enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 MEB’den asılsız LGS iddialarına ilişkin suç duyurusu
00:34 KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan “Terörsüz Türkiye” Vurgusu: Bölgeye Huzur Getirecek
00:24 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), ‘Terörsüz Türkiye’ için umut veren gelişmeleri önemsiyoruz
00:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye kazandı, milletim kazandı
00:08 Eski tip sürücü belgesi kullanan 3 milyon 211 bin 157 kişi ay sonuna kadar ehliyetlerini yenilemezse, belgeleri geçersiz sayılacak.
18:57 Emine Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı
11:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörün bitiyor olması en çok onları rahatsız ediyor”
11:02 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
09:46 TUDPAM’dan Orta Doğu’ya Derinlikli Bakış: Dış Bakış Dergisi Haziran 2025 Sayısı Yayımlandı
06:36 AK Parti’nin Kızılcahamam kampı başladı
00:48 ‘Terörsüz Türkiye’ hedefinde sahada ilk somut adım atıldı. Irak’ın Süleymaniye kentinde Terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı
00:48 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi!
00:44 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:36 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
00:25 TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Van Milletvekili Buldan’dan, terör örgütü PKK’yla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti…
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:09 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kâbe iddianamesi: “Öğrenciler peşinen cezalı”

Kâbe iddianamesi: “Öğrenciler peşinen cezalı”
1 Mart 2021
534
A+
A-

UHA HABER / Boğaziçi Üniversitesi’ndeki Kâbe görseliyle ilgili öğrenciler hakkında istenen cezanın yatarı olmamasına rağmen iki öğrencinin tutuklu bulunması avukatlara göre siyasi bir karar. 

Boğaziçi Üniversitesi’nin Güney Kampüsü’nde 29 Ocak’ta açılan sergideki Kâbe görseliyle ilgili hazırlanan iddianamede dini referanslara yer verilmesi, Yeni Şafak gazetesinin bir haberinin ihbar olarak kabul edilmesi ve yatarı olmayan ceza nedeniyle iki öğrencinin tutuklu olması avukatların tepkisine neden oluyor.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Enes Kocakale tarafından hazırlanan iddianamenin giriş bölümünde, Yeni Şafak gazetesinin haberindeki “Daha önce DHKP-C marşı eşliğinde halay çeken grupların sahneye çıktığı üniversitede bu kez Kâbe fotoğrafı yere serilip üzerine LGBT paçavrası yerleştirildi” şeklindeki ifadeler aynen yer alıyor.

İddianamede, Kâbe resminin fotoğrafının üzerine Şahmeran resmi konulduğu, fotoğrafın dört yanına LGBT-İ bayraklarının yerleştirildiği, görselin yere serildiği ve altına da bir not iliştirildiği belirtiliyor.

Dinî refaranslara da yer verilen iddianamede “Kâbe resminin İslam dini literatüründe yasak ve haram olarak kabul edilen eşcinsellik ve benzeri cinsel yönelimlere dair imgeler ile İslam’ın tek yaratıcı olan Allah inancı ve Tevhid inancına aykırı olan Şahmeran figürünün yine İslam’ın ve Müslümanların yeryüzündeki en kutsal mekan ve yapı olarak kabul ettiği Kâbe’nin tasvir edildiği bir resim üzerine yapıştırılmak suretiyle halkı kin ve düşmanlığı tahrik suçu” işlendiği öne sürülüyor.

“Hukukçu gibi değil, ilahiyatçı gibi”

Öğrencilerin avukatlarından Levent Pişkin ise iddianamade yer alan bu ifadelerin sorunlu olduğu görüşünde.

Pişkin, “Savcı bir hukukçu gibi değil de ilahiyatçı gibi yorumda bulunmuş. Şahmeran’ın İslam’a ters olduğunu yazmış. Nerede bir kamu düzenini tehdit eden bir bulgu var? Tamamen ilahiyat göndermeli bir iddianameden bahsediyoruz. Hukukî olarak kabul edilebilir bir iddianame değil. Mahkemede de bunu tartışacağız zaten” şeklinde tepkisini dile getirdi.

İddianamede yedi sanık bulunuyor. Bunların ikisi halen tutuklu. Sanıklar hakkında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 216’inci maddesindeki “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçundan üçer yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Avukat Pişkin, söz konusu cezanın üst sınırının üç yıl olduğuna, öğrenciler aslında ceza alsa bile yatarı olmayacağına işaret ederek dava kapsamındaki tutuklamaların da hukuki değil, siyasi olduğu değerlendirmesini yaptı.

“Yeni Şafak’a da soruşturma açılmalı”

Soruşturmanın Yeni Şafak gazetesinde çıkan bir haber üzerine başlatılmasını da eleştiren Pişkin’e göre, aslında sergi kampüs içinde sınırlı sayıda kişinin görebileceği bir etkinlik iken gazetenin bu haberi yapması nedeniyle olay geniş kitlelere ulaştı. Bir suç unsuru varsa o da haberi yapan kurum. Pişkin bu nedenle haberi yapanların da soruşturulması gerektiğinin altını çizdi.

Pişkin sözlerini “Her gazete ihbar kabul edilebilir ancak neden sadece bazı gazetelerin ihbar kabul edildiğini biz de merak ediyoruz?” diye sürdürdü.

Savcılığın hazırladığı iddianame mahkemeye sunuldu. Bundan sonra mahkemenin 10 gün süresi var. Ya iddianameyi bu haliyle kabul edecek ya da usül yönünden düzenlenmesi için iade edecek. Kabul ettiği takdirde de ilk duruşma için gün belirlenecek.

HABER : Serkan Ocak & İstanbul

[UHA Haber Ajansı, 01 Mart  2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.