enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

G20 gündemi: Pandemi ve iklimin korunması

G20 gündemi: Pandemi ve iklimin korunması
31 Ekim 2021
382
A+
A-

ROMA-UHA HABER / G20 ülkeleri devlet ve hükümet başkanları Roma’da iki günlük zirve için bir araya geldi. Zirveye pandemi ve iklimin korunması konuları damgasını vuracak.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’ye dayandırdığı haberine göre, Dünyanın ekonomisi gelişmiş 19 ülkesi ile Avrupa Birliği’nin yer aldığı G20 ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları iki günlük zirvede bir araya geldi. İki yıl aradan sonra liderlerin ilk kez buluştuğu zirveye Roma ev sahipliği yapıyor. Zirveye koronavirüs nedeniyle Rusya, Çin ve Japonya’nın liderleri video konferans yoluyla katılıyor.

G20’ye ev sahipliği eden İtalya’nın Başbakanı Mario Draghi, zirvede yaptığı çağrıda, uluslararası işbirliğinin geliştirilmesini istedi. Draghi, “Pandemiyle mücadele, iklimin korunması ya da adil küresel vergi sistemi…Bunların hiçbirine tek başına ulaşılması mümkün değil” dedi. Draghi devlet ve hükümet başkanlarına seslenerek,  “Bu grubun kurulmasını sağlayan ruha yeniden dönmek zorundayız” dedi.

G20'ye ev sahipliği eden İtalya'nın Başbakanı Mario Draghi ve Almanya Başbakanı Angela Merkel

G20’ye ev sahipliği eden İtalya’nın Başbakanı Mario Draghi ve Almanya Başbakanı Angela Merkel

Aşı hedefi

Zirvenin ilk gününde pandemi ve pandeminin yol açtığı ekonomik sonuçlar tartışıldı. Mario Draghi yoksul ülkelerdeki insanların aşılanabilmesi için G20 grubunun elinden geleni yapmasını talep etti. Draghi, “Yoksul ülkelerde sadece yüzde 3’lük kesim bir doz aşı olabildi. Dünya küresel aşılanma oranının 2022 ortasına dek yüzde 70 oranına çıkması için her şeyi yapmak zorunda” dedi. Draghi G20 liderleri geleneksel grup fotoğrafı için bir araya geldiğinde jest amacıyla doktor ve sağlık personelini de sahneye davet etti.

Putin’den aşı tepkisi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin aşı konusunda eleştirel açıklamalar yaptı. Putin G20 içindeki bazı ülkelerin uluslararası aşı kampanyasını engellediğini ileri sürdü. Rusya’nın geliştirdiği Sputnik V koronavirüs aşısının Batılı ülkelerde tanınmamasına tepki gösterdi ve bu ülkeleri, “himayeci ve uygunsuz rekabetçi düşünceye sahip olmakla” suçladı.

Roma'da iklim aktivistleri G20'yi protesto gösterileri düzenliyor

Roma’da iklim aktivistleri G20’yi protesto gösterileri düzenliyor

İklimin korunması

Zirvenin sonuç bildirgesi merakla bekleniyor. Özellikle de iklimin korunması hedefine yönelik bölümü. Çünkü G20 Zirvesi’nin ikinci günü olan 31 Ekim’de Glasgow’da BM İklimin Korunması Zirvesi başlıyor. Bu nedenle G20 Zirvesi’nden verilecek mesaj önem taşıyacak.

Reuters haber ajansının gördüğü G20 sonuç bildirgesi taslağına göre liderlerin küresel ısınmanın 1,5 derecede sınırlandırılması hedefine ulaşılması için acil adımlar atılmasını kabul etmeleri bekleniyor.

Taslak metinde, “Paris Sözleşmesi’nin küresel ısınmayı sanayileşme öncesi döneme kıyasla 2 dereceyla sınırlama ve mümkünse 1,5 dereceye düşürme yönündeki hedefiyle yükümlüyüz” ifadesine yer verileceği belirtildi.

Taslak bildirgede ayrıca devlet ve hükümet başkanlarının “2050 yılına dek dek sıfır sera gazı emisyonuna ulaşılmasının çok büyük önem taşıdığını kabul ettiklerinin de” altının çizileceği kaydedildi.

G20 ülkeleri arasında iklimin korunması en tartışmalı konulardan biri olarak nitelendiriliyor. Zira Suudi Arabistan, Çin ve ABD en fazla karbon emisyonuna sahip ülkeler asında.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Cuma günü yaptığı açıklamada, G20 ülkelerinden iklim politikası konusunda daha fazla azim göstermelerini istemişti.

Büyük şirketlere vergi

Reuters’in gördüğü G20 sonuç bildirgesi taslağında ayrıca G20 ülkelerinin, küresel çapta faaliyet gösteren büyük şirketlere 2023 yılından itibaren küresel asgari vergi getirilmesine de destek vereceği belirtildi. 136 ülke Ekim ayında, Google, Amazon, Facebook, Microsoft ve Apple gibi büyük şirketlere bulundukları ülkede 2023 yılından yüzde 15’lik asgari vergi ödemesinde uzlaşma sağlamıştı. Böylece çok uluslu şirketlerin bazı ülkelerdeki avantajlardan yararlanarak vergiden kaçmasının önlenmesi hedefleniyor.

Pandemiyle mücadele

G20 Zirvesi öncesinde G20 Sağlık ve Maliye Bakanları Cuma günkü buluşmalarında pandemiyle mücadelenin güçlendirilmesi konusunda uzlaşma sağlamıştı. Dünya Sağık Örgütü’nün (DSÖ) bu yılın sonuna dek dünya nüfusunun yüzde 40’ının, gelecek yıl ortasına kadar ise yüzde 70’inin aşılanması hedefinin arkasında oldunduğu belirtilmişti.

EK Kaynaklar *dpa, AFP, rtr 

[UHA Haber Ajansı, 31 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.