enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:54 Türkiye dünya tarihinde hibrit yörünge motoru uzayda ateşleyen ilk ülke oldu
00:53 ABD’nin Kıbrıs Planı…
00:51 Monaco-Galatasaray maçı TRT 1’den naklen yayınlanacak
00:48 Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu hafta da yoğun mesaisine devam edecek. Bütçe paratonu başlıyor…
00:48 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı-4 – CHP Yönetimi’ne geçmişten kalan biricik miras: Atatürk Maskesi
00:38 ABD–Venezuela Gerilimi: Bölgesel Güç Mücadelesi ve Latin Amerika’nın Kırılgan Dengesi 
00:37 İstanbul’un Kaybolan Geleceği…
00:37 Konferans | Bir Yılın Ardından Suriye: Toparlanma ve Yeniden İnşa I SETA Ankara | 10 Aralık 2025
00:23 Hedefe Yaklaştıkça Artacak Risklere Dikkat…
00:19 Sarayın şekercisi Körfez’e açılıyor
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan Venezuelalı mevkidaşı Maduro ile görüştü
00:04 Alanyaspor-Antalyaspor derbisi
00:01 TTI İzmir Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresi sona erdi…
20:41 2023-2028 Türkiye Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile yol haritası hazırlandı
12:05 TTI İzmir 2025: Turizmin Nabzı Bu Yıl İzmir’de Attı…
07:00 Bakan Fidan, 23. Doha Forumu kapsamında, basına açıklamalarda da bulundu…
00:57 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı-3 – Küresel sermayeye güvenceler
00:56 2026 FIFA Dünya Kupası’nda fikstür belirlendi…
00:30 Türk tarımında son yılların en dikkat çeken ve en çok kazandıran ürünlerinden biri gilaburu…
00:30 Kriter’in Aralık Sayısı Çıktı!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gerilimin merkezi: Rus ayrılıkçılar

Gerilimin merkezi: Rus ayrılıkçılar
19 Şubat 2022
475
A+
A-

YOZGAT – UHA HABER / Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin merkezinde yer alıyor. Kriz, Ukrayna ordusu ile ayrılıkçılar arasında geçmişte de çatışmalara sahne olurken, Rusya’nın bölgedeki bu gruplara desteği tartışılıyor.

Ukrayna ve Rusya arasındaki suçlamaların temelinde Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların faaliyetleri var.

Prof. Dr. Kürşad Zorlu Tüm Yazıları -HABERTÜRKBozok Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Kürşad Zorlu, “Ayrılıkçıların sayısına ilişkin net bir şey söylenemiyor ancak 2019’daki nitelikli bir araştırmada 40 bin civarındaydı. ‘Siz Donetsk ve Luhansk’taki sözde ayrılıkçılığın bağımsız olma girişimini tanıyın masaya onlarla oturun’ Rusya diyor ki ‘ben bu sorunun bir parçası değilim.’ ” açıklamasını yaptı.

Belirsizlikler var

Krizi aşmak için yapılan anlaşmalarda, ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerin statüsüne ilişkin belirsizlikler bulunuyor.

Rusya ve ayrılıkçılar bu boşluklardan yararlanıyor.

Mehmet Çağatay Güler (@mehmetcagatayg) / TwitterDış politika Araştırmacısı Çağatay Güler, “Bu halka cumhuriyetleri yalnızca Rusya’nın kontrol ettiği bölgeleri kapsamıyor. Bütün Donbas bölgesini kapsıyor. Rusya derse ki bunlar bağımsız cumhuriyetler Ukrayna tarafından saldırıya maruz kalıyorlar. Bunun üzerinden bölgeye bir harekat gelebilir bunun üzerine Ruslar bunu bu şekilde destekleyebilir.” değerlendirmesini yaptı.

Rusya’nın askeri desteği krizde yeni perdeleri aralıyor

Hibrit savaş stratejisinde de ayrılıkçılar önemli bir koz.

Rusya’nın Ukrayna’nın güneydoğusundaki gruplara askerî desteği, krizde yeni perdeler açıyor.

Prof. Kürşad Zorlu, “Rusya’nın sınıra konuşlandırdığı yaklaşık 130 bin sayıya ulaşmış askeri de dikkate alırsak buradaki gruplar bir tür entegre pozisyonunda bu da onların moral motivasyon gücünü artıran bir eğilim sergiliyor.” şeklinde konuştu.

Ukrayna’daki Rusya yanlısı grupların silahlandırılması, sivil can kayıplarına da yol açıyor. 2014’te Malazya Havayolları’na ait yolcu uçağı füze ile düşürülmüş, 298 kişi hayatını kaybetmişti.

Olay, ayrılıkçıların bölgede oluşturduğu tehlikeyi ve silah kapasitesini yansıtan örneklerden biri.

Ocak-kasım döneminde 600 binin üzerinde kişi Rusya vatandaşlığı aldı haberi - FinansGündem.com600 binden fazla kişiye Rus pasaportu dağıtıldı

Rusya ayrılıkçılar üzerinden bölgede kendi kontrolünde bir istikrarsızlık oluşturuyor.

Ukrayna’nın doğu bölgelerinde nüfus yapısı ve Rusya’nın bu yapıyı etkilediğine ilişkin iddialar en tartışmalı konuların başında geliyor.

Donbas’ta geçtiğimiz yıl açıklanan verilere göre 600 binden fazla kişiye Rus pasaportu dağıtılırken, yaklaşık 150 bin kişi de Rusya’daki seçimlerde oy kullandı. Buna göre Rusya, ayrılıkçıları kullanarak bölgenin demografisini yeniden şekillendiriyor.

Kiev'den kritik hamle: Savaşın eşiğindeki Rusya ve Ukrayna ordularının askeri güçleri - Dünya HaberleriRusya’nın nüfuzunu attırma politikasının devam etmesi öngörülüyor

Çağatay Güler, nüfus yapısına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

Ruslar bölgedeki demografik mühendislik aracılığıyla hem kendi gücünü tahkim ediyor iki bölgeden oy devşiriyor üç bölgeyi Ruslaştırarak aslında şunu ortaya koyuyorlar biz bu bölgede Rus halkı destekliyoruz, Rus etnik kökenli halkın haklarını koruyoruz şeklinde kendi argümanlarını da besliyorlar.”

2014’ten bu yana ayrılıkçıların güçlendiği bölgelerde, Rusya’nın nüfuzunu attırma politikasının devam etmesi öngörülüyor.

Haber: Ahmet Çakıcı

[UHA Haber Ajansı, 19 Şubat 2022]

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.