enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:30 Meclis’in bayram sonrası gündemi yoğun
09:14 İran, ABD ve İsrail’in saldırılarına misilleme olarak, İsrail’de Dimona’nun ardından Arad’ı da vurdu
00:57 Bir Krizin Anatomisi: Hürmüz Boğazı’nda Hukuk ve Sigorta
00:28 Geçmişten Günümüze Dışişleri Bakanlarımız | İsmet İnönü
00:20 Gazeteci Kutub Elaraby yazdı: Batı’nın Savaşlarda Dini Söylem Kullanımı
19:35 Türkiye’den İsrail’e tepki: Yahudi işgalci terörü derhal son bulmalı
19:18 Bakan Fidan: Sorun İsrail’in barış istememesi
19:02 BM Raportörü: İsrail, Filistinlilere karşı sistematik işkence uyguluyor
17:58 Fransa’nın Lübnan’daki arabuluculuk çabalarında ortaya çıkan belgede hangi önemli maddeler yer alıyor?
16:55 “KKTC karasularındaki bir denizaltından çok sayıda füze fırlatıldı” iddiasına yalanlama
16:16 29 ilde DEAŞ operasyonu: 139 şüpheli yakalandı
10:49 Türk Dünyası’nın ortak bayramı: Nevruz
10:08 Hollanda’da Türk Gençlerine Çağrı: “İki Dil, İki Dünya” Podcast Yarışması Başladı
00:55 Kazakistan’da Anayasal Dönüşümün Yeni Safhası: Referandum ve Devlet Tasarımı
00:46 Küba’da Enerji Krizi ve Protestolar
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
22:45 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
14:39 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…UHA / İnternational News Agency’nda
13:44 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:06 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Meyve ve sebzeleri soymalı mıyız?

Meyve ve sebzeleri soymalı mıyız?
31 Temmuz 2022
2.219
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

İZMİR – UHA HABER / Daha fazla meyve ve sebze yemenin sağlığınıza fayda sağlayabileceği tartışılmaz. Bununla birlikte, bu meyve ve sebzelerin kabuklu mu yoksa kabuksuz mu tüketileceği çoğu zaman tartışmaya açık.

Balkan NinnisiKabuklar genellikle tercih, alışkanlık nedeniyle veya pestisitlere maruz kalmayı azaltmak amacıyla soyuluyor. Bununla birlikte, kabukların soyulması bitkinin besin açısından en zengin kısımlarından birinin atılması anlamına da gelebiliyor.

Kabuklarda da besinlerin olduğu unutulmamalı!

İçerdikleri besin miktarları, meyve veya sebzenin türüne göre değişiyor. Bununla birlikte, genel olarak, soyulmamış ürünler, soyulmuş ürünlerden daha fazla miktarda vitamin, mineral ve diğer faydalı bitki bileşiklerini içeriyor.

Mesela kabuklu elma kabuğu soyulmuş bir elmadan %332’ye kadar daha fazla K vitamini içeriyor. Yaklaşık %142 daha fazla A vitamini, %115 daha fazla C vitamini, %20 daha fazla kalsiyum ve %19’a kadar daha fazla potasyum barındırıyor.

Kısaca meyve ve sebze kabukları, lif, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar dahil olmak üzere çeşitli besinler açısından zenginler. Kabuğu posa ile tüketmek, bu besinlerin toplam alımını arttırabiliyor.

Kabuklar sizi daha uzun süre tok tutabiliyor.

Meyve ve sebze kabukları açlığı azaltabiliyor. Hatta daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olabiliyor.

Bu büyük ölçüde yüksek lif içeriğinden kaynaklanıyor. Tam lif miktarı değişmekle birlikte, taze meyve ve sebzeler, dış katmanlar çıkarılmadan önce üçte bir oranında daha fazla lif içerebiliyor.

Bazı kabuklar yenmiyor. Sindirimi zor veya temizlenmesi zor. Ya da sert bir dokuya sahip olabiliyor. Bu gibi durumlarda, kabuklar en iyi şekilde soyulabilir.

Kabuklar pestisit içerebiliyor.

Pestisitler, mahsul hasarını azaltmak ve verimi artırmak için yaygın olarak kullanılıyor.

Pestisitler hem organik hem de geleneksel olarak yetiştirilen meyve ve sebzelerde bulunabiliyor.

Bazı pestisitlerin meyve ve sebze etine girmesine rağmen, çoğu dış kabukta sınırlı kalıyor. Kabukları soymak dolayısıyla bu kalıntılardan kurtulmanın en kolay yolu.

[UHA Haber Ajansı, 31 Temmuz 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.