enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa Başbakanı’nın İstifası ve Paris’in Göçmen Politikası

Fransa Başbakanı’nın İstifası ve Paris’in Göçmen Politikası
12 Ocak 2024
35
A+
A-

* Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, göçmenlikle ilgili son siyasi çalkantılar üzerine 8 Ocak 2024 tarihinde istifa etti.

* Bu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yeni bir başbakan atamak suretiyle yürütmede yenilik yaratma çabası olarak değerlendirildi.

UHA / Europe İnternational News Agency

Zeki Talustan GÜLTEN,ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları MerkeziAnkara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM) Asya-Pasifik Araştırma Asistanı Zeki Talustan Gülten, “Elisabeth Borne, istifa mektubunda Macron’un “yeni bir başbakan atama” isteğini belirterek istifa ettiğini öne sürmüştür. Borne’un istifası, 2023 yılının Aralık ayında Macron’un desteklediği tartışmalı göçmenlik yasasının geçmesinin ardından gelmiştir. Bu yasanın, hükümetin bazı yabancıları sınır dışı etme yeteneğini güçlendirmeyi amaçladığı söylenebilir. Aynı zamanda zorlu müzakereler ve hararetli parlamento tartışmaları, Borne’un hükümetinin gelecekteki önemli yasaları geçirme yeteneği konusunda soru işaretleri yaratmıştır” hatırlatmasında bulundu.

62 yaşındaki Borne’nin, Mayıs 2022 tarihinde Macron’un ikinci dönem için yeniden seçilmesinin ardından atandığını söyleyen Zeki Talustan Gültenşunları söyledi:

“Aynı zamanda Fransa’nın ikinci kadın başbakanı olmuştu. Fransız medya kuruluşları, 8 Ocak 2024 akşamı Eğitim Bakanı Gabriel Attal’ın, göreve atanması durumunda Fransa’nın modern tarihindeki en genç başbakan olacağını belirtmiştir. Adı sıkça geçen diğer isimler arasında Savunma Bakanı Sébastien Lecornu ve eski Tarım Bakanı Julien Denormandie yer almaktadır”.

Fransız siyasi sistemine göre; başbakanın cumhurbaşkanı tarafından atandığını ve parlamentoya karşı sorumlu olduğuna vurgu yapan (ANKASAM) Asya-Pasifik Araştırma Asistanı Gülten, Başbakanın, iç politikayı uygulamaktan ve hükümetin bakanlar ekibini koordine etmekten sorumlu olduğunu, Cumhurbaşkanın dış politika, Avrupa işleri ve savunma konularında yetkilere sahip bulunduğunu ve aynı zamanda ülkenin silahlı kuvvetlerinin de komutanı olduğunu kaydetti.

“Göçmenlik yasasının tartışmalı olması, hükümetin yabancıları sınır dışı etme yeteneğini güçlendirmeyi amaçlamasının toplumsal tepkilere neden olmuş olabilir” diyen Zeki Talustan Gülten, nitekim göçmenlik politikalarındaki sertleşmelerin, toplum içindeki farklı görüşlere yol açabileceğini ve bu durumun hükümetin popülerliğini etkileyebileceğini dile getirdi.

Öte yandan parlamentoyla olan ilişkilerin, hükümetin politika gündemini etkileyebileceğini ve istikrarını belirleyebileceğini belirten (ANKASAM) Asya-Pasifik Araştırma Asistanı Gülten, “Başbakanın istifası, genellikle hükümetin başarısız olduğu veya siyasi bir krizin yaşandığı durumlarda ortaya çıkmaktadır. Başbakan, hükümetin iç politikalarını uygulamak ve bakanlar ekibini koordine etmekle sorumlu” olduğuna dikkat çekti.

Zeki Talustan Gülten, yeni bir başbakan atanmasının, hükümetin politikalarında değişiklik yapma veya kamuoyunu ikna etme çabası olarak değerlendirilebileceğini belirterek, Fransız siyasi sisteminde başbakanın cumhurbaşkanı tarafından atanmasının, güç dengelerini etkileyebileceğinin altını çizdi.

“Bu durum, hükümetin etkinliğini ve politika uygulama sürecini belirleyebilir” diyen (ANKASAM) Asya-Pasifik Araştırma Asistanı Gülten,  Başbakanın sorumluluk alanları ile cumhurbaşkanının yetki alanları arasındaki denge ve politika yapım sürecinde etki yaratabileceğini belirtti.

Zeki Talustan Gülten, sonuç olarak Fransa Başbakanı’nın istifası ve yeni bir başbakan atanma çabasının, ülkedeki politik dinamikleri, kamuoyu taleplerini ve hükümetin politika yönelimini anlamak için önemli bir dönem olarak değerlendirilebileceğini ve Göçmenlik politikası gibi hassas konulardaki siyasi gelişmelerin, ülkenin iç ve dış politika stratejilerini şekillendirebileceğini kaydetti.

Gazeteci* Ataner YÜCE

***

Yazar hakkında

Zeki Talustan Gülten, 2021 yılında Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden “Amerikan Dış Politikası” başlıklı bitirme teziyle ve 2023 yılında da Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Dış Ticaret bölümünden mezun olmuştur. Halihazırda Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı’nda Tezli Yüksek Lisans öğrenimine devam eden Gülten, lisans eğitimi esnasında Erasmus+ programı çerçevesinde Lodz Üniversitesi Uluslararası ve Politik Çalışmalar Fakültesi’nde bir dönem boyunca öğrenci olarak bulunmuştur. ANKASAM’da Asya-Pasifik Araştırma Asistanı olarak çalışan Gülten’in başlıca ilgi alanları; Amerikan Dış Politikası, Asya-Pasifik ve Uluslararası Hukuk’tur. Gülten, iyi derecede İngilizce bilmektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.