enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:55 Türkiye’den Şam’a saldıran soykırımcı İsrail’e sert tepki
00:50 Adalet Bakanı Tunç, DEM Parti heyetini kabul etti
00:43 İletişim Başkanı Burhanettin Duran: Suriye’nin toprak bütünlüğünü desteklemeye devam edeceğiz
00:43 Başsavcı Gürlek’i tehdit davasında İmamoğlu’na hapis cezası
00:34 MHP Genel Başkanı Bahçeli, DEM Parti heyetiyle görüştü
00:31 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İsrail’in saldırısı bölgesel barışa bir sabotaj
00:23 Dışişleri Bakanı Fidan, işgalci İsrail’in Suriye’yi hedef alan saldırılarıyla ilgili diplomasi trafiği yürüttü.
00:19 Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nda düzenlenen “15 Temmuz: Hafıza, Adalet ve Gelecek Paneli”ne katıldı.
00:13 Cumhurbaşkanı Erdoğan ve (BAE) Devlet Başkanı  Al Nahyan huzurunda, iki ülke arasında 7 anlaşma imzalandı.
00:07 Ömer Çelik: İsrail’in saldırıları tüm bölge ve dünya için güvenlik tehditidir
22:44 Dışişleri’nden İsrail’e Suriye tepkisi
22:04 Bakan Fidan: İsrail bölgeyi istikrarsızlaştırmak istiyor
08:00 Zorlu Enerji, İsrail’deki Dorad Energy’deki yüzde 25’lik hissesinin tamamını elden çıkarma sürecinde bir adımı tamamladı.
06:59 Yorum: ABD’nin İran’a Yönelik Saldırıları VE Orta Asya’nın Stratejik Konumu
06:58 Yapay Zekanın su tüketimi Su Güvenliğimizi tehdit ediyor mu ?
06:52 Hain Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra toplam 390 bin 354 şüpheliden 113 bin 837’si tutuklandı
00:54 BAE Devlet Başkanı Al Nahyan Türkiye’ye geliyor
00:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan: FETÖ’cü alçaklar sonsuza kadar lanetle, nefretle hatırlanacak
00:25 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’yi bölmeye kimsenin gücü yetmez”
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan: 15 Temmuz tarihimizin en kritik dönemeçlerinden biri oldu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Hollanda’daki çiftçi sayısı bizim Tarım Bakanlığı personelimiz kadar, ama gelirleri bizim 3 katımız!”   

“Hollanda’daki çiftçi sayısı bizim Tarım Bakanlığı personelimiz kadar, ama gelirleri bizim 3 katımız!”    
30 Aralık 2023
293
A+
A-

Demokrat Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, Et ve Süt Kurumu tarafından ucuz et satışı yapabilmek amacıyla canlı hayvan ithal edileceği yönündeki haberleri eleştirerek, “Size bu aklı veren danışmanlarınızı derhal görevden alın. Bu yolla çiftçiyi zarara uğratırsınız.” ifadelerini kullandı.  

UHA / İnternational News Agency

Demokrat Parti İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş: "İktidar, ekmeği  büyütmeyi, büyüyen ekmeği adaletle dağıtmayı becerememiştir."

Türk bayrağı ve Atatürk siluetiDemokrat Parti (DP) Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, Et ve Süt Kurumu tarafından canlı sığır satışı yapılacağı yönündeki haberleri sert bir dille eleştirdi.

Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan Altıntaş, “Et fiyatlarının ucuzlaması için ithalat çare değildir. Kendi kaynaklarımızı kullanmalı, üreticimizi desteklemeliyiz.” ifadelerini kullandı.  

İzmir Milletvekili Altıntaş’ın açıklaması şöyle:  

“Et ve Süt Kurumu’nun, et fiyatlarında dengeleme sağlamak için canlı kilosu 130 TL + KDV fiyatla sığır satışı yapacağı açıklanmıştır. Zaten kıymanın perakende fiyatı 400 liradır. Satışı yapılacak etin karkas maliyeti 225 liradan aşağı olmayacaktır. Bu durumda kıymalık etin çıplak maliyeti, işletme giderleri hariç 300 lira olacaktır. Bu koşullarda tüketiciye ucuz et ulaştırılması yine mümkün olmayacaktır.  

Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’ya açık ve net bir uyarıda bulunuyorum. Denenmişi deneyerek başarıya ulaşamazsınız. Size bu aklı veren danışmanlarınızı derhal görevden alın. Bu yolla çiftçiyi zarara uğratırsınız. Çiftçi üretimden vazgeçer. Üreticiyi üretmekten vazgeçirmeye zorlamak, orta vadede fiyatların daha fazla artmasına sebep olacaktır. Ayrıca kestireceğiniz hayvanları marketlere ve sanayiciye vermek zorunda kalırsınız. Tüketici yine ucuz et yiyemeyecektir.  

“Ana olmadan dana olmaz, süt yoksa et de yoktur!” 

Pahalılığın sebebi stokçuluk değil, yanlış politikalardadır. Sonuçlar yerine sebepler tartışılmalıdır. Cesaretiniz varsa gerçeklerle yüzleşip hatalarınızdan vazgeçin. Üreticiden de tüketiciden de özür dileyin. Hatadan dönmek fazilettir. Gelen her bakanın kendi kafasına göre tarım politikası geliştirmesi doğru değildir. 

Et fiyatlarının ucuzlaması için ithalat çare değildir. Kendi kaynaklarımızı kullanmalı, üreticimizi desteklemeliyiz. Et ile sütü birbirinden ayıramayız. Ana olmadan dana olmaz. Süt yoksa et de yoktur. Hayvancılık bir bütündür. Son günlerde yem maliyetlerindeki artışla süt üretiminde de ciddi bir sıkıntı yaşanmaya başlamıştır. Süt fiyatında artış olmazsa, üreticiler süt ineklerini yine kesime göndermek zorunda kalacaktır.  

Hayvancılık sektörümüz için alarm zilleri çalmaktadır. Çok acil ve doğru ciddi bir hayvan sayımı yapılmalıdır. Tarım Bakanlığı teşkilatı dinamik hale getirilmelidir. Hollanda’da 160 bin çiftçi var, 95 milyar dolar tarım ürünü ihraç ediyor. Türkiye’de sadece Tarım Bakanlığı’nın Hollanda’daki çiftçi sayısı kadar, yani 160 bin kişilik kadrosu var, sahaya çıkan yok. 2022’de sadece 34 milyar dolar tarım ürünü ihracatı yapabilmişiz. Konya kadar ülkenin elde ettiği tarımsal gelirin ancak üçte birini elde edebiliyoruz. Bu durum, 21 yıllık AKP iktidarının ayıbıdır.  

“Ziraat odaları fırsatçılık yaptı, üreticiye sahip çıkmadı” 

Tarımla ilgili ikinci ikazım, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ne ve damızlık hayvan yetiştirici birliklerine… Üyelerinizin hak ve menfaatlerine sahip çıkın. Varlık sebebiniz olan üyelerinizi korumak için ilgilileri açık açık uyarın. Sizin göreviniz hükümetin politikalarını desteklemek değil doğruları söylemektir. ÇKS kaydı olan emeklilere ikramiye ödenmemesi meselesinde Türkiye Ziraat Odaları Birliği çok duyarsız kalmıştır. Üyelerine sahip çıkmak şöyle dursun, kaydını sildirmek isteyenden 650 lira isteyerek fırsatçılık yapmanın peşine düşmüştür.   

Tarımsal birliklerimizin durumu içler acısıdır. Çiftçinin halinin en büyük sorumlularından birisi, duyarsız tarımsal birliklerdir. Ziraat odaları ve hayvan yetiştirici birlikleri başta olmak üzere, üreticilerin temsilcileri bir an önce kendilerine çeki düzen vererek, iktidara değil üreticiye hizmet etmek üzere kurulduklarını hatırlamalıdırlar. Aksi takdirde, tarımsal gelirleri Hollanda ile değil Somali veya Kenya gibi ülkelerle kıyaslanabilecek bir ülke haline geleceğiz.” (TBMM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.