enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:16 Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek isteyen vatandaşlar, CİMER’e başvurdu
06:41 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
06:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
00:56 İskoçya Başbakanı Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi
00:52 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
00:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
00:38 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
00:38 Yıllık izinlerini memleketlerinde geçiren gurbetçilerin yaşadıkları ülkelere dönüş yolculuğu başladı
00:26 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi yapılacak…
00:17 Bakan Kurum: “Yangın bölgelerinde bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir’de konutların temellerini atacağız”
00:12 Washington Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini desteklediğini açıkladı
10:08 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
10:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
09:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
09:14 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
00:53 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
00:53 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı.
00:48 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
00:43 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa’da Bildiri Yayınlayan Aktif Görevdeki 18 Askere Soruşturma

Fransa’da Bildiri Yayınlayan Aktif Görevdeki 18 Askere Soruşturma
30 Nisan 2021
383
A+
A-

UHA HABER / Fransa’da, “ülkenin parçalanmaya doğru gittiği” konusunda hükümeti uyararak “gerekirse göreve hazır olduklarını” açıklayan bir bildiri yayınlayan askerler hakkında soruşturma başlatıldı. Genelkurmay Başkanı François Lecointre, 20 general, 200 subay ve binlerce askerin imzaladığı bildiride aktif görevde olduğu tespit edilen 18 asker hakkında “ordudan atılma istemiyle” soruşturma başlattıklarını açıkladı.

Le Parisien gazetesine konuşan Genelkurmay Başkanı François Lecointre, aktif görevde olduğu halde bildiriye imza attığı tespit edilen 4’ü subay 18 askerin, Yüksek Askeri Konsey’de hesap vereceğini açıkladı. İmzacı subayların “ordudan atılmasına kadar gidecek bir prosedür” başlattıklarını açıklayan General Lecointre, Savunma Bakanı Florence Parly’nin talimatı üzerine bu süreci başlattıklarını kaydetti.

Lecointre, “Başlatılan süreç, istisnai bir süreç. İmza atan askerlerin her biri Yüksek Askeri Konsey’e getirilecek. Sonuçta, bu kişiler hakkında askeri disiplin cezası verilecek. Eğer ordudan atılmalarına gerek görülürse, bu konudaki kararnameyi Cumhurbaşkanı imzalayacak. Bu askerlerin emekli edilmesine karar verilmesini diliyorum. Yüksek rütbeliler için ceza daha ağır olacak. Çünkü sorumluluk ne kadar yükselirse, tarafsızlık ve örnek olma yükümlülüğü de o kadar artar” dedi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron sessiz kalmaya devam ederken, Başbakan Jean Castex, “Askerler tarafından yayınlanan bildirinin ordunun onuruna ve cumhuriyet değerlerine karşı olduğunu” dile getirdi. Castex, bildiriye destek veren aşırı sağ lider Marine Le Pen’i eleştirerek, “Eğer bu bildiri siyasi amaçlar için kullanılmasaydı, önemsiz bir olay olabilirdi. Le Pen gibi devlette görev almaya talip bir kişi nasıl böyle bir girişimi destekleyebilir?” diye konuştu.

Ceza riski ne?

Savunma Bakanı Florence Parly de, bir önceki gün yaptığı açıklamada, bildiriyi “sorumsuz ve kabul edilemez” bulduğunu açıklayarak, imzacı askerlere ceza verilmesini istediklerini belirtmişti. İmzacı askerler, “üniforma giyme yasağı, askeri kimliklerinin ellerinden alınması ve ordudan uzaklaştırma” gibi pek çok ceza alma riski ile karşı karşıya.

Aşırı sağ ve sağ politikacıların destek verdiği generaller, bu açıklamaların ardından ülkedeki tüm haber kanallarına çıkarak bildiriyi savunmaya devam etti. İmzacı emekli generallerden Emmanuel de Richoufftz, BFM TV’ye yaptığı açıklamada, “Çok üzgünüm, devlet sorunların tam olarak farkında değil. Bir asker, emekli olduktan sonra bir sivile dönüşür ve herkes gibi görüşlerini açıklama hakkına sahip bir yurttaştır. Görüşlerimizi açıklamamız çok önemli” dedi.

LCI haber kanalına konuk olan emekli general Antoine Martinez de, “Elbette aktif askerlerin göreve çağırılması hükümet tarafından olacaktır. Biz sadece uyarı görevimizi yerine getiriyoruz. Biz kendiliğimizden görev çıkarmıyoruz. Hükümet bizi çağırırsa hazır olduğumuzu söylemek istiyoruz. Anayasa, hükümete, ülke güvenliğini sağlamak için polis ve jandarma yetersiz olduğunda, askeri göreve çağırma yetkisi verir. Elbette askerlere görev verecek olan politikacılar” diye konuştu.

Savunma bakanlığı soruşturmanın arkasında

Generallerin açıklamaları üzerine haber kanallarına konuşan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Herve Grandjean, “Açıklama yapan aktif asker sayısı 18, görev başındaki asker sayısı ise 200 binden fazla. 18 asker, ordunun genelini yansıtmaktan çok uzak. Generaller, emekli bile olsalar, sessiz kalmakla yükümlü. Bildirilerinde mevcut yasaların tam olarak uygulanmasını istiyorlar. Ama kendileri bu bildiriyle yasayı çiğniyor. Askeri yasada, çok açık bir şekilde tarafsızlık ve politik, dini konularda konuşmama zorunluluğu var. Cumhuriyet ilkelerine saygı duymayan hiç kimse orduya giremez” dedi.

Fransızlar’ın yüzde 58’i destek verdi

LCI tarafından Harris Interactive’e yaptırılan bir anket, Fransızlar’ın yüzde 58’inin; her 10 Fransız’dan 6’sının askerlere destek verdiğini gösterdi. Emekli askerlerin kendilerini ifade etmelerinin doğal olduğunu dile getiren katılımcıların yüzde 74’ü, generaller tarafından dile getirilen “toplumun parçalanmakta olduğu”, yüzde 86’sı ise “şiddetin giderek tırmandığı “görüşünü destekledi. Ankete katılanların yüzde 30’u ise askerlerin cezalandırılması gerektiğini dile getirdi.

Haber: Arzu Çakır / VOA 

[UHA Haber Ajansı, 30 Nisan 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.