enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:52 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran, Irak, Suudi Arabistan, Katar, Suriye, Mısır ve Endonezya dışişleri bakanları ile telefon görüşmeleri yaptı.
09:27 Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca, İncirlik Hava Üssü’nden “canlı yayın” yapılmasıyla ilgili resen soruşturma başlatıldı
06:51 İran’daki Türk vatandaşlarına güvenlik uyarısı
00:52 Ege Üniversitesi’den,“34. Yılında Her Yönü ile Hocalı ve Azerbaycan-Ermenistan İlişkileri”
00:45 ManpowerGroup: Zorunlu ofise dönüş, kadınların işten ayrılma olasılığını erkeklere kıyasla 3 kat artırıyor
00:17 EÜ’de Ramazan Huzuru: İftar sofrası tasavvuf musikisi ile taçlandı
00:10 DMM’den “sınırda kaçak geçiş” iddialarına yalanlama
00:08 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Ülkemizin geleceğinde benzer acıları üretecek hiçbir müdahale zemini, hiçbir vesayet odağı kalmamıştır.”
00:03 Demokrasiye vurulan darbe: 28 Şubat
00:00 ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın , “Güçlü bir katılım bankacılığını çok önemsiyoruz”
14:55 ABD ve İsrail’in İran’a saldırısı, Körfez’de tansiyonu yükseltiyor
14:19 Bolu Belediyesi’ne operasyon: Tanju Özcan ve 12 kişi gözaltına alındı
13:51 ABD – İsrail’in kardeş İran’a saldırısı öncesi çıkan haberler…
12:20 İran, İsrail’e misilleme saldırısı başlattı
12:12 ABD ve İsrail, İran’a saldırı başlattı
00:11 Türkmenistan Lojistikte Vites Yükseltiyor
00:10 “28 Şubat: Vesayet, Darbe ve Milli İradenin İnşası” programı düzenlenecek
00:08 Rusya Yeni Türkiye Büyükelçisini Atadı “Sergey Verşinin”: Jeopolitik Portre Analizi
00:08 Çok kutuplu uluslararası sistem bağlamında Türk Dış Politikası’nda Güvenlik Anlayışının Dönüşümü
00:07 Türkiye’de her 10 yetişkinden yaklaşık yedisi obez veya fazla kilolu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gazze’deki soykırıma destek Avrupa değerlerini bitirdi

Gazze’deki soykırıma destek Avrupa değerlerini bitirdi
4 Mayıs 2024
113
A+
A-

İsrail’in yedi aydan beri Gazze’deki 2,5 milyon Filistinliye sistemli şekilde uyguladığı soykırıma Batılı devletlerin verdikleri açık destek sebebiyle eşitlik, özgürlük, adalet, insan hakları gibi Batılı değerleri bitirdi. Bu, Avrupalı devletlerin bugüne kadar yaptığı en büyük yanlışlardan birisi, hatta birincisidir. Bu gerçek zaman içinde çok daha iyi anlaşılacaktır.

Avrupa; haksızlığın, hırsızlığın, dolandırıcılığın, haydutluğun, sömürünün, kısaca zulmün her çeşidinin tam bir egemenliğe sahip olduğu zifiri karanlık Ortaçağ’dan20. Yüzyılın Avrupa değerlerine kolayca ulaşmış değildir. Rönesansla, reformla, aydınlanma devrimiyle; özgürlüğü, eşitliği, insan haklarını ve bunlara dayanan demokrasiyi yönetimin temeli yaparak aşama aşama erişmiştir. Temelinde zor süreçler, bolca acılar, kan ve gözyaşı vardır. Avrupa ancak bu sayede zamanımız uygarlığının temsilcisi olabilmiştir.

Avrupa medeniyetinin özü, ruhu; ilk olarak insanların yaşama hakkının güvence altına alınmasıdır. Çünkü bu en kutsal hak güvence altında değilse insanın sahip olduğu başka bir hakkın değeri yoktur. Avrupa’nın bu alanda bazı istisnalar ve kayıtlar olmakla beraber görece bir üstünlük sağladığı evrensel kabul görmüştür. Avrupa, 20. yüzyılın sonlarında Bosna’da, Karabağ’da insanlar soykırıma uğrarken hep ayak sürümüş, çifte standart uygulamıştır, yine de her şeye rağmen insan hakları konusundaki saygınlığını ve imajını temelli yitirmemiştir.

Ancak en baştan beri Gazze’deki İsrail zulmüne, İsrail’in adım adım uyguladığı soykırıma verdiği destek Avrupa’nın insanın yaşama hakkı başta olmak üzere tüm insan hakları konusundaki olumlu imajını silip süpürmüştür. Çünkü Avrupa açık açık zalimin yanında yer almış, mazlumu görmezden gelmiştir. Gazze’deki zulüm ve soykırım karşısındaki yanlış tutumuyla Avrupa’nın kendine ettiği kötülüğü tarih boyunca ona hiç kimse yapmamıştır.

Avrupa’nın ve patron ABD’nin herkesi kör, alemi sersem sanan yanlış hesabı Bağdat’tan dönmüş, Amerika ve Avrupa’da üniversite gençliği Gazze soykırımına karşı ayaklanmıştır. Her türlü zulme karşı duyarlı tüm insanlar gibi ABD ve Avrupa’daki üniversite gençliği de aralıksız süren Gazze’deki zulüm ve soykırım karşısında isyan etmiştir. Bu gençlerin isyanı tüm dünyadaki vicdanlı insanlara derinden bir “Oh!” çektirmiştir. Çünkü hem ABD hem de Avrupa aylardır dünyanın her tarafından yükselen Gazze halkının korunması, İsrail’in durdurulması çağrılarına kulaklarını tıkamışlardır.

Ok yaydan çıkmış durumdadır. Amerikan güvenlik güçlerinin gaddarca müdahaleleri, Amerikalı politikacıların ve devlet adamlarının gençleri kınayan/karalayan beyanatları bu protestoları durduramayacak, tersine bu protestolar dalga dalga yayılacaktır. Bu da BM’nin, dünyanın vicdanlı insanlarının, kuruluşlarının aylardır katliamları durdurma çağrılarına daha çok çocuk, kadın öldürerek cevap veren İsrail’in vicdanlarda mahkumiyetine ve evrensel ölçekte memnuniyete sebep olacaktır.

İsrail devleti kuruldu kurulalı Filistin halkına uyguladığı tüm zulüm ve haksızlıklarla ilgili olarak kendisine yöneltilen suçlamaları antisemitizmle damgalayarak paçayı kurtarmaya çalışmıştır. Düşmanlarını, muhaliflerini antisemitizmle damgalamak bugüne kadar İsrail için sağlam bir zırh işlevi görmüştür. Ama ilk defa Gazze katliamında/soykırımında çok fazla işe yaramamaya başlamıştır. Bundan sonra da yaramayacaktır.

Yedi aydan bu yana çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere görülmedik vahşetlerle öldürülen insanların sayısı 35 bine ulaşmış, yaralıların sayısı da 80 bine yaklaşmıştır. Tarihte hiçbir devlet düşmanına karşı İsrail’in Filistinlilere yaptığı katliam kadar kolay ve keyifli katliam yapmamıştır. Yine bugüne kadar hiçbir devlet öldürmediği insanları İsrail’in yaptığı gibi aç, susuz, ilaçsız, tedavisiz, yardımsız bırakarak ölüme mahkûm etmemiştir.

Bütün bunların dünya genelinde İsrail için bir bedeli olmaması anormal olurdu. ABD’deki öğrenci eylemleri bir başlangıçtır. İsrail ilerleyen zamanda daha çok bedel ödeyecektir. Filistinli mazlumların ahı İsrail’den aheste aheste çıkacaktır.

İki şey bağdaşmaz: Para sevgisi ve dindarlık - DÜŞÜNENLERİN DÜŞÜNCESİ

İsmail ÖZCAN & Eğitimci Yazar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.