enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:20 Yılbaşında kar yağacak mı?
00:20 UNICEF: Gazze’de çocuklar ve hamile kadınlar arasında yetersiz beslenme oranları arttı…
00:10 Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay vefat etti
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
03:32 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
01:00 Adalet Bakanı Tunç, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada bulundu…
00:57 CHP, Kocaeli’de 13-0’a çok uzak!
00:49 Ukrayna’da bugün seçimler yapılsa kim kazanır?
00:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:43 Filistin Haber ve Enformasyon Ajansı’ndan (WAFA) Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri…
00:37 11 ilde zamana karşı yarış: Asrın inşa seferberliğinde sona gelindi
00:30 Suriye’de bir DEAŞ militanının düzenlediği silahlı saldırıda 2 ABD askeri ve 1 ABD vatandaşı hayatını kaybetti…
00:24 Gastronomide Yeni Dönem: MICHELIN Rehberine 54 Yeni Restoran
00:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nüfus artış hızı noktasında gerçekten dertliyiz”
00:23 Orban’dan Rus varlıklarının dondurulmasına tepki: ‘Brüksel sınırı aştı’
00:21 Sofralık Zeytin Ihracatı Yeni Sezona Yüzde 13’Lük Artışla Girdi
00:13 Ukraynalı Nobel Barış Ödülü sahibi Euronews’e konuştu: Ukrayna’nın ‘demokrasi dersine’ ihtiyacı yok
00:06 Uluslararası araştırmacılardan İstanbul uyarısı: ‘Depremler adım adım şehre yürüyor’
00:02 Plastik çöp: Türkiye geri dönüşüm efsanesinin neresinde?
00:01 İstanbul Süleymaniye’deki İbn Haldun Üniversitesi (İHÜ) İPAM Darüşşifa Psikoterapi Merkezi açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Millet İttifakı Cumhurbaşkanlığı Yarışından Vazgeçebilir

Millet İttifakı Cumhurbaşkanlığı Yarışından Vazgeçebilir
17 Ocak 2022
4.921
A+
A-

İSTANBUL – UHA HABER / STAR Gazetesi Yazarı ve TRT 1 Ana Haber sunucusu Ersoy DEDE, her fırsatta ‘erken seçim’ talebini gündeme getirdikleri halde hâlâ daha ortak aday konusunda kendi kitlesini tatmin edecek bir açıklama yapamayan ‘Millet İttifakı’nın bileşenleri bambaşka bir oyun kurma derdinde olduğunu açıklıyordu.

Ahmet Davutoğlu'ndan Meral Akşener ve Kemal Kılıçdaroğlu'na 'yeni ittifak' önerisiErsoy DEDE, köşesinde kaleme aldığı ‘Millet İttifakı Cumhurbaşkanlığı Yarışından Vazgeçebilir’ başlıklı yazısında, “Önceki gün BBC’de bir Gelecek Partisi analizi vardı. O analizde Ahmet Davutoğlu’nun, Meral Akşener ile Kemal Kılıçdaroğlu arasında adeta mekik dokuduğu anlatılıyor ve sonuç olarak da yeni bir ittifak modeli üzerinde çalışıldığına vurgu yapılıyordu” diyor.

STAR Gazetesi Yazarı DEDE şöyle devam ediyor:

“Öyle ya. Kılıçdaroğlu, isterse Akşener ile kendisi görüşemez mi? Neden Davutoğlu bu görüşmelere aracılık ediyor ki? Çünkü Akşener de Kılıçdaroğlu da bir numaralı koltuğu hedefleyerek plan yapıyor. Dolayısıyla da burada işler; ‘Peki ama adayınız kim?’ sorusunda tıkanıp kalıyor. Diğer hiçbir şey gündem olmuyor”.

**

Mansur Yavaş'tan dikkat çeken İstanbul paylaşımı - Internet HaberOysa CHP de İYİ Parti de ‘sistem değişikliği’ gibi radikal bir teklifle gidiyor 2023’e. Ama öyle kötü bir stratejileri var ki, sokakta tek konuşulan şeyler; ‘İmamoğlu’nun önü mü kesiliyor’, ‘ Mansur Yavaş’a ayıp ediliyor’, ‘Kılıçdaroğlu kendi PR’ını yapıyor’, ‘CHP’nin evlatlarını dışarda bırakıp ithal aday getirecekler’ gibi şeyler… Kimsenin model falan konuştuğu yok. Bu sıkıntının da farkındalar fakat açmaza düşmüşler, tutup çıkaran yok. İşte tam bu noktada siyasi hayatı boyunca yaptığı en iyi iş ‘danışmanlık’ olan Ahmet Davutoğlu imdada yetişiyor. Evet, Davutoğlu bir siyasi hareketin lideri olarak değil tamamen danışman tavrıyla mekik diplomasisine başlamış durumda.

**

Bu yeni süreçte eğer taraflara kabul ettirebilirse Davutoğlu’nun kafasında bambaşka bir şey var. Davutoğlu, başından beri parlamenter sisteme dönüş üzerine kurulmuş olan kampanya planlarını öne çıkaramamaktan dertli olan kendisi gibi bütün parti başkanlarını bu amaç etrafında toplayıp yeni bir oyun kurmak istiyor. Yani 6’lı ‘parlamenter sisteme dönüş’ masasından yeni bir ittifak devşirmek. Eğer bu yeni ittifakı tesis eder de mesela adına da ‘Milli İrade İttifakı’ derse o yapının tek gündemi meclise kalabalık gelip anayasayı değiştirecek sandalye sayısını sağlamak olacak.

**

Davutoğlu, Akşener ve Kılıçdaroğlu'na 'yeni ittifak' önerdi! İşte Davutoğlu'nun liderlerle yaptığı görüşmenin detaylarıEvet yanlış okumadınız. Davutoğlu, Akşener ve Kılıçdaroğlu’na, ‘Artık Cumhurbaşkanlığı gibi bir derdimiz olmasın’ diyor. Eğer ikna edebilirse, çıkıp kamuoyuna diyecekler ki “Evet biz de Cumhurbaşkanlığı yarışında güçlü bir adayla var olacağız. Ama asıl ve öncelikli hedefimiz parlamento olacak. Cumhurbaşkanlığında kime oy verirseniz verin ama parlamento seçimlerinde bizim elimizi kuvvetlendirin ki, sistemi değiştirebilecek gücümüz olsun…” İşte Ahmet Davutoğlu’nun kafasındaki yol haritası bu. Bunu CHP ve İYİ Parti kabul eder mi, bilmem. Zira Akşener kendini yeni sistemin başbakanı olarak hazırlıyor elbette. Yani bu teklife çok da soğuk bakmayabilir. Fakat Kılıçdaroğlu’nun önceliği sistem değil. O Recep Tayyip Erdoğan’ı yenmek istiyor. Ne hükümet sistemi ne parlamento seçimleri ne cumhurbaşkanlığı. Tek derdi Erdoğan’ı sandıkta yenmek. Şu anda siyasetteki tek motivasyonu bu. Babacan, Akşener, Karamollaoğlu, Davutoğlu gibi isimler daha rasyonel düşünüyor. Erdoğan’ın da olduğu bir yarıştan galip çıkamayacaklarını bildikleri için başka bir plan arayışı içinde olmaları normal. Ama Kılıçdaroğlu’nu ikna etmek kolay olmayacak sanırım.

[UHA Haber Ajansı, 17 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.