enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:13 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Devlet, hukuka aykırı her girişime karşı kararlılıkla gereğini yapacaktır”
09:04 Yeni eğitim öğretim yılında bugün yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 1 milyon 200 bin öğretmen ders başı yapacak.
08:52 CHP İstanbul İl Başkanlığı önünde yaşanan olaylar ve sosyal medyada provokatif paylaşım yapanlar hakkında soruşturma
08:34 İletişim Başkanı Duran “Filenin Sultanları”nı kutladı
08:26 Hava savunma doktrininde “tespit, teşhis, takip, önleme ve imha” zincirinin kusursuz işlemesi esastır
06:57 CHP’nin Çok Katmanlı Krizi
06:50 Türkiye Yaşlı Profil Araştırması nedir ve neyi amaçlamaktadır?
07:26 Soykırımcı katil İsrail ordusu Gazze kentine kara saldırılarını genişlettiğini duyurarak bölge halkına “bir an önce kenti terk etmeleri” çağrısında bulundu.
00:57 Kocaeli’in Karamürsel ilçesi modern otogara kavuştu!
00:50 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Dün gençliği seyirci görmek isteyenler bugün TEKNOFEST kuşağından rahatsız, dün kapattıkları kapıları biz açtık.” dedi.
00:47 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, Bakan Mehmet Şimşek’in uyguladığı yeni vergi zamlarına sert sözlerle tepki gösterdi.
00:47 Dünyanın en prestijli savunma sanayii listesi olarak kabul edilen “Defense News Top 100″de 5 Türk şirketi yer aldı.
00:43 Lokomotif Çocuk Köyü Psikoloğu Saraçoğlu, “Okula uyum sadece okulda değil, evde de başlar”
00:30 TRT ortak yapımı “Filistin 36” Filistin’in Oscar adayı oldu, Toronto’da alkışlarla uğurlandı
00:29 Konya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye – İspanya Milli Futbol Maçı öncesi ve sonrası, tramvay ve otobüs seferlerinde düzenlemeye gitti…
00:22 Kocaeli’nin spor tarihi bu sempozyumda
00:14 Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, 2025 FIVB Dünya Şampiyonası’nda A Milli Basketbol Takımı’nı tebrik etti
00:09 Prof. Dr. Güven Arıklı, gerçekleri görme vakti; Duygularla değil, Akılla Yol Almalıyız!
00:07 Şanghay Perspektifinden Çok Kutupluluk: Türkiye–Çin İlişkileri
00:04 Büyüleyici Bir An: Lahey Büyükelçimiz Fatma Ceren YAZGAN Hollanda Kralı önünde göz kamaştırdı!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa’da yeni kimlik kartlarında İngilizce ibarelerin yer alması Fransız Akademisi’ni kızdırdı

Fransa’da yeni kimlik kartlarında İngilizce ibarelerin yer alması Fransız Akademisi’ni kızdırdı
9 Ocak 2022
596
A+
A-

PARİS – UHA HABER / Fransız yeni kimlik kartlarında İngilizce ibarelerin de yer alması, ulusal dilin korunmasında en önemli söz sahibi olan Fransız Akademisi’nin (Académie Française) sert tepkisine yol açtı.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin  haberine göre, Fransız dilinin korunması ve geliştirilmesi amacıyla 1635 yılında Kral 13. Louis tarafından kurulan Fransız Akademisi, bu girişime karşı çıkarak, hükümeti mahkemeye vereceği tehdidinde bulundu.

Geçen yıl yürürlüğe giren yeni kimlik kartlarında, isim, soyad, doğum yeri ve tarihi ile bitiş süresi gibi ibarelerin Fransızca’sının yanında İngilizce’si de yer aldı.

Fransız vatandaşları pasaport almaksızın bu kimlik kartıyla AB ülkeleri içinde rahatça yolculuk edebiliyor. Yeni uygulamada özellikle yurt dışı yolcularda kolaylık sağlanmasını öngörülüyor.

Fransız Akademisi’nin Daimi Sekreteri Helene Carrere d’Encausse, “Kimlik kartlarında Fransızca ve İngilizce ibarelerin yer almasına kim karar verdi? En önemli ilke tehlikeye atılıyor. Anayasa’nın 2. Maddesi, Cumhuriyetin’in resmi dilinin Fransızca olduğunu söyler.” diyerek tepkisini dile getirdi.

Bu uygulamayı getirenler ise AB’nin yeni mevzuatına göre, kimlik kartlarında başka bir AB diliyle ilgili ibarelerin de olmasının şart koşulduğunu hatırlatıyor.

Alman kimlik kartlarında da Fransızca ve İngilizce çeviriler olduğunu hatırlatanlar, 2020’de AB’yi terk eden İngiltere’deki pasaportlarda bile Fransızca dilinin yer aldığına işaret ediyor.

Bu arada bu işin peşini bırakmayan Fransız Akademisi, avukatları aracılığıyla Başbakan Jean Castex’ten uygulamayı geri çekmesini istedi.

Buradan olumsuz yanıt gelirse, başvuru bu kez Danıştay’a götürülecek.

Ek kaynaklar *AFP

[UHA Haber Ajansı, 09 Ocak 2022]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.