* AK Parti lideri ayrıca Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) fesih kararına değinerek, ‘Terör örgütünün kendini feshi ardından siyasetin güçlü devreye girmesiyle, belediyelerdeki kayyum uygulamasının yeniden istisna haline geleceğini düşünüyoruz,’ dedi.
* Detayı haberimizde!…
UHA/ İnternational News Agency
Gazeteci* Anıl Can TUNCER, EuroNews
ANKARA (TBMM), 15 MAYIS 2025 – Anıl Can TUNCER’in haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) Meclis’teki grup toplantısında Çarşamba günü yaptığı konuşmada, belediyelerin yetkileriyle ilgili olarak yasal düzenleme yapılabileceğini belirtti.
”Belediyeler meselesinin konuşulup yeni bir düzene kavuşturulması kaçınılmaz olmuştur,” diyen Erdoğan, karşılaşılan sorunların başında ‘merkeze uzak ilçeler’ meselesinin yer aldığını belirtti.
AK Parti lideri ”Büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasındaki yetki paylaşımı gözden geçirilmeli. Yetki karmaşası bazen çatışma noktasına kadar gelebiliyor. Farklı parti belediyelerin zabıtaları gerilimler yaşayabiliyor. Bunun önüne geçmek için yetkilerin daha kesin tanımlanmasında fayda vardır,” dedi.
Erdoğan, büyükşehir olmayan belediyelerin yöneyim yapılarının da ‘sorunlu’ olduğunu belirtti: ”Bu şehirlerimizle ilgili yeni belediye yönetimi statüsüne ihtiyaç vardır. Bu şehirlerimizdeki il özel idaresi yapılanması da gözden geçirilmeli. Vali ve kaymakamlarımızın görevlerini daha aktif hale getirmeliyiz. Belediyelere kamudan tahsis edilen ve topladıkları mali kaynakların denetimi için yerel dinamiklere, ilgili merkezi kurumlara dayanan yeni bir yapı kurulmalı. Bu çerçevede tanımlar net, usuller kesin, uygulamalar şeffaf olmalıdır.”
İmar düzenlemelerinin ‘sağlıklı’ bir şekilde yapılması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı belediyelerin ‘az sayıdaki istisna’ dışında borç batağında olduğunu öne sürdü: ”Prim borçları için verdiğimiz mücadele bilinmektedir. Aynısı reklam bütçeleri için de geçerli. Belediyelerin orta ve uzun vadeli program düzenlenmeli. Aksi halde belediyeler kılını kıpırdatamaz hale gelecektir.”
Erdoğan ”Yerel yönetim sistemimizin ‘ıslah’ edilmesinde, aksayan yanlarının giderilmesinde, sorunlu alanlara neşter vurulmasında fayda olduğuna inanıyoruz. Meclis’teki partilerimize milletin hizmet beklentisini karşılayacak etkin yerel yönetim sistemi için ortak akılla çözüm geliştirmeyi teklif ediyoruz,” dedi.
AK Parti lideri ayrıca Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) fesih kararına değinerek ”Terör örgütünün kendini feshi ardından siyasetin güçlü devreye girmesiyle, belediyelerdeki kayyum uygulamasının yeniden istisna haline geleceğini düşünüyoruz,” dedi.
Resmi verilere göre ülke genelinde son 10 yıl içinde toplamda 152 belediyeye kayyum atandı. Kayyum atamalarındaki gerekçelerde ağırlıklı olarak ‘terörle iltisak veya terör örgütlerine destek verme’ suçlamaları öne çıkıyor. Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye’yi eleştirdiği konuların başında kayyum uygulamaları geliyordu.
Erdoğan fesih kararıyla ilgili şunları da ekledi: ”Örgüt aldığı kararla bizim zaten milletimizle zaten yaptığımız ortak yaşam ve gelecek mutabakatına uygun bir adım atmıştır. Örgütün Suriye ve Avrupa kollarının da bu gerçekleri görüp, fesih ve silah bırakma sürecine katılmaları hayati öneme sahiptir. Türkiye’nin adının terörle değil teknoloji, kültür, sanat, demokrasi ve insani gelişim standartlarının yükselişiyle anılmasını arzu ediyoruz.”
Ayrıca Erdoğan, fesih çağrısı sonrası silah bırakmayla ilgili gelişmelerin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından takip edileceğini de bildirdi.
Diğer yandan Erdoğan, belediyelerle ilgili düzenleme çağrısının hiçbir siyasi, adli gelişmeyle ilgisi olmadığının altını çizdi. (TBMM)