enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:03 Bakan Fidan: “Biz inanıyoruz ki; dış müdahalelerden arınmış, istikrarlı bir Suriye, bölgemiz için büyük bir artı değer olacaktır.
00:02 Sektörünün bölgesindeki en büyüğü SING İstanbul, artık yeni adresinde…
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “AK Parti Türk Dünyası Vizyon Belgesi Tanıtım Programı”nda konuştu…
00:00 Bakan Göktaş, Türkiye’de de nüfus yaşlandı ve doğurganlık azaldı”…
09:58 Manisa, 2025’i Büyük Bir Kayıpla Bitiriyor: Ferdi Zeyrek ve Gülşah Durbay…
08:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:48 YHT Gar–Kuyubaşı–Esenboğa Havalimanı Metro Hattı’nın yapımına 2026 yılında başlanması hedefleniyor…
00:47 Meryem Gülbetekin’in, “Yaradan”a dair hissiyatı
00:46 ABD NATO’dan Ayrılıyor mu?
00:26 Gazeteci Erdem Atay: Özgür Özel İmamoğlu’nu sattı Siyasette ‘Diploma’ ve ‘Rektör Ziyareti’ tartışması
00:20 Yılbaşında kar yağacak mı?
00:20 UNICEF: Gazze’de çocuklar ve hamile kadınlar arasında yetersiz beslenme oranları arttı…
00:10 Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay vefat etti
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
03:32 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
01:00 Adalet Bakanı Tunç, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada bulundu…
00:57 CHP, Kocaeli’de 13-0’a çok uzak!
00:49 Ukrayna’da bugün seçimler yapılsa kim kazanır?
00:43 Filistin Haber ve Enformasyon Ajansı’ndan (WAFA) Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri…
00:37 11 ilde zamana karşı yarış: Asrın inşa seferberliğinde sona gelindi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İngiliz istihbaratı MI6 Rus muhalifleri casus olarak işe aldığını açıkladı

İngiliz istihbaratı MI6 Rus muhalifleri casus olarak işe aldığını açıkladı
20 Temmuz 2023
17
A+
A-

İngiltere İstihbarat Servisi MI6’in Başkanı Richard Moore, Prag’da yaptığı konuşmada Rus muhalifleri İngiltere için casusluk yapmak üzere işe aldıklarını söyledi.

UHA / Europe İnternational News Agency

Çok sayıda Rus’un silahlı kuvvetlerin Ukrayna şehirlerini yerle bir etmesini izlerken “dehşet içinde” kaldığını ifade eden Moore “Askerlerinin bir kardeş ülkeyi harap etmesini korku içinde izliyorlar,” dedi.

“Kan akmasını durdurmak için çalışmak üzere İngiliz istihbarat teşkilatına katılmak isteyen her Rus’a kapılarının açık olduğunu” belirten MI6 Başkanı, “Yardım tekliflerini ihtiyat ve profesyonellikle karşılayacağız. Sırları bizimle her zaman güvende olacak,” sözlerini ekledi.

“C” olarak bilinen Moore, bu yıl ilk kez yaptığı kamuya açık toplantısını Prag’taki İngiltere Büyükelçiliği’nde düzenledi.

Burayı seçme nedeni Prag Baharı’nın Rus tanklarıyla sona ermesinin 55. yılı olması.

 

O dönem komünist olan Çek Cumhuriyeti’ne 250 bin asker girmiş, ülkeyi liberalleştirmek adına yapılan reformlar bastırılmıştı.

Rusların “atalarının 1968’de yaşadığıyla aynı çelişki ve aynı vicdan azabı” karşısında müdacele etiğini belirten Moore “İçten içe Putin’in yoldaş bir Slav milletine saldırmasınının korkakça olduğunu, bunun yalan ve fantazi sisi olduğunu biliyorlar. Onları diğerlerinin 18 aydır yaptığını yapmaya ve bizimle el ele vermeye davet ediyorum” dedi.

Moore, 24 Haziran’da ağır silahlı Wagner paralı askerlerinin Moskova’nın 200 kilometre yakınına kadar gelmesine şaşırdığını itiraf etti.

Putin’in Wagner lideri Yevgeni Prigojin’le anlaşma yapmaya zorlanmasının küçük düşürücü olduğunu söyledi.

Wagner, Şubat 2022’den bu yana Ukrayna’daki en kanlı çatışmaların bazılarında savaştı.

Ancak paralı askerlerin kısa süreli ayaklanmasının ardından Prigojin’in nerede olduğu bilinmiyor.

Moore, bilindiği kadarıyla Prigojin’in hayatta olduğunu belirtti.

Ukrayna savaşının sona ermesi için çözümün kolay olduğunu ekleyen Moore, “Rusya’nın askerlerini geri çekmesi gerekiyor,” dedi.

Nükleer silahla ilgili soruya “Prigojin’e karşı gerçekten savaşmadı, kendini kurtarmak için Belarus liderinin arabuluculuğunu kullanarak anlaşma yaptı. Putin’in kafasının içini göremiyorum, ancak savaşın tırmanışı ve nükleer silahlar hakkında konuşan insanlar Putin ve etrafındaki bir avuç yandaş. Bu sorumsuzca, pervasızca ve Ukrayna’ya olan desteğimizi zayıflatmak için tasarlanıyor, ancak işe yaramayacak,” dedi.

Moore, yapay zekâ konusunda ise bu teknolojinin Rusya’nın silah mühimmatına zarar vermek için kullanıldığını söyledi ancak makinaların insan casusların yerini almayacağını belirtti.

İnsan ajanların hiçbir zaman pasif bilgi toplayıcısı olmadığını ve bazen bir hükümetin ya da terörist grubun kararlarını etkileyebildiğini belirtti.

Moore teknolojinin “ürkütücü bir hızla” ilerlediğini de söyledi.

Ekiplerinin yapay zekâyı kullandığını ancak insanların farklı durumlarda verdikleri tepkilerle ilgili kendi yargılarından faydalandıklarını ekledi.

MI6 Başkanı “Kendi yeteneklerini yapay zekâyla birleştiriyorlar,” dedi.

Ancak Moore yapay zekânın düşman devletler tarafından “sakıncalı, pervasızca ve etik dışı yollarla” kullanılabileceğini de ifade etti.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.