enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:47 Türk sanat müziğinin usta ismi Muazzez Abacı’nın ardından…
10:53 Yalova’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı’nda su seviyesi yüzde10’a düştü.
00:48 FIFA 2026 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off etabının kura çekimi, bugün gerçekleştirilecek.
00:42 TRT Akademi’den aralık ayına özel spikerlik ve sunuculuk eğitimi
00:41 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya hesabından paylaşım yaptı…
00:30 İçişleri Bakanı Yerlikaya,”2026’da ikinci şark tebligatı yapılmayacak”
00:30 Saraybosna Safarisi: Zengin yabancılar Bosnalı sivillere nasıl ateş açtı?
00:25 Tarım Bakanlığı’ndan sokak lezzetlerine sıkı takip
00:10 Dışişleri Bakanı Fidan,”Kıbrıs Türk halkının huzur, refah ve kalkınmasına yönelik gayretlerimizi sürdüreceğiz”
00:04 Hızlı Tren (YHT) ve anahat tren biletlerinde öğretmenlere yüzde 50 indirim…
00:57 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Müze ve ören yerlerini yaklaşık 29 milyon 700 bin kişi ziyaret etti”
00:56 Beyaz Saray’ın Gazze Barış Planının Akıbeti Belirsiz
00:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kökü dışarıda ideolojik yaklaşımları reddediyoruz”
00:48 Bu hafta boyunca yurt genelinde hava yağışsız ve kurak olacak.
00:43 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara’da gündeme ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı…
00:39 Bakan Göktaş, Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı’nda konuştu
00:32 MHP Genel Başkanı Bahçeli: Gerekirse İmralı’ya kendim giderim
00:32 Bursa’da bir ay süren su kesintilerinin ardından, Büyükşehir Belediyesi su ücretinde yüzde 30 artışa gitti…
00:29 İstanbul’un Macaristan Fahri Konsolosu Şahbaz’dan Başkonsolos Keller László’ya Ziyaret
00:18 Böcek ailesinin Adli Tıp Kurumu ön raporu TRT Haber’de
TÜMÜNÜ GÖSTER →

HDP AYM’ye yeniden erteleme emrinde bulundu

HDP AYM’ye yeniden erteleme emrinde bulundu
17 Mart 2023
1.257
A+
A-

HDP hakkında açılan kapatma davasında sözlü savunma kayıtlarının ertelenmesi için bir kez daha Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkında açılan davanın 14 Mayıs seçimlerinden sonraki bir tarihi kapatmak için bir kez daha Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurusunda bulundu.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’nun hazırladığı ve AYM’ye sunduğu dilekçede, esasa ilişkin sözlü savunma için verilen 11 Nisan seçim çalışmaları açısından en kritik tarihlerden biri olduğu belirtildi. “Sözlü savunma yapacaklar eş genel başkanların da seçim çalışmaları kapsamında sahada olacakları yoğun seçimde, eş genel başkanlar ve onlardan destek sunacak parti kurullarının ve uzmanların seçiminden alıkonarak savunmaya odaklanmasının müvekkil parti aleyhine sonuç doğuracağı” ifade edildi. Davanın seçim sonrasına indirilmesi şartı “seçimlere müdahale edilemeyeceğine” ilişkin ulusal ve uluslararası mevzuata ve bu konuda verilen kararlara dayandırılmıştır. AYM’nin seçimlerinin Anayasada tarif edildiği üzere;

Serbest seçim ilkesi vurgusu

Dilekçede şu ifadelere yer verildi:

“YSK’nın açıkladığı seçim takvimi belirlediği aday listelerinin YSK’ya içerdiği 9 Nisan 2023’e, listelerin kesinleşmesi de 19 Nisan 2023’e denk gelmektedir. . Gerçekten listeler kesinleştikten sonra muhtemel bir kapatma verme verme halinde parti bir bütün olarak seçimlere girmekten men edilmiş, bir bütün olarak milletvekili adaylarının hedeflenen hakları ellerinden alınmış olacaktır.Böylesi ağır tablo sadece parti için değil, aynı zamanda milyonlarca yurttaşın yayılmasının parlamentoya yansıması gibi demokrasi için ağır Müvekkil partiyi ‘kırk katır mı, kırk satır mı’biçimli formüle edilecek ikilemde tercih yapmaya zorlamak hukuki güvenlik ve serbest ve görevlilerin seçimini de ortadan kaldıracaktır.

Müvekkil parti aleyhine açılan kapatma davasının da partinin elden çıkarılması (eş genel başkanları) tarafından 11 Nisan 2023’te gerçekleştirilerek götürülen sözlü savunmanın sonuçları karar 14 Mayıs 2023’te yapılacak seçimlerden sonraki bir tarihin ertelenmesini ve talebimizin temel düşüncesi olan seçim tarihi de gözetilerek mümkün olan en kısa sürede karara bağlanarak tarafımız tebliğine karar verilmesini talep ederiz.”

AYM bir ay ertelemişti

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının HDP’nin istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde başlattığı davada yargılama süreci, 21 Haziran 2021’de iddianamenin kabul edilmesiyle başladı. AYM HDP’nin sözlü savunması için önce 14 Mart tarihini kararlaştırmış, partinin 3 aylık erteleme talebini kabul etmeyerek, savunma süresini 11 Nisan’a ertelemişti.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.