enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:27 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:17 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
00:16 ‘Yazı Tura Tiyatro’ Ayvalık Turnesinde
00:01 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
23:16 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
23:01 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
08:32 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
08:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
06:57 Dünya Dönüyor!
06:55 Şirketlerden N’aber!
06:53 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
06:52 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
00:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
00:41 Bu fotoğraftaki sen misin ? Sahte Mesajlara Dikkat: Dolandırıcılık ve Virüs Tuzağından Korunma Rehberi
00:01 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gabon Cumhurbaşkanı Brice Clotaire Oligui Nguema huzurunda, iki ülke arasında ortak anlaşmalar imzalandı.
18:38 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Öztürk: Coğrafi işaretli ürünler AB yolunda
11:01 Rusya’da büyük deprem, ABD ve Japonya’da tsunami alarmı!
09:59 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in Sabah kahvesi: Orada N’ler oluyor!
08:20 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: ​​​​​​​işsizlik oranı haziran ayında bir önceki yıla göre 0,5 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İran’a Batı Karşıtı Yeni Dışişleri Bakanı

İran’a Batı Karşıtı Yeni Dışişleri Bakanı
12 Ağustos 2021
649
A+
A-

UHA HABER / İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülkesinin ve altı dünya gücünün 2015 yılında varılan nükleer anlaşmayı yeniden canlandırmaya çalıştığı bu dönemde Batı karşıtı bir diplomatı Çarşamba günü Dışişleri Bakanı olarak atadı.

Yargıçlık yaptığı dönemde insan hakları ihlallerinde bulunduğu gerekçesiyle Batı’nın yaptırımlarının hedefi olan sertlik yanlısı Reisi, 5 Ağustos’ta cumhurbaşkanlığı görevine başlamıştı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi

Reisi, çoğu ılımlılardan ve reform yanlılarından oluşan rakiplerinin seçime girmesinin engellendiği Haziran ayındaki seçimlerde cumhurbaşkanı seçilmişti.

Kabinesini güvenoyu alma beklentisiyle meclise sunan Reisi, Hüseyin Emir Abdullahiyan’ı dışişleri bakanı, eski petrol bakanı vekili ve devlete ait doğalgaz şirketinin genel müdürü Cevad Ovci’yi petrol bakanı olarak atadı.

Adının açıklanmasını istemeyen İranlı bir müzakereci, “Emir Abdullahiyan sertlik yanlısı bir diplomat. Eğer Bakanlık İran’ın nükleer müzakerelerinden sorumlu olmaya devam ederse Tahran, görüşmelerde çok daha sert bir tavır takınacak” ifadelerini kullandı.

Yarı resmi İran medyasında yer alan haberler, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e doğrudan bağlı olan Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Viyana’da yürütülen nükleer müzakereleri, Ruhani döneminde ılımlıların liderliğinde olan dışişleri bakanlığından devralacağına işaret ediyor.

İran ve altı dünya gücü, Nisan ayından bu yana, 2018 yılında ABD eski Başkanı Donald Trump’ın ABD’yi tek taraflı olarak çıkardığı nükleer anlaşmayı yeniden canlandırmak için müzakereler yürütüyor. Trump ayrıca İran’ın petrol ihracatını engelleyerek ekonomide büyük tahribata yol açan yaptırımları da yeniden devreye sokmuştu.

Görüşmelerin altıncı turu, İranlı ve Batılı yetkililerin, Tahran ve Washington’u anlaşmanın şartlarına yeniden uyum sağlamaya ikna etme konusunda büyük farklılıkların hala giderilemediğini açıkladığı 20 Haziran’da yapılmıştı. İran, 2019 yılından bu yana uranyum zenginleştirme kısıtlamalarını ihlal ediyor.

Müzakerelere katılan taraflar, yeni tur görüşmeler için henüz bir takvim belirlemedi.

Emir Abdullahiyan’ın İran Devrim Muhafızları, Lübnan’daki Hizbullah hareketi ve İran’ın Ortadoğu’daki diğer vekil güçleriyle sıkı bağları olduğuna inanılıyor.

Eski bir İranlı yetkili, Emir Abdullahiyan’ın atanması konusunda, “Reisi’nin seçimi, dış siyasette bölgesel meselelere önem verdiğinin göstergesi” şeklinde konuştu.

İran’ın Bahreyn eski büyükelçisi olan Emir Abdullahiyan, 2011-2016 yılları arasında Arap dünyası ve Afrika’dan sorumlu dışişleri bakan yardımcılığı görevini yürüttü, 1997-2001 yılları arasında İran’ın Bağdat Büyükelçiliği’nde misyon şefi vekilliği yaptı.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney
İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney

Sertlik yanlılarının egemenliğindeki meclisin Cumhurbaşkanı Reisi’nin dışişleri ve petrol gibi hassas bakanlıklara yaptığı atamalara karşı çıkması beklenmiyor. Cumhurbaşkanları, bakanları ancak Hamaney’in onayıyla seçebiliyor.

İran’da seçilmiş cumhurbaşkanlarının güç ve yetkileri, ülkenin silahlı kuvvetlerinin başkumandanı olan, yargı erkinin üyelerini atayan ve İslam Cumhuriyeti’nin ana politika önceliklerini belirleyen dini liderinkilerle kısıtlı.

[UHA Haber Ajansı, 12 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.