düzenli bakımlarla hizmette kullanılmıştır. Ancak iddia edildiği gibi kullanıcı ülke tarafından hizmet dışına çıkarılan değil, ihtiyaç fazlası uçaktır. C-130 uçakları Suudi Arabistan tarafından da kullanılmaya devam etmektedir.

5.​Düşen uçak eski ve bakımları yetersiz miydi?

Eski uçak yoktur, bakımsız uçak vardır. Bahse konu uçakların bakımları ülkemiz tarafından düzenli olarak yapılmaktadır. C-130 uçakları hâlihazırda 70’ten fazla ülkede aktif olarak kullanılmaktadır.

Düşen uçağın bakım geçmişi incelendiğinde;

-​Uçağa Erciyes Aviyonik modernizasyonu uygulandığı, planlı gövde, motor ve pervane bakımlarının zamanında yapıldığı,

-​En son bakımının 11 Eylül-12 Ekim 2025 tarihleri arasında yapıldığı tespit edilmiştir.

6.​ Karakutunun incelenmek maksadıyla ülkemize getirildiği doğru mu?

Düşen uçağımıza ait karakutu olarak tabir edilen FDR (FLIGHT DATA RECORDER ve  CVDR (COCKPIT VOICE DATA RECORDER) cihazları incelenmek maksadıyla ülkemize getirilmiş, Ankara’da incelemeye alınmıştır.

7. Envanterde bulunan diğer C-130 uçakları uçuşlarına devam edecek mi?

​Uçaklarımızın uçuşları 12 Kasım 2025 itibarıyla tedbiren durdurulmuştur. Detaylı olarak tüm teknik incelemeler yapılıp kontrolleri sonrasında incelemesi tamamlanan uçakların uçuşları tekrar başlayacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.