enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:04 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
07:43 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:26 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
05:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:59 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu,”Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:28 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
00:08 Made in EU Nedir?
00:02 Turizme savaş darbesi
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:25 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:14 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kuleba ve Danilov’dan Rusya’nın Ukraynalılara yönelik yaptırımlarına tepki: Kırım Platformunun intikamı alınıyor

Kuleba ve Danilov’dan Rusya’nın Ukraynalılara yönelik yaptırımlarına tepki: Kırım Platformunun intikamı alınıyor
23 Ağustos 2021
362
A+
A-

UHA HABER / Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi (NSDC) Sekreteri Oleksiy Danilov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, Kırım Platformu arifesinde ve Ukrayna’nın Bağımsızlığının 30’uncu yıl dönümünde Rusya’nın, Ukraynalılara yönelik getirdiği yaptırımlara ilişkin tepki içeren açıklamalarda bulundu. Öte yandan Ukraynalı politikacılar, Rusya’nın tavrını, “Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılması amacıyla uluslararası çabaları birleştirmek için Ukrayna tarafından oluşturulan Kırım Platformu’nun intikamı” olarak nitelendirdi.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘QHA‘dan aktardığı Ayyıldız Huri Kaptan’ın haberine göre, Rusya’nın, Kırım Platformu ve Ukrayna’nın Bağımsızlığının 30’uncu yıl dönümü öncesi Ukraynalılara yönelik getirdiği yaptırımlara tepkiler büyüyor.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi (NSDC) Sekreteri Oleksiy Danilov, Ukrayna’nın bağımsızlığının 30’uncu yıl dönümü için Rusya’nın kendisine karşı uyguladığı yaptırımları en iyi hediye olarak değerlendirdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba ise Rusya’nın yaptırımlarını “Kırım Platformunun intikamı” olarak nitelendirdi. Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksiy Danilov, Rusya’nın söz konusu yaptırımlarına; “Bunu, devletimizin ulusal çıkarlarını savunmak için yaptığımız ortak çalışmanın en yüksek ayrımı ve en iyi değerlendirmesi olarak görüyorum.” ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.

Олексій Данілов
Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi (NSDC) Sekreteri Oleksiy Danilov.

DANİLOV, DAHA FAZLASINI YAPACAĞINA SÖZ VERDİ

Oleksiy Danilov, “yüksek güveni” haklı kılacağına ve Ukrayna’da “Rus barışı” ve ajanlarının varlığı sorununu ortadan kaldırmak için daha fazlasını yapacağına söz verdi.

Ukrayna, 2023'te Rusya'dan elektrik ithalatına son verecek
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba.

KULEBA: RUSYA, KIRIM PLATFORMUNUN İNTİKAMINI ALIYOR

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ise, Rusya’nın, yarın gerçekleştirilmesi planlanan uluslararası Kırım Platformunun intikamını alacağına söz verdiğini ve bunun intikamını aldığını kaydetti.

Rus hükumeti, Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksiy Danilov, Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve İnsan Hakları Komiseri Lyudmila Denisova’ya yaptırım uyguladı. Ayrıca, yaklaşık 70 ünlü Ukraynalı isim yaptırım listesine dahil edildi.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu, Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır.

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Dmıtro Kuleba, 2 Aralık 2020 tarihinde Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kırım Platformunun sivil toplum diplomasisi düzeyinde de faaliyet göstereceğini, Kırım Platformu’nda oluşturulacak yapı içinde dünyadaki Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarına, bu bağlamda Dünya Kırım Tatar Kongresine de yer verileceğini ifade etmişti. Kırım Platformu’nun, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenecek açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başlaması planlanıyor.

14 ÜLKE DIŞİŞLERİ BAKANI SEVİYESİNDE KATILACAK

14 ülkenin Kırım Platformu Zirvesi’ne dışişleri bakanlığı düzeyinde katılım sağlayacağını bildiren Kuleba bu ülkelerin; Türkiye, Fransa, Almanya, İspanya, İtalya, Belçika, Avusturya, Hollanda, Lüksemburg, İrlanda, Danimarka, Bulgaristan, Karadağ, Kuzey Makedonya olduğunu kaydetti.

Zirvede Birleşik Krallık ve Portekiz’i savunma bakanları, ABD’yi ise Başkan Joe Biden’in özel temsilcisi ve ulaştırma bakanı temsil edecekler. Norveç, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı tarafından temsil edilecek. Zirveye 3 uluslararası kuruluş ve Avrupa Komisyonu katılacak: Avrupa Komisyonunu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, NATO’yu Genel Sekreter Yardımcısı, Avrupa Konseyini Genel Sekreter, GUAM da Genel Sekreter tarafından temsil edilecek. Öte yandan, zirveye yedi devlet büyükelçi düzeyinde katılacak: Yeni Zelanda, Malta, Japonya, Avustralya, Kıbrıs, Kanada, Yunanistan.

“Temsil düzeyleri ne olursa olsun, bu devletler devlet olarak Kırım Platformu’nun kurucuları sayılacak” diyen Bakan, Rusya’nın büyük baskısına rağmen Kırım Platformu’na katılmaya karar veren tüm ülkelere teşekkür etti.

HABER : Ayyıldız Huri Kaptan & QHA

[UHA Haber Ajansı, 23 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.