enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:09 Piyasalar & Ekonomi
06:37 Geçmişten Günümüze Dışişleri Bakanlarımız | Bekir Sami Bey
00:40 Devlet Bahçeli: Terörsüz Türkiye milli ve tarihi bir hedeftir
00:40 Prof. Dr. Betül Tavil, Lösemi tedavi edilebilen bir hastalıktır
00:32 Kuzey Koridoru’nun Durumu ve Orta Koridor’a Etkisi…
00:32 Fidan’ın Tahran Ziyareti: Yeni Bir Dönemin Başlangıcı mı? Türk uzman Doç. Dr. Yeşim Demir yanıt verdi
00:30 Prof. Dr. Ebru Öcalır, “Buna ulaşım problemi olarak bakmalıyız”
00:28 Her Şey Mübah Siyaseti
00:26 Türk Dünyasının Birlik Yolculuğu: Türk Devletleri Teşkilatı
00:25 Trump-MBS Zirvesinin Şifreleri
00:19 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Brüksel’deki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılacak…
00:11 CHP’nin Avrupa’nın çöküşüyle bütünleşme programı 1 – CHP’nin müjdesi: Ülkemize güneş Batıdan doğacak!
00:07 İznik: Hristiyan Dogmasından Türk-İslam Medeniyetine Egemenlik, Hafıza ve Diplomasi
11:27 Juventus – Udinese maçı TRT SPOR’da
11:10 Jeremie Boga ve Terem Moffi’ye şok saldırı
10:44 2 Aralık Salı sabahından herkese günaydın.
06:46 Bakan Yerlikaya, “Toplam 103 terör örgütü mensubu ikna yoluyla yurt dışından gelerek teslim oldu”
06:44 Cevdet Yılmaz: Türkiye ekonomisi dayanıklılığını ortaya koymuştur
06:36 Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, hava hedefini vuran ilk insansız savaş uçağı dünya basınında…
06:31 Dışişleri Bakanı Fidan’ın Tahran ziyareti İran gazetelerinde nasıl yer aldı?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Euro Bölgesi’nde enflasyon yeniden yükselişe geçti; faiz indirimi beklentileri azaldı

Euro Bölgesi’nde enflasyon yeniden yükselişe geçti; faiz indirimi beklentileri azaldı
7 Ocak 2024
11
A+
A-

Bismillâhirrahmanirrahîm;

Avrupa’da enflasyon aylardır süren düşüşün ardından yükselişe geçti. Bu, faiz indirimi için daha uzun süre beklemek anlamına gelebilir.

UHA / Europe İnternational News Agency

Türk bayrağı ve Atatürk siluetiUHA Haber’in Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’n EuroNews’ten aktardığı haberine göre, Euro Bölgesi’nde üst üste yedi aydır gerileme gösteren enflasyon aralık ayında yüzde 2,9’a yükseldi.

Tüketici fiyatlarındaki bu artış Avrupa Merkez Bankası’nın faizleri hızlı bir şekilde düşüreceği yönündeki beklentilere gölge düşürdü.

Avrupa Birliği’nin istatistik ofisi Eurostat tarafından cuma günü açıklanan rakam, kasım ayında kaydedilen yüzde 2,4’lük yıllık enflasyona göre artış gösterdi ancak Ekim 2022’deki yüzde 10,6’lık zirvenin oldukça altında.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, daha önce enflasyonun önümüzdeki aylarda artabileceği konusunda uyarmış ve son dönemdeki düşüş beklentilerini azaltmıştı.

Euro para birimini kullanan 20 ülkenin merkez bankası, gösterge faiz oranını yüzde 4 gibi rekor bir seviyeye yükseltmiş ve enflasyonu yüzde 2 hedefine indirmek için gerektiği sürece faiz oranını orada tutacağını açıklamıştı.

2023’ün son aylarında enflasyonun beklenenden hızlı düşmesi, bazı analistlerin merkez bankasının mart ayı başlarında faiz indirimine başlayacağını öngörmesine yol açmıştı.

Enflasyonun aralık ayındaki toparlanması, faiz oranlarının haziran ayına kadar düşmeye başlamayacağı öngörülerini güçlendirdi.

ING Bank Euro Bölgesi Baş Ekonomisti Carsten Brzeski, Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da enflasyonun yüzde 2,3’ten yüzde 3,8’e çıkmasının “sıkı duruşu koruma ve herhangi bir faiz indirimi kararına acele etmeme eğilimini güçlendirdiğini” söyledi.

Gazeteci* Tuba Nur TÜRKELİ

***

Yazar hakkında

Tuba Nur TÜRKELİ, 4.08.1989 yılında Almanya’nın başkenti Berlin kentinde dünyaya geldi. Liseye kadar Almanya’da okudu. 2009-2013 yılları arasında Lisans eğitimini Kocaeli Üniversitesi’nin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Uluslararası İlişkiler bölümünde gerçekleştirdi.

2014-2017 yılları arasında Yüksek Lisans eğitimini Almanya’nın Nürnberg kentinde Friedrich-Alexander-Üniversitesi’nin Beşeri/Sosyal Bilimler ve Teoloji Fakültesi’nde uzmanlık alanı olarak Siyaset Bilimini seçtiği Ortadoğu Çalışmaları bölümünde tamamladı.

Çeşitli kuruluşlarda mesleğiyle ilgili staj ve çalışma imkanı buldu. NSU terör örgütüyle ilgili yaptığı, haber ve araştırmaları birçok medyada yer aldı.

Bir dönem T.C Berlin Büyükelçiliği’nde de staj yaptı. Anadil seviyesinde Almanca ve iyi derecede İngilizce biliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.