enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:35 Sessiz çocuklar: Utangaçlık mı, sosyal kaygı mı?
00:32 18 bin tonluk akaryakıt farkı! Türkiye Petrolleri’ne operasyon
00:28 Hollanda seçimlerinde, işçi partisinin kaybında Türkiye’nin rolü var mı?
00:23 Avrupa Merkez Bankası, ticaret gerilimine rağmen büyüme sürerken faiz oranını yüzde 2’de tuttu
00:22 Hacıosmanoğlu: Hakemlik onur mesleğidir, bu onuru kirleten Türk futbolunda yer alamaz
00:21 Nükleer Güvenlikten İdeolojik Direnişe: Önleyici Vuruş ve İran Deneyimi Çerçevesinde Çıkarılacak Dersler
00:20 Türkiye’nin ev sahipliğinde Saros Körfezi’nde düzenlenen “Nusret- 2025 Davet Tatbikatı” bugün tamamlanıyor…
00:07 Diyarbakır DSİ 10. Bölge Müdürlüğü, Devegeçidi Barajı onarımı yapım işi için Kasım ayında ihaleye çıkacak…
00:07 Sezen Aksu, yakın dostu Sırrı Süreyya Önder’in vefatının ardından saçlarını kazıtmış ve uzun süredir kameralardan uzak kalmıştı…
00:05 Trump, ABD’nin 30 yıl sonra ilk kez nükleer silah denemelerine başlayacağını açıkladı
00:05 Sürprizlerle dolu Hollanda seçimleri hakkında bilinmesi gerekenler…
00:04 Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Gültepe, sahibi olduğu Talu Tekstili satışa çıkardı…
00:04 Eski Mezopotamya’nın kalbinde, insanlık tarihinin en önemli iki nehri olarak bilinen Dicle ve Fırat nehirleri…
00:02 Amerika Neden İsrail’i Destekliyor?
00:01 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Friedrich Merz’i resmi törenle karşıladı.
00:01 Gamze Özçelik, sosyal medyada eşiyle paylaştığı karelerle takipçilerinden yoğun ilgi görüyor…
00:00 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, İstanbul’da düzenlenen 18. Verona Avrasya Ekonomi Forumu’nda konuştu…
12:21 Türkiye’nin Podgorica Büyükelçiliği: bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları 30 Ekim 2025 itibarıyla Karadağ’a girişte vize almak zorunda
01:06 Meclis’teki tarihi komisyonda bugün Bakanlar dinlenecek
00:56 Avrupa’nın en yoğun havalimanı haline gelen İstanbul Havalimanı’nda 7 yılda 402 milyon 937 bin 350 yolcuya hizmet verdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fitch Türkiye’nin kredi notu görünümünü düşürdü

Fitch Türkiye’nin kredi notu görünümünü düşürdü
4 Aralık 2021
620
A+
A-

WASHINGTON-UHA HABER / Fitch Türkiye’nin “durağan” olan kredi notu görünümünü “negatif”e indirdi. Kuruluş Merkez Bankası’nın “erken” parasal gevşeme döngüsüne girdiğini belirterek, yurtiçi güvende bozulmaya dikkat çekti.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın haberine göre, ABD merkezli derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin daha önce “durağan” olarak değerlendirdiği kredi notunun görünümünü düşürerek, “negatif” olarak sınıflandırdı.

Kuruluştan Perşembe günü yapılan açıklamada, Türkiye’nin kredi notunun da “BB-” olarak teyit edildiği belirtildi.

Fitch Rating resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, kredi görünümünün negatife düşürülmesinin gerekçeleri arasında, enflasyondaki artış gösterildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Merkez Bankasının para politikasında erken gevşeme döngüsüne girmesi ve 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce faizlerde daha fazla indirim veya ek ekonomik teşvik beklentisi yurtiçi güvende bozulmaya yol açtı ve bu da benzeri görülmemiş gün içi oynaklıklar da dahil olmak üzere Türk Lirasının keskin bir şekilde değer kaybetmesine ve enflasyonun artmasına neden oldu. Bu gelişmeler makroekonomik istikrar ve finansal istikrar için risk oluşturmaktadır ve potansiyel olarak dış finansman baskılarını yeniden alevlendirebilir.”

Ekonomiye yönelik siyasi müdahalelerin belirsizlik ortamını körüklediğine işaret edilen açıklamada, “Cumhurbaşkanı da dahil hükümet yetkililerinin düşük faiz oranlarını savunmaları, kamuoyuna lirayı daha da zayıflatacak açıklamalar yapmaları ve Merkez Bankası kararlarına ve yönetimine siyasi müdahalenin artan görünürlüğü nedeniyle politika tepkisinin zamanlaması ve türü konusunda yüksek derecede belirsizlik var” ifadelerine yer verildi.

Merkez Bankası’nın Eylül ayından bu yana yaptığı 400 baz puan faiz indiriminin reel faizi negatife çektiğini belirten Fitch, bu durumun yurtiçi güveni zayıflattığını ve dövize talebi arttırdığını belirtti.

Fitch Merkez Bankası’nın dövize doğrudan müdahalesi devam etse de “Tek başına TL üzerinde baskı yaratan ana unsurları gidermeye yönelik olmadığını ve bankanın zaten zayıf olan uluslararası rezervlerine daha da zarar verebileceğini” kaydetti.

TL üzerindeki baskı arttı

TL rekor düzeyde düşük seviyeler gördüğü Kasım ayında yüzde 27 değer kaybetti.

Ekonomi uzmanlarına göre krizin asıl nedeni, Erdoğan’ın Merkez Bankasını yüksek enflasyona rağmen faiz oranlarını düşürmeye zorlaması. Türkiye’de şu sıralarda enflasyon yüzde 20 civarında. Merkez Bankası bu ortamda son üç ayda 400 baz puan faiz indirimi yaptı. TL’nin yılbaşından bu yana değer kaybı yaklaşık yüzde 46 olarak ölçüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın, Çarşamba gecesi ciddi bir parasal kriz sırasında Maliye Bakanını değiştirmesi, Türk Lirası üzerindeki baskıyı daha arttırdı.

Fitch Rating tarafından yapılan değerlendirmede Türkiye’de yıl sonunda enflasyonun yüzde 25’e çıkacağı öngörüsünde bulunuldu.

2022-2023 döneminde enflasyonun ortalama yüzde 20 olmasını bekleyen Fitch, TL’deki değer kaybı, yüksek hammadde fiyatları ve yükselen enflasyon beklentilerinin enflasyon tahminlerine yukarı yönde risk oluşturduğunu belirtti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in de bu gece Türkiye ile ilgili değerlendirmesini yayınlaması bekleniyor.

EK Kaynaklar *Reuters,DW

[UHA Haber Ajansı, 04 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.