enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:57 Emine Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı
11:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörün bitiyor olması en çok onları rahatsız ediyor”
11:02 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
09:46 TUDPAM’dan Orta Doğu’ya Derinlikli Bakış: Dış Bakış Dergisi Haziran 2025 Sayısı Yayımlandı
06:36 AK Parti’nin Kızılcahamam kampı başladı
00:48 ‘Terörsüz Türkiye’ hedefinde sahada ilk somut adım atıldı. Irak’ın Süleymaniye kentinde Terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı
00:48 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi!
00:44 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:36 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
00:25 TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Van Milletvekili Buldan’dan, terör örgütü PKK’yla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti…
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:09 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
00:57 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
00:45 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
00:27 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
00:22 Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen “2025-Ukrayna iyileştirme konferansı”na katıldı
00:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İsveç Başbakanı Andersson: Türkiye ile NATO üyeliği konusunda görüşmelere devam edeceğiz

İsveç Başbakanı Andersson: Türkiye ile NATO üyeliği konusunda görüşmelere devam edeceğiz
8 Haziran 2022
627
A+
A-

STOKHOLM, ANKARA – UHA HABER / İsveç Başbakanı Mangdalena Andersson, ülkesinin NATO üyeliği konusunda Türkiye ile müzakerelere devam edeceğini söyledi. 

Uluslararası Haber Ajansı (UHA) Avrupa Temsilciliğin haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Türkiye’nin endişelerine ilişkin “tatmin edici, kesin, net cevaplar bulmadan ve bağlayıcı belgeler görmeden” iki ülkenin NATO üyeliğiyle ilgili tavrını değiştirmeyeceği uyarısında bulunmuştu. 

İsveç basınına konuşan Andersson, Ankara’daki görüşmelerde Türkiye tarafından ortaya konan konulara ilişkin yanıtın en kısa zamanda verileceğini belirterek, yanlış anlaşılmaları ve ortadaki sorunları gidereceklerini bildirdi.

Andersson, “Türkiye ile çeşitli düzeylerde görüşmelere devam edeceğiz. Bunun devam eden diyalog olduğunu söyleyebilirim.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek için Ankara’ya gidip-gitmeyeceğine yönelik soruya ise Andersson, “Süreçte ne doğruysa onu yapacağız” cevabını verdi.

İsveçli Bakan Peter Hultqvist: “Türkiye'yle diyalog için heyet  göndereceğiz” - Haberlobi - Bugün dünyayı okuyun

İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist

Savunma Bakanı: Sorunu diplomasiyle çözeceğiz

Bu arada İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist ise Türkiye’nin, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerini engellemesi konusunda ülkesinin ve NATO üyelerinin sorunu diplomatik yoldan çözmeye çalıştığını söyledi.

Alman haber kanalı Deutsche Welle’ye (DW) konuşan, Hultqvist, ülkesinin NATO üyelik sürecinin tarafsız ve barışçı statüden vazgeçme anlamına gelmediğini belirterek, “Barışı ve barışçıl çözümleri üretmeye çalıştığımız değerlerimiz Avrupa’daki diğer ülkelerle aynı değerler” dedi.

TRT_Francais_680*100 banner

Hultqvist, Ukrayna’daki savaşın İsveçlilerin NATO’ya katılma konusundaki düşüncelerini ve Avrupa’daki durumu “temelden” değiştirdiğini vurgulayarak, “Ancak saf değiliz, etrafımızdaki gelişmeleri görüyoruz ve bu durumdan bir sonuç çıkarmamız gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Ülkesinin nükleer silah depolama ihtimalinin gündemde olmadığını vurgulayan Hultqvist, NATO’ya katılmaları halinde Rusya’ya karşı caydırıcılık maksadıyla tatbikatlara katılacaklarını dile getirdi.

Hultqvist, Türkiye’nin, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerini engellemesiyle ilgili olarak ülkesinin ve NATO üyelerinin sorunu diplomatik yoldan çözmeye çalıştıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti grup toplantısı konuşması

Erdoğan: Finlandiya ve İsveç için bizi arayan arayana

Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusuna geniş yer ayırdı.

Erdoğan, Türkiye’nin muvafakati olmadan İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliği mümkün olmadığı için yoğun bir diplomasi trafiği yaşandığına işaret ederek, “Arayan arayana. Niçin bu ülkelerin üyeliğine karşı olduğumuzu örnekleri ve gerekçeleriyle anlattık. Şu ana kadar da önümüze bizim ihtirazi kayıtlarımızı izale edecek somut herhangi bir belge konabilmiş değildir. AB üyeliği sürecimiz başta olmak üzere pek çok acı tecrübeyle belgeye bağlanmamış sözlere inanmamız asla mümkün değildir.” ifadesini kullanmıştı.

Türkiye’nin, İsveç ve Finlandiya ile bu ülkelerin üyeliği konusunda ısrarcı olanlardan terör örgütleriyle bağlantılı tüm kurumların kapılarına kilit vurmalarını istediğini dile getiren Erdoğan, geçmiş bir yana bu günlerde dahi Avrupa’da ve bu ülkelerde, terör örgütü yandaşlarının şımarıklıklarına, Türkiye aleyhtarı faaliyetlerine nasıl göz yumulduğu ve destek verildiğinin ortada olduğunu kaydetmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK ve uzantısı kuruluşların temsilcilerini en üst düzeyde ağırlayanların, Türkiye’nin terörle mücadele hassasiyetlerine saygı duyduklarına dair sözlerinin inandırıcı olmadığını söylemişti.

“Görüşmeyi yaptıkları gün, İsveç devlet televizyonunda Salih Müslim ile söyleşi yapıyorlar”

İsveç ve Finlandiya’nın heyet gönderdiğini aktaran Erdoğan, “Çok enteresandır. Görüşmeyi yaptıkları gün, akşam İsveç devlet televizyonunda Salih Müslim ile söyleşi yapıyorlar. Bu nasıl bir duruştur, bu nasıl bir samimiyettir? Harf oyunlarıyla PKK’yı PYD, YPG yaparak veya başka isimlerle gizleyerek meşrulaştırmaya çalışanlar bizi değil kendilerine kandırıyorlar.” diye konuşmuştu.

Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusundaki yaklaşımının fırsatçılık değil terörle mücadele konusunda ilkeli bir duruş olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Ümit ediyoruz ki hem bu iki ülke hem de onların üyeliği için canhıraş uğraş gösterenler Türkiye’nin güvenlik hassasiyetlerini anlar ve gereğini yapar. Böyle bir durumda bugüne kadar NATO içindeki yükümlülüklerini bihakkın yerine getiren bir ülke olarak biz de üzerimize düşeni yaparız.” diye kaydetmişti.

[UHA Haber Ajansı, 08 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.