enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:10 Rekabet Kurulu, aralarında Türkiye genelinde yaygın şube ağı bulunan eğitim kurumlarının da olduğu 19 özel okul hakkında soruşturma
00:09 Askeri Analist Abdullah Ağar: SDG/PKK mı dönüşüyor, yoksa Suriye devleti mi?
00:09 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Budapeşte’de “Aile Odaklı Zirve”’de konuştu
00:09 Türkiye’nin En Büyük Dış Finanslı Demiryolu Projesi
00:09 Kocaelispor Teknik Direktörü Selçuk İnan, Kocaeli spor basını ile iftarda bir araya geldi
00:08 Adalet Bakanı Gürlek, TBMM’de UHA / İnternational News Agency’n sorularını cevapladı
00:05 Kocaeli’n Derince ilçesinde Ramazan Mahzun: Esnaf, Ramazan’ı unuttu mu?
00:05 Türkiye ve Dünyada, Gündeme dair her şey UHA / İnternational News Agency’nda
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’de “Emek Sofrası Buluşması” iftar programında konuştu
00:03 İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi, CHP’nin ‘şaibeli’ kurultay dosyası ile “İmamoğlu Suç Örgütü” dosyasının birleştirilmesi talebini kabul etmedi.
00:01 “Savaş Karşısında Ukraynalı Sanatçılar”: Sanat ve direniş Ankara’da buluştu!
00:01 Emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu: Ağla Hatay, ağla…
00:00 Yine fırça mı yedin? Ekrem’den son talimatları alan Özgür’ün ağzını bıçak açmıyor…
00:18 ABTTF Başkanı: HRW’nin hukukun üstünlüğündeki sorunlara dikkat çeken raporu Meclis gündeminde
00:14 Kocaeli Büyükşehir’le Suriye Rakka’da iftar bereketi
00:08 Bakan Fidan, Ukrayna Ulusal Güvenlik Sekreteri Umerov ile görüştü
00:07 TBMM Başkanı Kurtulmuş, siyasi partileri ziyaret etti
00:06 CHP’nin ‘şaibeli’ kurultay dosyası ile “İmamoğlu Suç Örgütü” dosyasının birleştirilmesi talebi kabul edilmedi
00:06 TBMM Başkanlı Kurtulmuş, “Soykırımın durdurulması için maalesef bir şey yapılamıyor”
00:06 Bakan Gürlek: Yargı bağımsızlığı vazgeçilmez bir ilkedir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Kocaelin ihracat verilerini değerlendirdi  

Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Kocaelin ihracat verilerini değerlendirdi  
11 Ekim 2024
13
A+
A-

Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Eylül Ayı Dış Ticaret Verilerini değerlendirerek, “KOTO olarak ihracat yapan firma sayımızı artırarak daha fazla katma değerli ürün ihracatı yapabilmek için çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

KOTO Başkanı Necmi Bulut, Eylül ayı Dış Ticaret Verileri ile ilgili açıklamalarda bulunarak, “Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat %1,8 oranında azalışla 22 milyar 7 milyon dolar, ithalat %1,4 oranında azalışla 27 milyar 129 milyon dolar oldu. 2024 yılı Ocak-Eylül döneminde ise, ihracat %3,2 oranında artışla 192 milyar 808 milyon dolar, ithalat %7,9 oranında azalışla 252 milyar 868 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Eylül ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla; Almanya (1 milyar 681 milyon dolar), İngiltere (1 milyar 388 milyon dolar) ve ABD (1 milyar 262 milyon dolar) oldu. Eylül ayında en fazla ihracat yaptığımız ülke grupları sırasıyla; Avrupa Birliği (AB-27) (9 milyar 98 milyon dolar), Diğer Avrupa Ülkeleri (3 milyar 700 milyon dolar) ve Yakın ve Ortadoğu Ülkeleri (3 milyar 505 milyon dolar) oldu.

FAALİYET İLLERİNE GÖRE İHRACAT

2024 yılı Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre faaliyet illeri bazında ihracatta;  İstanbul %11,6 azalış ve 4 milyar 746 milyon dolarla birinci sırada Kocaeli %12,8 artış ve 2 milyar 906 milyon dolarla ikinci sırada yer almaktadır. Kocaeli’yi İzmir, Bursa ve Tekirdağ takip etmektedir. İlimiz en fazla ihracatı 87 Motorlu kara taşıtları faslı (1 milyar 129 milyon 51 bin dolar) ile yapmış olup, bu faslı sırasıyla 27 Mineral yakıtlar, mineral yağlar faslı (223 milyon 659 bin dolar) ve 85 Elektrikli makina ve cihazlar ve aksamları faslı (217 milyon 820 bin dolar) takip etmektedir. Kocaeli ili en fazla ihracatı İngiltere (395 milyon 704 bin dolar) ile yapmış olup, bu ülkeyi sırasıyla Almanya (190 milyon 574 bin dolar) ve Slovenya (187 milyon 765 bin dolar) takip etmektedir.

9 AYLIK DÖNEMDE YÜZDE 3.2 ARTIŞ

Geçen yılın aynı dönemine göre ihracatımızda yüzde 1,8’lik azalış olsa da Ocak- Eylül dönemini kapsayan 9 aylık dönemde yüzde 3,2 artış görülmektedir.  Kocaeli ihracatı ise geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 12,8’lik artışla İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer almıştır. Geçtiğimiz ay olduğu gibi Kocaeli olarak bir önceki yılın aynı ayına göre ihracatımızı 330 milyon dolar artırarak il bazında ilk sırada yer aldık. KOTO olarak ihracat yapan firma sayımızı artırarak daha fazla katma değerli ürün ihracatı yapabilmek için çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.