enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:41 Yazar Peren Birsaygılı Mut: Suriye Devrimi’nin Filistin davası açısından taşıdığı tarihsel ve stratejik önemi
07:14 Avrupa’da ABD’siz savunmanın formülü: Avrupai NATO
00:55 Tokat’ın Niksar ilçesinde araç muayenesinde kredi kartı komisyonu yasal bulunmadı
00:48 Akif Çağatay Kılıç: İran ekseninde gerilimin çözülmesi için çabalarımız devam edecek
00:43 Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrası bildiri yayınlandı…
00:39 Bakan Göktaş’tan İBB kreşindeki iddialara ilişkin açıklama
00:38 Terörsüz Türkiye ve Bölge Hedefinin Geleceği
00:29 ABD’nin Güney Kahkasya Stratejisi: Zengezur, Enerji Hatları ve Bölgesel Güç Dengeleri
00:26 Türkiye’nin bölünmüş yol ağı 30 bin kilometreye ulaştı
00:20 İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Steve Witkoff ile temas kurmadığını söyledi.
00:18 Irak’ta ABD’nin karşı çıktığı Nuri Maliki kimdir?
00:08 Davos’ta geç gelen itiraf
00:02 “Gaziantep’in Genç Yıldızları Ödül Töreni”nden notlar!
00:01 UHA / İnternational News Agency’ndan ‘Körfez Haberleri…
21:26 MİT ve Emniyet’ten “casusluk” operasyonu: 6 gözaltı
10:51 Zorbalık üstüne zorbalık!
10:28 Gazze’de Ateşkesten Sonra Derinleşen Sessizlik “Gazze’de Her Şey En Ağır Haliyle Devam Ediyor”
07:32 Türkiye ile mücadele eden herkes kaybeder…
06:58 Ahmet Efendi Mescidi, Kocaeli Büyükşehir’le hayat buldu
06:38 AB Kapısı Letonya’dan Geçiyor: Oturum İzni Almanın Şartları Neler?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Hollanda hükümeti Türkiye, Suudi Arabistan ve BAE’ye silah satış kısıtlamalarını kaldırdı

Hollanda hükümeti Türkiye, Suudi Arabistan ve BAE’ye silah satış kısıtlamalarını kaldırdı
24 Temmuz 2023
21
A+
A-

Hollanda hükümeti 2019 yılında Türkiye’ye silah ihracatını askıya almış, iki yıl sonra ise bu politikayı nispeten hafifleterek ulusal “inkar karinesi” temelinde değerlendirmeye başlamıştı.

UHA / Europe İnternational News Agency

Hollanda’da geçici hükümet, Türkiye, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne yönelik silah sevkiyatı üzerindeki kısıtlamaları kaldırdı.

Ankara’nın 2019’da Suriye’nin kuzeyine düzenlediği askeri operasyon sonrası Türkiye’ye silah ambargosu uygulayan ülkeler kervanına Hollanda da katılmıştı.

Geçici hükümet, Avrupa savunma iş birliğini öngören silah ihracat kontrollerine ilişkin “Fransız-Alman Silah Anlaşması“na (Aachen Antlaşması) katılmak üzere söz konusu adımı attığını bildirdi.

Hükümet parlamentoya gönderdiği mektupta, AB ve BM silah ihracatı kriterlerine uyarak silah ihracatını düzenleyen anlaşmaya dahil olmak istediği için bu politikayı kaldırması gerektiğini bildirdi.

Kararın, Türkiye’nin, İsveç’in NATO üyeliğini onaylamayı kabul etmesinden kısa süre sonra alınması dikkati çekti.

Keza karar kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’a yönelik silah ihracatı kısıtlamaları da kaldırılıyor.

Hollanda hükümeti 2019 yılında Türkiye’ye silah ihracatını askıya almış, iki yıl sonra ise bu politikayı nispeten hafifleterek ulusal “inkar karinesi” temelinde değerlendirmeye başlamıştı.

Söz konusu uygulama, silah ihracat lisanslarının Hollanda hükümeti tarafından bu silahların ancak Suriye’de kullanılmayacağının tartışmasız bir şekilde kanıtlanması halinde satılması anlamına geliyordu.

Üç bakanlıktan ortak açıklama

Hafta başında Hollanda Dışişleri, Savunma ve Ekonomi bakanlıkları, savunma sanayi teçhizatlarının ihracatına yönelik kısıtlamayı kaldırma kararına ilişkin ortak metin yayımlamıştı.

Metninde, Avrupa’da savunma iş birliğinde daha fazla yakınlaşmanın teşviki için hükümetin silah ihracat kontrolleriyle ilgili aldığı önlemler açıklanmıştı.

Hükümetin, AB savunma iş birliğini güçlendirmek ve Hollanda’nın bu projelere katılımını teşvik etmek istediği aktarılan metinde, bunun Avrupa’da adil rekabet gerektirdiğine işaret edilmişti.

Bu bağlamda halihazırda Türkiye, BAE ve Suudi Arabistan için geçerli olan savunma sanayi teçhizatlarının ihracatına ilişkin kısıtlama kararının derhal sona ereceği kaydedilmişti.

Öte yandan geçici hükümet, kısıtlamanın kaldırılmasına rağmen Hollanda menşeli silahların Suriye’nin kuzeyinde veya Yemen’deki çatışmalarda kullanılmadığını izlemeye devam edeceğini bildirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.