enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:31 Türk savunma sanayisi, İnsansız hava araçlarında (İHA/SİHA) elde ettiği küresel başarıyı denizlere taşıdı
07:17 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, (TCMB) ocak ayına ilişkin “Sektörel Enflasyon Beklentileri” verilerini değerlendirdi.
07:14 2026 Kültür Yolu rotası belli oldu: 26 şehirde kültür sanat şöleni yaşanacak
06:24 Türkiye’de Bölgesel Tehdit ve Savunma Sanayi Politikası
06:17 Kocaeli Kuzuyayla’da kar keyfi kış masalına dönüştü
00:50 Çelik: PKK tüm uzantılarını feshetmeli
00:50 Geçmişten Günümüze Dışişleri Bakanlarımız | Yusuf Kemal Tengirşenk
00:44 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Türkiye’yi ziyaret edecek Fransız mevkidaşıyla güncel uluslararası gelişmeleri görüşecek
00:17 Şark Fatihi ve Yetimlerin Babası: Kazım Karabekir
00:06 AK Parti’ye katılımlar sürüyor
00:05 İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, gündeme dair açıklamalarda bulundu
00:04 Mardin Valiliği, toplantı, gösteri yürüyüşü 27-31 Ocak tarihleri arasında yasakladı
00:02 Katil, soykırımcı İsrail yıktı, Kocaeli Büyükşehir Gazze’ye 2 bin kişilik çadır cami kurdu…
20:58 İzmir’de akşam saatlerinde başlayan kuvvetli fırtına ve gök gürültülü sağanak etkili oldu…
15:21 Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na 3 bin 635 subay ve astsubay alınacak
12:06 Türkiye, 6 Şubat deprem bölgesinde dev dönüşüm
11:51 Muhittin Böcek dahil 41 kişi için iddianame hazırlandı
06:53 Mesafe Giderek Açılıyor
06:47 İletişim Başkanlığı, Türkiye’nin ABD ile LNG anlaşması nedeniyle Rus gazı alımını sonlandırdığı iddialarını yalanladı
06:22 Normatif Güçten Sert Jeoekonomiye: Gri Alanda Kalmanın Maliyeti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa’da göçmenler istatistiki: Türk kadın göçmen profilinin özellikleri neler?

Fransa’da göçmenler istatistiki: Türk kadın göçmen profilinin özellikleri neler?
2 Nisan 2023
163
A+
A-

Fransa Ulusal İstatistik Kurumu (INSEE) tarafından yayımlanan rapor, kadın göçmenlerin iş hayatına katılımının düşük seviyede olduğunu ortaya koyarken, Türk göçmen kadınları bu sıralamada da geride kaldı.

Ne mutlu Türküm diyene… - 11incikoy.comUluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın AFP kaynaklı haberine göre, Fransa’da toplam göçmenlerin yüzde 3’ünü Türklerin oluşturduğunu belirten INSEE’ye göre Türk göçmen kadınların yüzde 46’ sı başörtü takıyor.

INSEE ülkede göçmenlerle ilgili hazırladığı raporu dün kamuoyu ile paylaştı.

Buna göre, göçmen kadınların istihdama katımı yüzde 62 oranında. Bu göçmen olmayanlara oranla 10 puan daha düşük.

Göçmen kadınlar içinde Kuzey Afrika’dan gelenlerin istihdama katılımı yüzde 52 iken, Türkiye ve Orta Doğu’dan gelen kadınların istihdama katılımı yüzde 45 ile en geride.

INSEE raporuna göre, sayıları 7 milyona ulaşan göçmenler ülke nüfusunun yüzde 10’unu teşkil ediyor. Fransa’da 1968’de ikamet edenlerin yüzde 6,5’ini yurt dışından gelenler oluşturuyordu.

Son rapor 2021 rakamlarına göre ülkedeki göçmenlerin üçte birinden fazlasının Fransız vatandaşlığı aldığını ortaya koydu. Fransa’ya yönelik göçün tarihinin çok gerilere gittiği hatırlatılan raporda, göçmenlerin önemli bir kısmının Fransa’da doğduğuna dikkat çekildi.

Buna göre üçüncü nesilde on kişiden dokuzunun Fransa’ya göç etmiş bir veya iki büyükanne ve dedesi bulunuyor.

Fransa’da yarım asır önce ülkeye gelenlerini önemli bir kısmını Avrupa’nın güneyindeki ülkeler oluştururken, şu anda göçmenlerin önemli bir kısmını Kuzey Afrika’dan gelenler oluşturuyor.

Türkler, toplam göçmenlerin yüzde 3’ünü oluşturuyor Buna göre Fransa’da göçmenlerin yüzde 12’si Cezayir, yüzde 12’si Fas, yüzde 4’ü Tunuslu doğumlu. Göçmenlerin yüzde 8’i Portekiz, yüzde 4’ü İtalyan ve yüzde 3’ü Türkiye, yüzde 3’ü İspanya doğumlu.

Son yıllardaki göçteki artışa rağmen Fransa’nın Avrupa ortalamasında Almanya ve İspanya’nın gerisinde kalıyor.

Göçmenler iş hayatında mağdur

Raporda göçmenlerin işsizlik, daha zor işte çalışma, daha az ücret alma gibi konularda mağdur olduğunu ve ciddi bir biçimde ayırımcılıkla karşılaştığını da ortaya koydu.

Buna göre, göçmenlerde 15-74 arasında işsizlik oranı yüzde kadınlarda 14, erkeklerde yüzde 12.

Fransa’da göçmen olmayan kadın ve erkeklerde işsizlik oranı ise yüzde 7 . Göçmenler erkeklerin yüzde 39’u işçi olarak çalışırken, bu oran göçmen olmayanlarda yüzde 29.

Yine rapora göre, 2019 ila 2020 arasında Afrika kökenli çalışanların yüzde 46’sının iş yerinde ayırımcılıkla karşılaştığı inancında olduğunu ortaya koydu.

Göçmenler arasında dindarlık daha güçlü

Göçmenlerin nüfusun diğer kısmına oranla dine daha fazla bağımlı olduğunu ortaya koyan rapora göre, göçmenlerin en azla bağlı olduğu din olarak İslam gösterildi.

INSEE’ye göre, göçmenlerin “bir dine mensup olma” olasılığı, göçmen olmayan insanlara göre iki kat daha fazla.

Müslümanlar ülke nüfusunun yüzde 10’unu oluştururken, göçmenler arasında Müslüman olanların oranı yüzde 44.

INSEE’ye göre Müslüman kadınların yüzde 26’sı başörtüsü takarken, göçmen Müslüman kadınlarda bu oran yüzde 36’ya çıkıyor. Türk göçmen kadınların ve Ortadoğulu göçmen kadınların yüzde 46’sı başörtü takıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.