enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
06:51 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
06:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
00:57 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Los Angeles alevler altında: bölgede olağanüstü hal ilan edildi

Los Angeles alevler altında:  bölgede olağanüstü hal ilan edildi
8 Ocak 2025
35
A+
A-

Los Angeles’ın Pacific Palisades bölgesinde başlayan orman yangını, hızla yayılarak 30 bin kişinin yaşadıkları yerlerden tahliye edilmesine neden oldu.

UHA / İnternational News Agency

Gazeteci* Çıdam YÜCEL’in haberine göre, Şehirde büyük panik yaratan yangın bölgeyi yoğun bir duman tabakasına boğarken, alevler yüzlerce evi tehdit ediyor. Yetkililer, yangının şu ana kadar 1182 hektarlık alanı küle çevirdiğini bildirdi.

İtfaiyeciler yangına müdahale etmeye çalışıyor.
İtfaiyeciler yangına müdahale etmeye çalışıyor.

Sunset Bulvarı’nda yüzlerce kişi araçlarını terk etti

Yangının şiddetini artırmasıyla özellikle Sunset Bulvarı’nda filmleri aratmayan sahneler yaşandı. Alevlerin yaklaşmasıyla birçok kişi lüks araçlarını terk ederek güvenli bölgelere yaya olarak kaçmaya çalıştı. Terk edilen araçlar yolları kapattı ve bu durum tahliye ve itfaiye çalışmalarını ciddi şekilde zorlaştırdı. Acil durum ekipleri, buldozerlerle bu araçları iterek yolları açmaya çalıştı.

Bölgede birçok ünlünün evi bulunuyor. Aktör Steve Guttenberg, KTLA televizyonuna yaptığı açıklamada, “Arkadaşlarım yolların kapanması nedeniyle tahliyede büyük zorluk yaşadı. Böyle durumlarda herkesin bir araya gelmesi çok önemli. Eşyalarınızı düşünmeyin, sevdiklerinizi yanınıza alın ve bölgeden hemen uzaklaşın” dedi.

Alevler Getty Villa’yı teğet geçti

Yangın, paha biçilemez sanat eserlerine ev sahipliği yapan Getty Villa adlı müzenin sınırlarına kadar ulaştı. Arazideki bazı ağaçlar zarar görürken, müze yetkilileri önleyici çalışmalar sayesinde koleksiyonun tamamen güvende olduğunu belirtti.

Çevredeki çalıların daha önce temizlenmiş olması, yangının binalara sıçramasını engelledi.

Yangın dolayısıyla California genelinde olağanüstü hal ilan edildi.
Yangın dolayısıyla California genelinde olağanüstü hal ilan edildi.

Başkan Biden’ın ziyaret planları aksadı

Şiddetli rüzgarlar, ABD Başkanı Joe Biden’ın seyahat planlarını da etkiledi. Başkanlık uçağı Air Force One, yangın ve rüzgar nedeniyle Los Angeles’tan kalkış yapamadı. Biden’ın Coachella Vadisi’ne yapmayı planladığı ziyaret ertelendi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Biden, “Pacific Palisades yangınıyla mücadele için gereken tüm federal yardımı sağlamaya hazırız” dedi.

Elektrik kesintileri ve altyapı sorunları

Yangın nedeniyle bölgedeki birçok yerleşim yerinde elektrik ve su kesintileri yaşanıyor. İtfaiye yetkilileri, bu durumun tahliye sürecini ve yangın söndürme çalışmalarını daha da zorlaştırdığını belirtti.

Bazı mahallelerde acil müdahaleler için jeneratörler ve su tankerleri devreye alındı.

Yangında Pasadena'da birçok ev alevler altında kaldı.
Yangında Pasadena’da birçok ev alevler altında kaldı.

Bölgede olağanüstü hal ilan edildi

California Valisi Gavin Newsom, bölgede olağanüstü hal ilan etti. Ulusal Hava Durumu Servisi, düşük nem, kuru bitki örtüsü ve hızı saatte 130 kilometreye ulaşan rüzgar nedeniyle yangın tehlikesinin kritik seviyede olduğunu duyurdu.

Yetkililer, bu koşulların yangının hızla yayılmasına neden olduğunu ve yeni yangınların çıkma ihtimalini artırdığını belirtti.

Pasadena ve Sylmar’da yeni yangınlar çıktı

Los Angeles’taki yangının dışında Pasadena’nın 50 kilometre kuzeyindeki dağlık bölgelerde çıkan “Eaton Yangını” da 80 hektarlık alanı küle çevirdi. Vali Newsom, “Umarım yanılıyoruzdur ama eş zamanlı olarak başka yangınların çıkmasını bekliyoruz” dedi.

Bunun ardından Los Angeles’ın kuzeyindeki Sylmar’da yerel saatle 22.30’dan sonra 210 Otoyolu yakınlarında yeni bir orman yangını çıktı. Yetkililer, 210 Otoyolu’nun kuzeyindeki tüm bölgeler için zorunlu tahliye emri verdi.

Yangın dolayısıyla bölgeden insanlar tahliye ediliyor.
Yangın dolayısıyla bölgeden insanlar tahliye ediliyor.

Los Angeles İtfaiyesi, bölge sakinlerine, “Tüm insanları ve evcil hayvanları yanınıza alarak araçlarınızla bölgeyi derhal terk edin” uyarısında bulundu.

“Hurst Yangını” olarak adlandırılan bu yangın, şu ana kadar yaklaşık 40 hektarlık bir alanı etkisi altına aldı ve hızla yayılmaya devam ediyor. Yetkililer, tahliye emrine derhal uyulmasını ve bölgenin terk edilmesini önemle vurguluyor.

Yetkililer, vatandaşları tahliye emirlerine mutlaka uymaya çağırıyor. Yangının kontrol altına alınmasının günler sürebileceği ve etkili olan rüzgar ile hava koşullarının bu süreci daha da zorlaştıracağı belirtiliyor.

Elektrik kesintileri ve altyapı sorunları nedeniyle tahliye edilen bölgelerdeki halk, geçici barınma merkezlerinde güvenli bir şekilde beklemeye devam ediyor.

Çıdam Yücel (@CidamYucel) / X

Gazeteci* Çıdam YÜCEL

***

Yazar hakkında

Çıdam YÜCEL, 1986’da Bursa’da doğdu. 2004 yılında Bursa Anadolu Lisesini bitirdi. Yıldız Teknik Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği’nden mezun olmadan önce, kaydını dondurdu ve eğitimine bir süre Amerika’da Rockford College’da devam etti.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.