enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kadına şiddet, insanlığa ihanettir!
00:42 Türkiye’nin Gazze’de barış sürecine liderlik etmesi, İsrail’in bölgesel hesaplarını zorluyor…
00:41 Soykırımcı İsrail’den yeni skandal: Yargısız idam
00:32 11. Yargı Paketi bugün Meclis’e sunulacak
00:23 Spekülatif fiyat hareketlerinin önüne geçiliyor…
00:09 Siyasi dalgalanmalara ve yaptırımlara rağmen, İran – Türkiye arasındaki ticaret son yirmi yıldır artış trendinde…
22:11 Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nce bu geceden itibaren Serbest Rota Hava Sahası uygulamaya başlayacak…
19:31 Okuma kültürü – Okuma alışkanlığı 
00:58 Katil İsrail şiddetin neticesinde son 2 yılda Filistin topraklarında 33 bin kadın ve kız çocuğu hayatını kaybetti…
00:57 MHP Genel Başkanı Bahçeli: Heyetin, İmralı ziyareti tarihi bir gelişmedir
00:47 MSB: Kadına yönelik şiddetle mücadelede 1 milyonu aşkın personele eğitim verdik
00:46 Yeni bir araştırma: Z kuşağının şifre tercihleri dedelerinden daha kötü
00:46 Bakan Göktaş: Kadına yönelik şiddete karşı mücadeleyi en üst seviyede sürdüreceğiz
00:41 Yeni Zelanda 2050’ye kadar 2.5 milyon kediyi öldürecek
00:40 Kandil mi İmralı mı? 27 Şubat Çağrısının Güç Dengelerine Etkisi
00:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Gazzeli kadınlara yönelik barbarlık hak ettiği tepkiyi görmedi”
00:35 MİT Başkanı Kalın’dan Gazze diplomasisi
00:32 İmamoğlu Suç Örgütü’ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame kabul edildi..
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Toplumun temeli olan ailelerin de kilit taşı kadındır
00:14 Kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir adım daha atıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Maymun Çiçeği hastalığıyla cinsel ilişki arasında bağlantı var mı?

Maymun Çiçeği hastalığıyla cinsel ilişki arasında bağlantı var mı?
7 Haziran 2022
2.985
A+
A-

CENEVRE – UHA HABER / Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önde gelen uzmanlarından biri, Maymun Çiçeği hastalığının cinsel ilişki yoluyla daha hızlı bulaştığını ileri sürdü.

DSÖ’nün acil durum departmanının eski başkanı David Heymann, Maymun Çiçeği virüsünün ilk defa bu kadar yayılmasının İspanya ve Belçika’daki iki etkinlikle bağlantılı olduğunu söyledi.

Belçika’da virüsün “fetiş festivali” olarak bilinen Darklands isimli etkinlikte yayıldığı belirlenmiş, İspanya’nın Madrid kentinde ise Maymun Çiçeği vakalarıyla ilişkilendirilen, eşcinsellere özel bir sauna kapatılmıştı.

Heymann, “Maymun Çiçeği hastalığının lezyonlara sahip insanlardan, yakın temas aracılığıyla bulaştığını biliyoruz. Şimdi de cinsel ilişki yayılımını hızlandırıyor gibi duruyor.” şeklinde konuştu.

İspanya’nın sağlık yetkilileri Madrid’de şimdiye kadar 30 kesinleşmiş vaka olduğunu bildirdi. Yetkililerin Kanarya Adaları’ndaki Onur Yürüyüşü ile Madrid’deki saunadan çıktığı belirlenen vakalar arasındaki bağlantıyı araştırdığı söylendi.

‘Cinsel ilişkinin türü önemli değil’

Öte yandan bazı uzmanlar, Maymun Çiçeği’nin halihazırda Avrupa’da yayılma sebebinin cinsel ilişki mi yoksa cinsel ilişkiyle bağlantılı yakın temas mı olduğunu belirlemenin henüz güç olduğunu söylüyor.

Imperial College London’dan virolog Mike Skinner, “Doğası gereği cinsel ilişki yakın temas gerektiriyor. Bunun da virüsün yayılımını artırması beklenir. Burada kişinin cinsel yönelimi ya da bulaşma şekli önemli değil.” ifadelerini kullanıyor.

İngiltere’de yetkililer, vakaların çoğunluğunun Afrika’ya seyahat geçmişi olmayan, “gay ya da biseksüel” erkeklerden oluştuğunu açıklamıştı. Portekiz ve İspanya’da da benzer açıklamalar yapılmıştı.

Ghebreyesus: ‘Dünyanın salgınlara hazırlıksız olduğu ortada’

DSÖ Avrupa Direktörü, yaz aylarında toplanma, festival ve parti gibi etkinliklerin Maymun Çiçeği vakalarını artıracağı konusunda uyardı.

Şimdiye kadar İngiltere, İspanya, İsrail, Fransa, İsviçre, ABD ve Avustralya da dahil birçok ülkede en az 90 Maymun Çiçeği vakası bildirildi. Avusturya, Norveç, İsviçre ve Avusturya hafta sonu ilk kesinleşmiş vakalarını duyurdu. Belçika Maymun Çiçeği hastalarına 3 haftalık karantina uygulaması başlattı.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus “Dünyanın salgınlara hazırlıksız olduğu ortada. Bu yüzden üye ülkeler arasında ortak çalışmaya dayalı bilgi ve teknoloji paylaşımını artırmak için geçen yıl Berlin’de Sağlık Acil Durumu Takip Birimi kurduk. Örgüt olarak üye ülkelerin mevcut salgının yanı sıra gelecek salgınlara karşı teknik, operasyonel ve lojistik anlamda daha hazırlıklı olabilmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.

[UHA Haber Ajansı, 07 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.