ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:37
09:49 Antibiyotiğe dirençli barakteriler 2050 yılına kadar 39 milyon kişiyi öldürebilir: Araştırma
09:46 AB’nin göç krizi Türkiye’yi de vurabilir
09:11 FYZoo, Gergedan Gününde, Nesli Tehlike Altındaki Gergedanlara Dikkat Çekiyor!
08:02 Savaş karşıtı Rus gazeteci Maria Ponomarenko hapishanede açlık grevine başladı
07:30 Finansı ‘yeniden büyük yap’: Trump’ın yeni kripto para birimi piyasaya çıkıyor
06:49 Hukukçular için Disiplinin 5 Altın Kuralı
06:43 Pezeşkiyan’ın Irak Ziyareti ve İran’ın Bölgedeki Rolünün Yeniden Kazanılması
00:54 Narin’in ölüm nedeni belli oldu
00:47 Isparta Atabey’de tarihi miras antik kent ‘Seleukeia Sidera’ gün yüzüne çıkarılıyor
00:46 CHP Iğdır İl Başkanı Öztürk Kaylan’dan Basın Mensuplarıyla Dayanışma ve Kaynaşma Toplantısı
00:40 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yalçın TRT Haber’e konuştu: İsrail bir terör devleti
00:31 Yazar Canan Duman: İş dünyasında kadınlar birbirlerine karşı erkeklerden daha acımasız
00:31 Kartepe Kütüphanesi hizmete açılıyor
00:30 Su ürünleri yetiştiricilik desteği kriterleri belli oldu
00:30 Adalet Bakanlığı Duyurdu: 400 İcra Müdür ve Müdür Yardımcısı Alınacak
00:29 Türkiye karşıtı pankarta seyirci kalmadı: Ergin Ataman’dan Rumlara tepki
00:22 Bakan Fidan Ürdün’de düzenlenecek “Gazze” toplantısına katılacak
00:19 Uraloğlu: Yüksek hızlı tren işletmecisi olarak Avrupa’da 6’ncı ülkeyiz
00:17 Citrix Türkiye’nin stratejik iletişim ajansı Marjinal Porter Novelli oldu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Irak’ın kuzeyinde Mehmetçik varlığı: Geri adım yok

Irak’ın kuzeyinde Mehmetçik varlığı: Geri adım yok
1 Ocak 2024
21
A+
A-

* Son günlerde “Irak’ın kuzeyindeki askerler geri çekilmeli” propagandası bazı çevrelerce sıkça işleniyor.

* Teröristlere burada müdahale edilmezse sınır içinde çatışmalar yaşanabileceğine değinen uzmanlara göre Mehmetçik’in değil geri çekilmesi, aksine oradaki varlığını daha da güçlendirmesi gerekiyor.

UHA / İnternational News Agency

Sertaç Aksan
Sertaç Aksan
Muhabir

Türkiye’nin terörle mücadelesinde en önemli kırılma noktalarından biri de hiç şüphesiz özellikle Irak ve Suriye’nin kuzeyinde yapılan harekatlar oldu.

Ülke içinde çok ciddi operasyonlar sonucu bitme noktasına gelen örgüt mensupları çareyi sınırın ötesine kaçmakta buldu. Ancak terörle mücadelesinde yöntem değiştiren Ankara, teröristleri sınırın ötesinde de takip etti ve özellikle Suriye ile Irak’ın kuzeyine yapılan operasyonlarla örgütün ülkemize yönelik harekat kabiliyeti iyice azaldı.

Geçtiğimiz günlerde Pençe-Kilit Operasyonları bölgesinde verdiğimiz 12 şehidin ardından TSK’nın ileri üslenme bölgeleri bilhassa sosyal medyada kara propagandaların da konusu oldu. Aralarında bazı emekli askerlerin bulunduğu kimi isimlere göre Irak’ın kuzeyinde zor arazilerde kışın barınmak yanlıştı. Askerler yaz dönemi sonrasında yeniden sınır hattının içine çekilmeliydi.

Peki, gerçekten de böyle bir şey mümkün mü? Tıpkı 90’larda olduğu gibi Mehmetcik sınırın ötesine geçmeli, oradaki teröristleri öldürüp geri mi dönmeli yoksa orada kalıcı mı olmalı? Mehmetçik’in Kuzey Irak’ta üslenmesinin yurt içindeki güvenlik paradigmasına etkisi ne? Tüm bu soruların yanıtını SETA Kıdemli Araştırmacısı Doç. Dr. Murat Aslan ile konuştuk.

Infografik: Ayhan Akgün - TRT Haber
[Infografik: Ayhan Akgün – TRT Haber]

Askerin fiziken orada olması çok kritik

Tehditleri sınırlarımıza dayanmadan kaynağında bertaraf etmeyi öngören “Terörle Mücadelede Yeni Güvenlik Konsepti” kapsamında atılan adımlarla ilgili genel bir değerlendirme yaparak anlatmaya başlıyor Aslan…

Hedefi, en genel haliyle ‘teröristleri sınırdan içeri sokmamak, eylem yapamayacak duruma getirmek ve mümkün olduğunca kaynağında yok etmek’ olarak açıklanan operasyonlar için “Askerin orada bulunması söz konusu alanların terör unsurlarında rahatlıkla kullanılmasının önüne geçiyor” diyor.

Mevcut tabloda Mehmetçik’in fiziken varlığı haliyle teröristlerin oradaki hareketliliğini kısıtlıyor. Murat Aslan’a göre eğer siz oradan askeri unsurlarınızı çekerseniz teröristlere serbest hareket etme imkanı verirsiniz. “Peki, serbest hareket ederlerse ne olur?” diye sorduğumuzda Aslan, “Onlar da sınırın öte tarafına geçer. Yani ülkemizin içindeki askeri ve sivil potansiyel hedeflere etki etmeye çalışır. Terörle mücadele yeniden yurt içine taşınır” yanıtını veriyor.

Irak’ın kuzeyinde Mehmetçik varlığı: Geri adım yok

Terör örgütünün mali yapısına da darbe vuruluyor

Pençe-Kilit Operasyonları kapsamında sınır hattı boyunca kurulan gözlem noktalarını ağırlıklı olarak askeri-güvenlik açısından ele alsak da Murat Aslan farklı bir pencere daha açıyor.

Terör örgütünün bölgedeki uyuşturucu kaçakçılığı ve yerel halktan haraç toplama gibi faaliyetlerine de dikkati çekiyor ve Türk askerinin bölgedeki varlığının örgütün mali yapısına da darbe vurduğunun altını çiziyor.

Ülkenin güvenliğinden vazgeçemezsiniz

Operasyonların devam ettiği coğrafyanın son derece zorlu bir alan olduğunu biliyoruz. Aslan da hem iklim şartları hem coğrafi zorlukları hem de benzer negatif etkiler nedeniyle ‘orada tutunmak yerine geri çekilmek gerek’ düşüncesinin hakim kılınmak istenmesine karşı çıkıyor:

“Koşulların zor olması vazgeçmek anlamına gelmiyor. Eğer orada askeri güçlerinizi barındırmaktan vazgeçerseniz ülkenin güvenliğinden de vazgeçmiş olursunuz. Mücadeleye devam etmek zorundayız.

PKK’nın o bölgedeki etkisi tamamen kırılmalı. Eğer siz örgütün etkinliğini kıramaz, geri çekilirseniz bir nevi taviz vermiş olursunuz. Ve unutmamak gerekir ki, terör örgütlerine taviz verdiğiniz an terör sizi bir şekilde ele geçirir.

Komandolar, her türlü doğa koşulunda en iyi şekilde mücadele etmek üzere eğitim görüyor. Foto: AA
[Komandolar, her türlü doğa koşulunda en iyi şekilde mücadele etmek üzere eğitim görüyor. Foto: AA]

PKK unsurları saldırdı diye Irak’ın kuzeyinden çekilecek halimiz yok. Yapılması gereken şey; coğrafi ve iklim şartları uygun oldukça daha da ilerlemek. Irak’ın kuzeyinde siyasi ve sosyolojik açıdan farklı gruplar var. Belki iş birliği yapılabilecek olanlarla farklı adımlar atılabilir.

Eğer sınır hattını bırakırsanız o teröristlerle bu sefer ülkenizin içinde mücadele etmek zorunda kalırsınız. Ankara, bölgede daha kapsamlı, ileriye bakan bir yapıyla yoluna devam etmeli. Bu nedenle kesinlikle geri adım atılmamalı ve hatta uygun fırsatlar değerlendirilerek buradaki varlığımız daha da güçlenmeli.”

***

Yazar hakkında

Sertaç AKSAN, Adana’da 1986 yılında doğdu. Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Sinema ve TV Bölümü mezunu. 2009 yılında Anadolu Ajansında başladığı iş hayatında Star Haber, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Yeni Şafak gibi kurumlarda görev aldı.

Kasım 2019’dan bu yana TRT Haber’de çalışıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.