enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:23 Altun’dan İsrail’e tepki: Çıldırmışlık halinin son tezahürü
15:03 Ümit Özdağ tahliye edildi
09:40 Toplumsal sorunlar iş modeline dönüştü
07:58 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Emniyet ve jandarma trafik ekiplerince 5-12 Haziran tarihlerinde 3 milyon 647 bin 742 aracın denetlendi”
06:56 Gazeteci – Yazar Bekir AĞIRDIR, “Bahçeli’nin yeni anayasa çağrısı, yalnızca metin değişikliği değil; seçim sistemi, parti yasası ve meclis iç tüzüğü”
01:59 İran, İsraillilere ülkeyi terk etme, Kanal 12 ve Kanal 14 televizyonlarına da “tahliye” uyarısında bulundu.
01:37 Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Bolu’daki ormanlık alanlara girişler 01 Temmuz-30 Eylül 2025 tarihleri arasında yasaklandı.
01:24 İran-İsrail Çatışması İran Kamuoyuna Nasıl Yansıyor?
00:57 Kocaeli Ticaret Odası, Özel KOTO AOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10. yılını gururla kutladı
00:56 İnfografik: İsrail, İran’ı Vurdu: Nükleer Tesisler Hedef Alındı
00:43 Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Karayılan’dan Nizip Ticaret Odası’na (NTO) ziyaret
00:39 Gazeteci-Yazar Merve GÜRBÜZ, “İran, modern savaş teknolojisinin gerisinde mi kaldı?”
00:33 Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi Heyeti’nden Su Politikaları Derneği’ne Ziyaret
00:28 Mesaisine bugün başlayacak Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde bu hafta da Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) olacak.
00:26 Türkiye’de işe alım piyasasında hareketlilik beklentisi sürüyor
00:15 Hatay Sörf Merkezi, Türkiye Şampiyonası’ndan 6 madalya ile döndü
09:18 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:01 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:51 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kazakistan neden karıştı?

Kazakistan neden karıştı?
11 Ocak 2022
516
A+
A-

İSTANBUL – UHA HABER / STAR Gazetesi yazarı Sevil NURİYEVA İSMAYILOV, ‘Kazakistan neden karıştı?’ başlıklı köşe yazısında, uzun zamandır ülke içerisinden haklı eleştiri sesleri duyulduğunu, halkın uzun yıllar Nazarbayev ve ekibinin seçimlere müdahalesinden, yolsuzluktan yorgun olduğuna dikkat çekiyor.

Sevil Nuriyeva İsmayilov: İran'a dair önemli notSevil NURİYEVA İSMAYILOV, “Zaten Nazarbayev’in görevden çekilmesi bir nevi itirazların sokak hareketliliğine dönüşmemesi için onarma girişimi idi. Çekildi ama devleti yönetmeye devam etti. Yerine gelen Tokayev, Rusya eksenli siyasetçi. Ve Rusya ile anlaşılarak göreve getirildi” diyor.

Ofşor hesapların acil kaynaklardan ayyuka çıkması haliyle Kazakistan yönetimini de zora sokmaya başladığını ifade eden Sevil NURİYEVA İSMAYILOV, “Tabii bu arada Kazakistan dış bağlantılı STK’ları bol olan ülke. Hiç zorluk görmeden faaliyet gösterirler. FETÖ’nün de finans kaynaklarının en derini bu ülkede. Nazarbayev uyarılara rağmen FETÖ’ye rest çekmedi. Buraya kadarı genel durum” olduğuna dikkat çekiyor.

Sevil NURİYEVA İSMAYILOV, son dönemde ise Kazakistan’ın karışacağının beklenildiğini, çünkü itirazların dozunun çoğaldığını ve haklı olarak itirazların olduğunu, tabii ki bu durumun ABD’nin ve Rusya’nın arasındaki gerilimden bağımsız okumamalı gerektiğini dile getiriyor.

“ABD, orta vadede bu doğal itirazları genel ayaklanmalara dönüştürme peşindeydi” diyen Sevil NURİYEVA İSMAYILOV, “İlginç gelen şudur, ABD Aralık 16’da Kazakistan’da karışıklık olacağını ve bunun da fiyat artışı ile bağlantılı durum olduğunu ifade ediyor. Buna rağmen Kazakistan yönetimi 1 Ocak’ta uygulamayı geri çekmiyor” diyor.

Sevil NURİYEVA İSMAYILOV, itirazların olduğu gün ise haklı itirazların yağmalama yöntemine dönüştüğünü ve kısa zaman içinde bu durum ile baş edemeyeceğini dile getiren Kazak Başkanı Tokayev’in Rusya ve başını çektiği Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün, barış gücünü yardıma çağırdığını, saatler sonra üye ülkelerin parça parça soluğu Kazakistan’da aldığını belirtiyor.

“Yağmalama ve elinde coplarla dükkanlara saldırılar, işin farklı boyutu. Organize iş! Peki, kimin organizesi?”  diyen Sevil NURİYEVA İSMAYILOV, “Rusya medyasının “terör grupları” olarak tanımladığı sokak yağmacılarına kullandığı dil, aynen Tokayev’in kullandığı dil olarak karşımıza çıkıyor” diyor.

Kazakistan'daki protestolarla ilgili çarpıcı açıklama: Türk Devletleri Teşkilatı | Haberler > DÜNYA

“Şimdiki tabloda akla şu geliyor” diyen Sevil NURİYEVA İSMAYILOV, şunları aktarıyor:

“ABD’nin orta vadede planladığı Kazakistan üzerinden ayaklanma senaryosunu, Rusya öne çekerek kendi operasyonu ile hem kendini hem de Kazakistan’daki mevcut yönetimi korumaya mı aldı?

ABD devreye girmeden, devreye girme yöntemini Kırgızistan örneğinde de göstermiştir, Rusya!

Konunun başka tarafı da vardır. Rusya, “işgalci” olarak gözükmeyen olarak istiyor. O nedenle internet, medya yurtdışına kapatıldı ve Kazak kolluk güçlerine itirazcılar, onların tabiriyle teröristler yok edilmeye başlandı.

Yani kendisi tek kurşun atmadı ve kurşun atma işini Kazak güçlerine yaptırdı mı?

Sovyet dönemindeki hatayı düzeltme çabası olarak da okunabilir bu durum”.

Son Dakika Kazakistan'da Cumhurbaşkanının isteği sonrası Rus askerleri ülkeye girdi - Son Dakika Dünya

Soykırım ve askeri müdahale imajını kendisi üstüne almak istemediği için yanına, örgüte üye ülkelerin askerlerini de aldığına dikkat çeken Sevil NURİYEVA İSMAYILOV, Birçoklarının Türk Devletler Birliği teşkilatına yönelik adım olarak okuduğu son durumun, daha ziyade ABD-Rusya geriliminin parçası olarak karşımıza çıktığını açıklıyor.

Sevil NURİYEVA İSMAYILOV, “Ukrayna üzerinden Biden’la görüşmeye giderken, masada daha derin başka sorunun olması, hangi sonuçlar için hedeflediğini tabloyu netleştirip, aktörlerin hepsi sahneye çıkınca anlaşılacak sanırım” diye kaydediyor.

HABER : Ataner YÜCE

[UHA Haber Ajansı, 11 Ocak 2022

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.