enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Müze ve ören yerlerini yaklaşık 29 milyon 700 bin kişi ziyaret etti”
00:56 Beyaz Saray’ın Gazze Barış Planının Akıbeti Belirsiz
00:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kökü dışarıda ideolojik yaklaşımları reddediyoruz”
00:48 Bu hafta boyunca yurt genelinde hava yağışsız ve kurak olacak.
00:43 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara’da gündeme ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı…
00:39 Bakan Göktaş, Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı’nda konuştu
00:32 MHP Genel Başkanı Bahçeli: Gerekirse İmralı’ya kendim giderim
00:32 Bursa’da bir ay süren su kesintilerinin ardından, Büyükşehir Belediyesi su ücretinde yüzde 30 artışa gitti…
00:29 İstanbul’un Macaristan Fahri Konsolosu Şahbaz’dan Başkonsolos Keller László’ya Ziyaret
00:18 Böcek ailesinin Adli Tıp Kurumu ön raporu TRT Haber’de
00:15 Dışişleri Bakanı Fidan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuştu…
00:15 Dışişleri Bakanı Fidan, “Türkiye, Güney Kafkasya’da barışın tesis edilmesi için çaba göstermektedir”
00:11 Bakan Tunç: “Hedefimiz umudu onaran, hatayı düzelten, insan onurunu merkeze alan bir yaklaşımı hakim kılmaktır”
06:50 Sempozyum | Sosyal Panorama 2025: Türkiye’de Değişen Nüfus ve Ailenin Geleceği
00:57 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Elim uçak hadisesinin neden yaşandığını çok daha net göreceğiz ve kamuoyuyla paylaşacağız”
00:50 TOBB’un Nefes kredi hacmi 25 milyar liradan 50 milyar liraya yükseltildi…
00:48 Bakan Uraloğlu, “Üretilen dördüncü Milli Banliyö Tren Seti Gaziantep Büyükşehir Belediyesine teslim edildi”
00:43 Türkiye genelindeki metro tünelleri, olağanüstü durumlarda 1 milyon 374 bin kişiye acil barınma imkanı sağlayacak kapasitede…
00:40 “2025 yılında 65 ilde 255 kazı alanına ulaştık”
00:39 Bakan Güler: Kutuların çözümü ve ilk bulgulara ulaşma süreci en az 2 ay sürer
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa’da göçmenler istatistiki: Türk kadın göçmen profilinin özellikleri neler?

Fransa’da göçmenler istatistiki: Türk kadın göçmen profilinin özellikleri neler?
2 Nisan 2023
160
A+
A-

Fransa Ulusal İstatistik Kurumu (INSEE) tarafından yayımlanan rapor, kadın göçmenlerin iş hayatına katılımının düşük seviyede olduğunu ortaya koyarken, Türk göçmen kadınları bu sıralamada da geride kaldı.

Ne mutlu Türküm diyene… - 11incikoy.comUluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın AFP kaynaklı haberine göre, Fransa’da toplam göçmenlerin yüzde 3’ünü Türklerin oluşturduğunu belirten INSEE’ye göre Türk göçmen kadınların yüzde 46’ sı başörtü takıyor.

INSEE ülkede göçmenlerle ilgili hazırladığı raporu dün kamuoyu ile paylaştı.

Buna göre, göçmen kadınların istihdama katımı yüzde 62 oranında. Bu göçmen olmayanlara oranla 10 puan daha düşük.

Göçmen kadınlar içinde Kuzey Afrika’dan gelenlerin istihdama katılımı yüzde 52 iken, Türkiye ve Orta Doğu’dan gelen kadınların istihdama katılımı yüzde 45 ile en geride.

INSEE raporuna göre, sayıları 7 milyona ulaşan göçmenler ülke nüfusunun yüzde 10’unu teşkil ediyor. Fransa’da 1968’de ikamet edenlerin yüzde 6,5’ini yurt dışından gelenler oluşturuyordu.

Son rapor 2021 rakamlarına göre ülkedeki göçmenlerin üçte birinden fazlasının Fransız vatandaşlığı aldığını ortaya koydu. Fransa’ya yönelik göçün tarihinin çok gerilere gittiği hatırlatılan raporda, göçmenlerin önemli bir kısmının Fransa’da doğduğuna dikkat çekildi.

Buna göre üçüncü nesilde on kişiden dokuzunun Fransa’ya göç etmiş bir veya iki büyükanne ve dedesi bulunuyor.

Fransa’da yarım asır önce ülkeye gelenlerini önemli bir kısmını Avrupa’nın güneyindeki ülkeler oluştururken, şu anda göçmenlerin önemli bir kısmını Kuzey Afrika’dan gelenler oluşturuyor.

Türkler, toplam göçmenlerin yüzde 3’ünü oluşturuyor Buna göre Fransa’da göçmenlerin yüzde 12’si Cezayir, yüzde 12’si Fas, yüzde 4’ü Tunuslu doğumlu. Göçmenlerin yüzde 8’i Portekiz, yüzde 4’ü İtalyan ve yüzde 3’ü Türkiye, yüzde 3’ü İspanya doğumlu.

Son yıllardaki göçteki artışa rağmen Fransa’nın Avrupa ortalamasında Almanya ve İspanya’nın gerisinde kalıyor.

Göçmenler iş hayatında mağdur

Raporda göçmenlerin işsizlik, daha zor işte çalışma, daha az ücret alma gibi konularda mağdur olduğunu ve ciddi bir biçimde ayırımcılıkla karşılaştığını da ortaya koydu.

Buna göre, göçmenlerde 15-74 arasında işsizlik oranı yüzde kadınlarda 14, erkeklerde yüzde 12.

Fransa’da göçmen olmayan kadın ve erkeklerde işsizlik oranı ise yüzde 7 . Göçmenler erkeklerin yüzde 39’u işçi olarak çalışırken, bu oran göçmen olmayanlarda yüzde 29.

Yine rapora göre, 2019 ila 2020 arasında Afrika kökenli çalışanların yüzde 46’sının iş yerinde ayırımcılıkla karşılaştığı inancında olduğunu ortaya koydu.

Göçmenler arasında dindarlık daha güçlü

Göçmenlerin nüfusun diğer kısmına oranla dine daha fazla bağımlı olduğunu ortaya koyan rapora göre, göçmenlerin en azla bağlı olduğu din olarak İslam gösterildi.

INSEE’ye göre, göçmenlerin “bir dine mensup olma” olasılığı, göçmen olmayan insanlara göre iki kat daha fazla.

Müslümanlar ülke nüfusunun yüzde 10’unu oluştururken, göçmenler arasında Müslüman olanların oranı yüzde 44.

INSEE’ye göre Müslüman kadınların yüzde 26’sı başörtüsü takarken, göçmen Müslüman kadınlarda bu oran yüzde 36’ya çıkıyor. Türk göçmen kadınların ve Ortadoğulu göçmen kadınların yüzde 46’sı başörtü takıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.