enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:57 İstanbul ve Moğolistan Devlet üniversiteleri iş birliğinde yürütülen “Atlılar Kültürü” başlıklı arkeoloji kazı projesinin bu yılki ayağında çalışmalara başlandı.
08:57 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Ailesi, ‘Yaz Buluşması’ için Ankara’da bir araya geldi
06:54 Dünya Avrupa’nın ortasındaki soykırıma sessiz kaldı: Srebrenitsa
00:53 Cumhurbaşkanı Edoğan, “Pek çok tuzağa, oyuna, senaryoya, sinsi saldırıya maruz kaldık”
00:46 Ankara 2026 Türk Dünyası Turizm Başkenti seçildi
00:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü
00:33 Emine Erdoğan: Kadınların emeğiyle şekillenen güçlü yarınlara olan inançla, birlik ve başarı dileklerimle
00:22 ÖSYM Başkanlığınca ilk kez uygulanan Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı’nın ikinci ve son oturumu olan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi tamamlandı.
00:13 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni bir dönemin kapıları aralanıyor
00:04 15 Temmuz’da “Zaferin Adı Türkiye” dünyanın dört bir yanında yankılanacak
00:00 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “PKK’nın tüm yapılarıyla silah bırakması şart”
00:57 MEB’den asılsız LGS iddialarına ilişkin suç duyurusu
00:34 KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan “Terörsüz Türkiye” Vurgusu: Bölgeye Huzur Getirecek
00:24 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), ‘Terörsüz Türkiye’ için umut veren gelişmeleri önemsiyoruz
00:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye kazandı, milletim kazandı
00:08 Eski tip sürücü belgesi kullanan 3 milyon 211 bin 157 kişi ay sonuna kadar ehliyetlerini yenilemezse, belgeleri geçersiz sayılacak.
18:57 Emine Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı
11:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörün bitiyor olması en çok onları rahatsız ediyor”
11:02 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
09:46 TUDPAM’dan Orta Doğu’ya Derinlikli Bakış: Dış Bakış Dergisi Haziran 2025 Sayısı Yayımlandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İsrail’in Sefarad Hahambaşı Yosef: Bizi askere gitmeye zorlarlarsa ülkeyi terk ederiz

İsrail’in Sefarad Hahambaşı Yosef: Bizi askere gitmeye zorlarlarsa ülkeyi terk ederiz
14 Mart 2024
12
A+
A-

İsrail’de Sefarad Hahambaşı İzhak Yosef, İsrail ordusunda kendilerini askere alacak bir yasanın hükümet tarafından çıkarılması halinde ülkeyi terk edecekleri uyarısında bulundu.

UHA / İnternational News Agency

UHA Haber’den Gazeteci Zhanna AGALAKOVA’nın EuroNews’e dayandırdığı haberinde,Ultra-Ortodoks erkeklerin zorunlu askerlik muafiyetinden yararlandığının altını çizen Hahambaşı Yosef, “Bizi orduya gitmeye zorlarlarsa hepimiz yurt dışına gideriz. Bunu anlamaları gerekiyor, laikler bunu anlamıyor.” dedi.

Haaretz haber sitesinde çıkan habere göre Yosef, “Haredileri askere gitmeye zorlarsanız hepimiz yurtdışına taşınırız.” ifadesini kullandı.

Yosef, Tevrat Muhafızları Partisi’nin (Şas) eski ruhani lideri Ovadia Yosef’in oğlu ve Başbakan Binyamin Netanyahu’nun koalisyonunun bir parçası olan hizip üzerinde önemli bir etkiye sahip din insanı.

Yosef, “Tüm bu laik insanlar, Kollel (Talmud ve haham edebiyatının tam zamanlı, ileri düzeyde çalışılması için bir enstitü) ve Yeşivalar (geleneksel dinî metinlerin, özellikle Talmud ve Tevrat’ın okutulmasına odaklanan Yahudi müessese) olmadan ordunun başarılı olamayacağını anlamıyor.” dedi.

Dindar erkeklerin çalışmak ya da askere gitmek yerine Yahudi metinlerini öğrendiği kurumlara atıfta bulunan Yosef, “Askerler sadece Tevrat öğrenenler sayesinde başarılı oluyor.” dedi.

İsrail’de koalisyon hükümetinin, özellikle Hamas’a karşı yürütülen savaş sırasında ultra-Ortodoks toplumunun askerlik ve ulusal hizmetten muaf tutulmasına son vermesi için üzerindeki baskıların son dönemde arttığı biliniyor.

İsrail parlamentosuna gönderilen resmi bir rapora göre, ülkede nüfusun en hızlı büyüyen kesimi olan ultra-Ortodoks cemaatinden yaklaşık 66 bin genç geçen yıl askerlik hizmetinden muaf tutuldu. Bu rakamın tüm zamanların rekoru olduğu belirtiliyor.

Siyaset dünyasından Yosef’e tepki

Geçen yıl ultra Ortodoks cemaatinden 540 kişinin muaf olmalarına rağmen gönüllü olarak askere gittiği bildirildi.

Bu arada muhalefet partisi lideri Yair Lapid, Baş Haham Yosef’in son açıklamalarının, İsrail’i savunmak için hayatlarını riske atan askerler için bir utanç ve hakaret teşkil ettiği suçlamasında bulundu.

Lapid, “Yosef devlet maaşlı bir memurdur ve ülkeyi tehdit edemez.” dedi.

Former Channel One anchorwoman Zhanna Agalakova returned her state awards  to Putin

Gazeteci* Zhanna AGALAKOVA

***

Zhanna Leonidovna Agalakova, 6 Aralık 1965, Kirov doğumlu bir Rus gazeteci, özel muhabir ve televizyon haber sunucusu. Moskova Devlet Üniversitesi (1991) mezunu. 1992’de Agalakova, RİA Novosti haber ajansının dedikodu muhabiri oldu. 1996’dan itibaren NTV (Rusya) kanalında yayın yaptı. 2002’de TEFİ Ödülü’ne aday gösterildi ve 2006’da “Anavata Liyakat İçin” Nişanı Madalyası ile ödüllendirildi. Ekim 1999’da , Novosti’nin (“Haberler”) gündüz ve akşam yayınlarının yanı sıra ana akşam haber programı Vremya’yı sunan Channel One Russia’ya katıldı. Mayıs 2000’de Stockholm’de düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nda Rus profesyonel jüri oylamasının sonuçlarını açıkladı . 2000-2002 yılları arasında Vladimir Posner ile birlikte Vremena adlı televizyon programını sundu .Eylül 2005’te Agalakova, Channel One Rusya’nın Paris’teki kendi muhabiri yaptı ve Ocak 2013’ten Ağustos 2019’a kadar istasyonun New York’taki özel muhabiri oldu. Ağustos 2019’dan itibaren tekrar Paris’te çalıştı ve Mart 2021’den bu yana diğer Avrupa ülkelerindeki etkinlikleri haber yapma konusunda uzmanlaştı.Anagakova’nın Channel One Russia ile ilgili son raporu 17 Şubat 2022’de çıktı. 3 Mart 2022’de kanaldan istifasını sundu ve iki hafta sonra 17 Mart 2022’de kanaldan resmen ayrıldı. Rusya Ukrayna’yı işgal etti ve Rus televizyonunun Kremlin propagandası yapmak için kullanıldığına  inandığını söyledi . BBC tarafından yayınlanan bir röportajında Agalakova, Rus televizyonunu izleyicilerinin ‘beyinlerini yıkamak’ olarak nitelendirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.