enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:10 Bir Terk Etme Hikayesi
13:13 Bir Geri Gidiş: Savunma Bakanlığı’ndan Savaş Bakanlığı’na
11:22 DEM Partili Gergerlioğlu’nun oğlundan Sabiha Gökçen için küstahça bir paylaşım
11:00 Kayseri Valisi Gökmen Çiçek,Kocaeli’den Gelen Spor Basınını Ağırladı
00:57 Analiz: Türkiye-Mısır Yakınlaşmasının Stratejik Anlamı
00:53 Avrupa Haberleri: AB’den Rusya’ya yeni yaptırım hamlesi: Petrol taşımacılığı hedefte
00:49 Rusya, Alman ordusuna karşı hibrit bir savaş mı yürütüyor?
00:45 Dış Bakış Cilt 3 Sayı 1 yayınlandı
00:43 İran Ordusu Genel Komutanı Emir Hatemi: Her türlü kötülüğe karşılık vermeye hazırız
00:39 ‘PayPal mafyası’ndan kriptoparaya: Epstein’in Silikon Vadisi’yle ilişki haritası
00:38 (TİM) Başkanı GÜLTEPE, “2026 yılına mal ve hizmet olmak üzere toplam 410 milyar dolarlık ihracat hedefiyle başladık”
00:25 Tahran’dan Washington’a uyarı: Saldırı olursa ABD üslerini vururuz
00:23 Türk Hava Kuvvetleri’ne ‘milli uçaklar’ geliyor
00:08 Halid Meşal: Hamas silah bırakmayacak
00:56 Mamdani’den Farage’a: Epstein dosyaları ardından yapay zeka ile üretilmiş görüntüler yayılıyor
00:50 Zelenskiy: ABD, barış anlaşması için Rusya ve Ukrayna’ya Haziran ayına kadar süre verdi
00:49 Umman görüşmesi: İran ve ABD nükleer müzakereleri sürdürme kararı aldı
00:35 Eurobarometer anketi: Avrupalılar için savaşlar ve dezenformasyon en büyük endişe kaynağı
00:19 Orta Asya’da Su ve Enerji Güvenliği: İklim Değişikliği ve Bölgesel Kırılganlıklar
00:15 Macron’u hedef alan Rus dezenformasyonu: Epstein skandalı iddiaları
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Meyve ve sebzeleri soymalı mıyız?

Meyve ve sebzeleri soymalı mıyız?
31 Temmuz 2022
2.213
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

İZMİR – UHA HABER / Daha fazla meyve ve sebze yemenin sağlığınıza fayda sağlayabileceği tartışılmaz. Bununla birlikte, bu meyve ve sebzelerin kabuklu mu yoksa kabuksuz mu tüketileceği çoğu zaman tartışmaya açık.

Balkan NinnisiKabuklar genellikle tercih, alışkanlık nedeniyle veya pestisitlere maruz kalmayı azaltmak amacıyla soyuluyor. Bununla birlikte, kabukların soyulması bitkinin besin açısından en zengin kısımlarından birinin atılması anlamına da gelebiliyor.

Kabuklarda da besinlerin olduğu unutulmamalı!

İçerdikleri besin miktarları, meyve veya sebzenin türüne göre değişiyor. Bununla birlikte, genel olarak, soyulmamış ürünler, soyulmuş ürünlerden daha fazla miktarda vitamin, mineral ve diğer faydalı bitki bileşiklerini içeriyor.

Mesela kabuklu elma kabuğu soyulmuş bir elmadan %332’ye kadar daha fazla K vitamini içeriyor. Yaklaşık %142 daha fazla A vitamini, %115 daha fazla C vitamini, %20 daha fazla kalsiyum ve %19’a kadar daha fazla potasyum barındırıyor.

Kısaca meyve ve sebze kabukları, lif, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar dahil olmak üzere çeşitli besinler açısından zenginler. Kabuğu posa ile tüketmek, bu besinlerin toplam alımını arttırabiliyor.

Kabuklar sizi daha uzun süre tok tutabiliyor.

Meyve ve sebze kabukları açlığı azaltabiliyor. Hatta daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olabiliyor.

Bu büyük ölçüde yüksek lif içeriğinden kaynaklanıyor. Tam lif miktarı değişmekle birlikte, taze meyve ve sebzeler, dış katmanlar çıkarılmadan önce üçte bir oranında daha fazla lif içerebiliyor.

Bazı kabuklar yenmiyor. Sindirimi zor veya temizlenmesi zor. Ya da sert bir dokuya sahip olabiliyor. Bu gibi durumlarda, kabuklar en iyi şekilde soyulabilir.

Kabuklar pestisit içerebiliyor.

Pestisitler, mahsul hasarını azaltmak ve verimi artırmak için yaygın olarak kullanılıyor.

Pestisitler hem organik hem de geleneksel olarak yetiştirilen meyve ve sebzelerde bulunabiliyor.

Bazı pestisitlerin meyve ve sebze etine girmesine rağmen, çoğu dış kabukta sınırlı kalıyor. Kabukları soymak dolayısıyla bu kalıntılardan kurtulmanın en kolay yolu.

[UHA Haber Ajansı, 31 Temmuz 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.