enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:27 Ömer Çelik’ten CHP’ye tepki: Saldırganlık bir siyaset biçimi değildir
17:55 Sosyal medyada suç örgütlerini öven 325 şüpheli yakalandı
13:55 Türkiye, Sudan konulu beşinci istişare toplantısına katıldı
10:48 100’ün Üzerinde Ülkeden Alıcılar, Bebek ve Çocuk Ürünleri İçin Geliyor
00:50 Bakan Göktaş, “Biz aynı aileye, farklı kapılardan ulaşan kurumlarız”
00:41 Ticaret Bakanlığı tüm gümrük işlemlerinde dijitalleşme ve şeffaflık konularında yeni adım attı…
00:40 Miraç Kandili bugün idrak edilecek
00:38 Türkiye, Mısır ve Katar’dan Gazze açıklaması
00:37 Hong Kong’da bulunan Sultan Boztepe, Türk Öğrenci Birliğinin kurulmasına öncülük etti…
00:26 Devlet Bahçeli: ABD Başkanı’nın savunduğu küresel çeteleşmedir
00:23 Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut: “Kocaeli ihracatta gurur kaynağımız”
00:22 Türkiye, Mısır ve Katar’dan Gazze açıklaması
00:16 Araştırma: Dişlerinizin durumu erken ölüm riskinin habercisi olabilir
00:16 Upcycle İstanbul’un İlham Verici Topluluk Buluşmaları “Salon’dayız” Etkinlikleriyle Başlıyor
00:07 Özel haber: Avrupa Parlamentosu Başkanı Metsola’dan ‘miadını doldurmuş’ İran rejimine karşı harekete geçme çağrısı
00:06 Diyanet İşleri Başkanlığı fitre miktarını belirledi
18:00 İran’daki protestolar: ABD veya İsrail’le çatışma ihtimali ne kadar yakın?
10:25 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan temassız kartlarda şifresiz işlem limiti artırıldı
00:58 Miraç Kandili perşembe günü idrak edilecek
00:57 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 2025’te 70 bin seyirciye ulaştı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İsrail’in vurduğu beyaz bayraklı siviller: “Asla unutamayacağım”

İsrail’in vurduğu beyaz bayraklı siviller: “Asla unutamayacağım”
28 Ocak 2024
53
A+
A-

Beyaz bayrak sallamasına rağmen İsrail güçleri tarafından öldürülen Gazzeli sivillerin videoları dünya gündeminde.

UHA / İnternational News Agency

UHA Haber’in ‘Şarkul Avsat’a dayandırdığı haberinde, ABD’nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN, beyaz bayrak tutmasına rağmen İsrail askerleri tarafından 12 Kasım’da vurulan Hala Reis’in kızı Sara’yla konuştu.

18 yaşındaki kız, olayın Gazze Şeridi’nin en büyük şehri Gazze’de yer alan Remal mahallesinde yaşandığını söyledi.

Sara, İsrail bombardımanlarının yoğunlaşmasıyla bölgeden kaçmak için aralarında akrabalarının da yer aldığı yaklaşık 20 kişilik bir grubun binadan dışarı çıktığını belirtti.

Ancak 57 yaşındaki Hala, 4 yaşındaki torunu Tayem’le bina dışında beyaz bayrak sallayarak yürürken sokak ortasında vurularak öldürüldü. Kadının vurulduğu anlar, sosyal medyada da paylaşılmıştı.

“O günü asla unutamayacağım” diyen Sara, Gazze’nin Mısır sınırındaki Refah kapısından kaçıp, İstanbul’daki nişanlısı Faysal’ın yanına geldiğini söyledi.

Sara ve akrabaları, Hala’nın İsrail askerleri tarafından vurulduğunu savunuyor. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddialara dair yorum yapmadı.

Fakat CNN uydu görüntüleriyle yaptığı incelemede, olayın gerçekleştiği yerde İsrail askerlerinin ve tanklarının olduğunu tespit etti. Hala’ya sıkılan kurşunun da yüksek ihtimalle bu yönlerden geldiğine dikkat çekildi.

CNN, bunun haricinde beyaz bayrak sallayan sivillerin vurulduğu iki olayın daha yaşandığını yazdı.

51 yaşındaki Remzi Ebu Sahlul da beyaz bayrak sallamasına rağmen Gazze Şeridi’nin güneyindeki Mavasi bölgesinde geçen hafta İsrail askerleri tarafından sokak ortasında vuruldu. IDF, CNN’in bu olayla ilgili yorum talebi üzerine “inceleme başlatıldığını” bildirdi.

İsrail ordusu, aralıkta da Hamas’ın elinden kaçan üç İsrailli esiri beyaz bayrak taşımalarına rağmen vurmuştu. IDF, Gazze Şeridi’nin Şucaiye şehrinde yaşanan olayda, esirlerin Hamas’ın düzenlediği bir tuzağın parçası olduğundan şüphelenildiği için öldürüldüğünü açıklamıştı.

Haberde, İsviçre merkezli Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün de İsrail askerlerinin, beyaz bayrak sallayan silahsız sivilleri öldürdüğü 9 olayla ilgili incelemelerini sürdürdüğü aktarıldı.

Hala Reis ve torunu Tayem (Reis ailesi/CNN)
Hala Reis ve torunu Tayem (Reis ailesi/CNN)

Biden’dan Netanyahu’ya uyarı

Öte yandan ABD’nin tanınmış haber sitelerinden Axios, ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail Devlet Başkanı Binyamin Netanyahu’ya Gazze’de “yıl boyunca sürecek bir savaşı destekleyemeyeceğini” söylediğini yazdı.

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen ABD’li yetkililer, Biden’ın 19 Ocak’ta Netanyahu’yla yaptığı telefon görüşmesinde, Netanyahu’ya askeri operasyonlarda bir an evvel “düşük yoğunluklu evreye” geçilmesi için baskı yaptığını söyledi.

Yetkililer, Biden’ın yaklaşan başkanlık seçimleri öncesinde Gazze savaşına karşı çıkan genç seçmenlerin oyunu kaybetmek istemediğini belirtti. ABD Başkanı’nın maraton yoğunlaşırken Amerikan basınında Gazze’deki sivil kayıpların arttığına yönelik haberleri görmek istemediği de aktarıldı.

Hamas-İsrail savaşında yedinci gün: İsrail sivillerin Gazze'yi boşaltmasını istedi - Medyascope

Gazze savaşı 

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları’nın 7 Ekim’de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti.

Filistin Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze’de 11 bin çocuk, 7 bin 500’ü de kadın en az 26 bin 257 kişi öldürülürken, 64 bin 487 bin kişi de yaralandı.

İsrail ise Gazze’den düzenlenen saldırılarda 557’si asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.

 EK Kaynaklar* Independent Türkçe, CNN, AA, Times of Israel, Axios

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.