enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:25 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:14 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
22:06 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”.
21:54 Bakan Gürlek, “2026’da Türkiye’nin yabancı ülkelerden adi suç ve terör suçları kapsamında kabul edilen iade talebi sayısı 76”
21:39 İletişim Başkanı Duran, “İsrail Lübnan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hedef almaktadır”
11:32 Kadir Gecesi bugün idrak edilecek
09:57 Türkiye–Azerbaycan Akademik Toplantısı, Nahçıvan Öğretmenler Enstitüsü’nde Gerçekleştirildi…
14:49 Savaş 110 km uzakta ama Van’da haberler “masabaşı”
14:10 SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Mart Ayı Toplantısı
13:47 Irak’ta İstikrarın Sonu mu? ABD‑İsrail’in İran’a Saldırısının Yansımaları
13:01 Dışişleri Bakanı Fidan, “Savaşın tüm bölgeye yayıldığını endişeyle müşahede ediyoruz”
23:11 Bölgemiz yine savaş alanına döndü…
22:47 Türkiye–Azerbaycan İş Birliği ve Türk Dünyası üzerine ‘Yuvarlak Masa’ toplantısı
22:05 Bakan Uraloğlu: Ramazan Bayramında 19, 22 ve 23 Mart tarihlerinde 6 ek yüksek hızlı tren seferi düzenlenecek
22:05 Dışişleri Bakanı Fidan, “Netanyahu hükümeti Gazze’de ateşkes ihlallerini sürdürüyor”
21:19 Şehit düşen tıbbiyelilerin anısına tarihi siperlerde toplandılar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa’da emeklilik reformuna karşı dev protesto: 1.28 milyon gösterici yürüdü

Fransa’da emeklilik reformuna karşı dev protesto: 1.28 milyon gösterici yürüdü
8 Mart 2023
336
A+
A-

Fransa’da emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmayı öngören tartışmalı reforma karşı bugüne kadarki en fazla katılımcılı protesto yapıldı. 

Uluslararası Haber Ajansı (UHA) Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’n haberine göre, İçişleri Bakanlığı rakamlarına göre, hükümetin emeklilik reformuna karşı altıncı gününe giren eylemler Fransa’da 1.28 milyon göstericiyi bir araya getirdi. 31 Ocak’ta benzer protestoya 1.27 milyon kişi katılmıştı. 

Başkent Paris’te polis verilerine göre, 31 Ocak’ta 87 bin gösterici varken, son protestoda 81 bin eylemci vardı.

Fransa’nın en büyük işçi sendikaları konfederasyonu CGT, Paris’teki yürüyüşe 700 bin göstericinin katıldığını açıkladı.

Hükümet, kamu hizmetinde çalışan yaklaşık her dört memurdan birinin grevde olduğunu kaydetti. Kamu Hizmeti Bakanlığı’nın rakamlarına göre öğle saatlerindeki 2 milyon yerel memurun yüzde 11’i; 1,2 milyon hastane çalışanının yüzde 9,4’ü grevdeydi.

Emeklilik reformuna karşı grevlerin ilk günü olan 19 Ocak’ta devlet çalışanlarının yüzde 28’i, yerel yönetim çalışanlarının yüzde 11,3’ü ve hastane çalışanlarının yüzde 9,9’u öğle saatlerinde grevdeydi.

Bu arada bazı noktalarda göstericiler ile güvenlik güçleri arasında arbede çıktı.

11 Mart’ta ve önümüzdeki hafta senatör ve milletvekillerinin emeklilik reformu konusunda bir anlaşmaya varmak üzere bir araya geleceği gün grev çağrısında bulunuldu.

SEBASTIEN SALOM-GOMIS/AFP & Licensors
[Paris’teki gösterilerde şiddet olayları yaşandı
SEBASTIEN SALOM-GOMIS/AFP & Licensors]

Ulaşım durma noktasına geldi

Paris Charles de Gaulle Havalimanı’ndaki uçuşların beşte biri, Orly Havalimanı’ndaki uçuşların ise yaklaşık üçte biri iptal edildi.

Fransa’nın demir yolu kurumu SNCF, Almanya ve İspanya’ya giden trenlerin durmasının beklendiğini; İngiltere ve Belçika’ya giden ve gelen trenlerin üçte bir oranında azalacağını duyurmuştu.

Yüksek hızlı trenlerin ve bölgesel trenlerin çoğu iptal edildi.

Birçok şehrinde toplu taşıma ve diğer hizmetler kesintiye uğradı. Paris’te Eyfel Kulesi ve başkentin batısındaki Versailles Sarayı kapatıldı.

Eğitim Bakanlığına göre, öğretmenlerin yaklaşık üçte biri ülke çapında greve gitti.

Hükümet, halka “mümkünse evden çalışılması” çağrısı yaptı.

Tartışmalı emeklilik reformu

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 10 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun hayata geçirileceğini açıkladı.

Emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede 1 Eylül’den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030’da 64’e çıkarılacağını ifade eden Borne, 2027’de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartı getirileceğini söylemişti.

Tartışmalı reforma karşı ülke çapında 19 Ocak’tan bu yana birçok kez grev ve protesto düzenlendi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron sistemin ayakta kalabilmesi için daha fazla çalışılması gerektiğini savunurken sendikalar primlerde yapılacak küçük artışlarla sistemin işler tutulabileceğini ileri sürüyor.

İki haftadır parlamentonun alt kanadında hararetli tartışmalara gündem olan tasarıyla ilgili henüz bir oylama yapılamazken tasarı senatoda da tartışılmaya başlandı.

Ek kaynaklar • AFP
ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.