enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:59 Erdoğan: Bölgemizin üzerine barış güneşinin doğmasına kimse engel olamayacak
00:56 GMKA’dan, 2025 Yılı Yeşil Gelecek Programı Bilgilendirme Toplantısı ve Proje Başvurusu Hazırlama Eğitimi
00:56 Ev ve mutfak eşyaları sektörünün uluslararası “Tasarım, Teknoloji ve Ticaret” buluşmasına sayılı günler kaldı.
00:52 Sıcaklıklar 6-12 derece daha artacak
00:50 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Kadınların gücüyle yükselen bir Türkiye var”
00:44 İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında, haklarında gözaltı kararı verilen 18 şüpheliden 15’i yakalandı.
00:44 Kartalkaya faciasıyla ilgili 3 bürokrata soruşturma izni
00:41 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, “Bu düzeni değiştirmek boynumuzun borcudur!”
00:41 İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturmasında, Tunç Soyer ve 64 şüpheli için 45 yıla kadar hapis istendi
00:36 Gazeteci Özlem Bay’ın ‘Haber Ajandası’ndan: Bir Tabloya sığan asırlık bir yolculuk
00:26 Nizip Ticaret Odası’nda (NTO), Hayata Dokunan Eğitim: İlk Yardım Sertifikaları Verildi
00:25 Macaristan’ın Fahri Konsolosu Osman Şahbaz’dan, İstanbul Fatih Belediyesi’nden Macaristan’a “Kardeş Şehir” Mektubu!
00:20 Gıda ve tarımda inovasyona kadın eli değiyor
00:19 TED Ankara Koleji Öğrencilerinden Madalya Rekoru: Uluslararası Stem Olimpiyatlarından 30 madalya ile döndüler
00:17 Sessiz çatlama: Yeni nesil tükenmişlik ve 438 milyar dolarlık sessizlik
00:14 TBMM Başkanı Kurtulmuş: İsrail’in hukuk tanımaz saldırılarını nefretle kınıyoruz
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Peygamber ocağımıza 9 yeni cami kazandırdık
10:13 “Özgür Duvar” fikirlerle doldu
09:55 28 ilde DEAŞ opearasyonu: 153 gözaltı
09:45 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında haklarında gözaltı kararı verilen 18 şüpheliden 14’ü yakalandı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

HDP AYM’ye yeniden erteleme emrinde bulundu

HDP AYM’ye yeniden erteleme emrinde bulundu
17 Mart 2023
1.257
A+
A-

HDP hakkında açılan kapatma davasında sözlü savunma kayıtlarının ertelenmesi için bir kez daha Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkında açılan davanın 14 Mayıs seçimlerinden sonraki bir tarihi kapatmak için bir kez daha Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurusunda bulundu.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’nun hazırladığı ve AYM’ye sunduğu dilekçede, esasa ilişkin sözlü savunma için verilen 11 Nisan seçim çalışmaları açısından en kritik tarihlerden biri olduğu belirtildi. “Sözlü savunma yapacaklar eş genel başkanların da seçim çalışmaları kapsamında sahada olacakları yoğun seçimde, eş genel başkanlar ve onlardan destek sunacak parti kurullarının ve uzmanların seçiminden alıkonarak savunmaya odaklanmasının müvekkil parti aleyhine sonuç doğuracağı” ifade edildi. Davanın seçim sonrasına indirilmesi şartı “seçimlere müdahale edilemeyeceğine” ilişkin ulusal ve uluslararası mevzuata ve bu konuda verilen kararlara dayandırılmıştır. AYM’nin seçimlerinin Anayasada tarif edildiği üzere;

Serbest seçim ilkesi vurgusu

Dilekçede şu ifadelere yer verildi:

“YSK’nın açıkladığı seçim takvimi belirlediği aday listelerinin YSK’ya içerdiği 9 Nisan 2023’e, listelerin kesinleşmesi de 19 Nisan 2023’e denk gelmektedir. . Gerçekten listeler kesinleştikten sonra muhtemel bir kapatma verme verme halinde parti bir bütün olarak seçimlere girmekten men edilmiş, bir bütün olarak milletvekili adaylarının hedeflenen hakları ellerinden alınmış olacaktır.Böylesi ağır tablo sadece parti için değil, aynı zamanda milyonlarca yurttaşın yayılmasının parlamentoya yansıması gibi demokrasi için ağır Müvekkil partiyi ‘kırk katır mı, kırk satır mı’biçimli formüle edilecek ikilemde tercih yapmaya zorlamak hukuki güvenlik ve serbest ve görevlilerin seçimini de ortadan kaldıracaktır.

Müvekkil parti aleyhine açılan kapatma davasının da partinin elden çıkarılması (eş genel başkanları) tarafından 11 Nisan 2023’te gerçekleştirilerek götürülen sözlü savunmanın sonuçları karar 14 Mayıs 2023’te yapılacak seçimlerden sonraki bir tarihin ertelenmesini ve talebimizin temel düşüncesi olan seçim tarihi de gözetilerek mümkün olan en kısa sürede karara bağlanarak tarafımız tebliğine karar verilmesini talep ederiz.”

AYM bir ay ertelemişti

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının HDP’nin istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde başlattığı davada yargılama süreci, 21 Haziran 2021’de iddianamenin kabul edilmesiyle başladı. AYM HDP’nin sözlü savunması için önce 14 Mart tarihini kararlaştırmış, partinin 3 aylık erteleme talebini kabul etmeyerek, savunma süresini 11 Nisan’a ertelemişti.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.