enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:52 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
00:59 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Suriye’ye dönenlerin sayısı 550 bini buldu
00:55 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Yıkım kararlarına karşı açılan davaların yüzde 92’si karara bağlandı”
00:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
00:49 Yapay zeka ‘bencil’ davranmayı öğreniyor
00:47 Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu Bakü’de Genç MÜSİAD’ın organizasyonu’nda konuştu…
00:44 Hakan Fidan Irak’ı ziyaret edecek
00:41 Beşiktaş Kulübü olağan idari ve mali genel kurulu, bugün gerçekleştirilecek…
00:29 İletişim Başkanı Duran: Ortak geleceğimizi inşa etmeye kararlıyız
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul’da yüksek seyreden kira fiyatlarının hepimiz farkındayız”
00:21 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
00:09 Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında Göztepe evinde Gençlerbirliğini 1-0 mağlup etti.
00:01 Beşiktaş, Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında bugün Fenerbahçe’yi konuk edecek…
00:57 Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) yapılan Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nin açılışı,
00:56 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TRT’miz sorumlu yayıncılığın zeminini büyütüyor”
00:48 İstanbul’da, Afganistan ile Pakistan arasında Türkiye ve Katar’ın ara buluculuğuyla, ateşkese devam kararı alındı…
00:45 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi
00:29 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Şimdiden su konusunda çok ciddi tedbirler düşünmek zorundayız”.
00:28 Bolu’daki otel yangını davasında karar açıklandı
00:27 Merkez Bankası Papara’nın faaliyet iznini iptal etti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gazze’deki yıkım 2. Dünya Savaşı ile yarışıyor

Gazze’deki yıkım 2. Dünya Savaşı ile yarışıyor
18 Aralık 2023
26
A+
A-

* İsrail’in iki ayı aşkın süredir bombaladığı Gazze’de yıkım, her geçen gün artıyor.

* 2. Dünya Savaşı’nda harabeye dönen Alman şehirleriyle kıyaslanan tahribatın büyüklüğü yüzde 70’e ulaştı.

* Uzmanlar, İsrail’in kullandığı mühimmata ve hedef gözetmediğine dikkat çekiyor.

UHA / İnternational News Agency

Gazze’deki tarihin en yoğun bombalama kampanyası 2. Dünya Savaşı’nın ötesinde bir seviyede.

Türk bayrağı ve Atatürk siluetiTÜHA Haber’in ‘TRT Haber, Financial Times’ kaynaklı haberine göre, AB Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell tarafından yapılan bu açıklama, Gazze’deki yıkımın büyüklüğünü gözler önüne seriyor.

İsrail’in 9 haftadır süren bombardırmanı Gazze’nin büyük bir kesiminde yerleşim yeri bırakmadı. Borrell’in bu saldırıyı 2. Dünya Savaşı ile kıyaslaması da bu yüzden.

2. Dünya Savaşı sırasında Müttefik Devletler’in Alman şehirlerine uyguladığı bombardımanın neden olduğu hasar da oldukça çarpıcıydı. Öyle ki, seneler süren saldırılarda Almanya’nın üç şehri büyük zarar görmüştü.

İsrail, Gazze'yi 9 haftadır bombalıyor. Fotoğraf: AA
[İsrail, Gazze’yi 9 haftadır bombalıyor. Fotoğraf: AA]

Alman şehirleri harabeye dönmüştü

O şehirlerden biri Dresden’di. Özellikle yoğun bir kültür ve tarih merkezi olan Dresden, büyük ölçüde tahrip olmuştu. Bombardımanın sonucunda şehirde binlerce sivil ölmüştü.

Hamburg ise “Operation Gomorrah” olarak adlandırılan bir dizi saldırıya maruz kalmıştı. Temmuz ve Ağustos 1943’te gerçekleşen hava saldırıları, büyük yangınlara neden olmuş ve şehirde geniş çaplı yıkıma yol açmıştı. Binlerce sivil hayatını kaybetmişti.

Köln de Müttefikler tarafından sık sık bombalanan bir şehirdi. Bombardımanlar, şehrin altyapısına ve endüstrisine ağır hasar vermişti.

Buna göre, 6 yıl süren 2. Dünya Savaşı’nda bombardımanlara maruz kalan Hamburg yüzde 75, Köln yüzde 61, Dresden ise yüzde 59 oranında yıkıma uğradı. İsrail’in 9 haftadır bombaladığı Gazze’deki yıkım ise yüzde 68 oranına ulaştı.

Grafik: TRT Haber
[Grafik: TRT Haber]

“Gazze en ağır bombalanan yerlerden biri olacak”

Financial Times’ın haberinde, Gazze’deki yıkım bu şehirlerin maruz kaldığı saldırılarla kıyaslandı. Kentsel alanlardaki hasara ilişkin tahminlere atıfta bulunulan haberde, Kuzey Gazze’nin kısa bir sürede yok edilmesinin, 2. Dünya Savaşı sırasında Alman şehirlerine yıllarca süren halı bombardımanının neden olduğu yıkıma yaklaştığını söylüyor.

Ayrıca haberde, ABD’li askeri tarihçi ve 20. yüzyıl bombalama kampanyalarına ilişkin dönüm noktası niteliğindeki bir araştırma olarak adlandırılan “Bombing to Win”in yazarı Robert Pape’ın dikkat çekici bir değerlendirmesi yer alıyor.

Dresden, Hamburg, Köln… Dünyanın şimdiye kadarki en ağır bombalamalarından bazıları yer adlarıyla anılıyor. Gazze aynı zamanda tarihin en ağır konvansiyonel bombalama kampanyalarından birini ifade eden bir yer adı olarak anılacak.”

Gazze'deki yıkım 2. Dünya Savaşı ile yarışıyor

“Gazze’deki binaların yüzde 60’ından fazlası zarar gördü”

CUNY Lisansüstü Merkezi’nden Corey Scher ve Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Jamon Van Den Hoek tarafından yapılan uydu radar verilerinin analizine göre, 4 Aralık itibarıyla Gazze’nin kuzeyindeki binaların yüzde 60’ından fazlasının ciddi şekilde hasar gördüğü belirtiliyor.

Bu oran bazı bölgelerde binaların yüzde 70’ine kadar çıkıyor. Yapının en az yarısının hasar gördüğü binaları da hesaba katan tahmine göre, Gazze’nin tamamında 82 bin 600 ile 105 bin 300 arasında bina harabeye döndü.

İşte bu yıkımın kıyaslandığında haberde, ABD’li askeri tarihçi Pape’e göre, 1943 ile 1945 arasındaki iki yıllık sürede, Müttefiklerin 61 büyük Alman şehrini bombalaması kentsel alanların tahminen yüzde 50’sini yerle bir etti.

1954 tarihli bir ABD askeri incelemesine göre, Dresden’e 7 bin 100 ton Müttefik mühimmatının atıldığı, endüstriyel olmayan binaların yüzde 56’sı ile evlerin yarısına ciddi hasar verdiği ve yaklaşık 25 bin kişinin ölümüne yol açtığı tahmin ediliyor.

Öte yandan, Gazze’deki yıkımın bu kadar büyük olmasının bir nedeni olarak da İsrail’in kullandığı mühimmatlar gösteriliyor. İsrail’in bombalamalarının hızı ve yoğunluğunun yanı sıra, yıkımın bu denli büyük olmasının ve sivil kaybının yüksek olmasının sebebi olarak gevşetilmiş hedefleme kuralları olduğu da vurgulanıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.