enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kadına şiddet, insanlığa ihanettir!
00:42 Türkiye’nin Gazze’de barış sürecine liderlik etmesi, İsrail’in bölgesel hesaplarını zorluyor…
00:41 Soykırımcı İsrail’den yeni skandal: Yargısız idam
00:32 11. Yargı Paketi bugün Meclis’e sunulacak
00:23 Spekülatif fiyat hareketlerinin önüne geçiliyor…
00:09 Siyasi dalgalanmalara ve yaptırımlara rağmen, İran – Türkiye arasındaki ticaret son yirmi yıldır artış trendinde…
22:11 Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nce bu geceden itibaren Serbest Rota Hava Sahası uygulamaya başlayacak…
19:31 Okuma kültürü – Okuma alışkanlığı 
00:58 Katil İsrail şiddetin neticesinde son 2 yılda Filistin topraklarında 33 bin kadın ve kız çocuğu hayatını kaybetti…
00:57 MHP Genel Başkanı Bahçeli: Heyetin, İmralı ziyareti tarihi bir gelişmedir
00:47 MSB: Kadına yönelik şiddetle mücadelede 1 milyonu aşkın personele eğitim verdik
00:46 Yeni bir araştırma: Z kuşağının şifre tercihleri dedelerinden daha kötü
00:46 Bakan Göktaş: Kadına yönelik şiddete karşı mücadeleyi en üst seviyede sürdüreceğiz
00:41 Yeni Zelanda 2050’ye kadar 2.5 milyon kediyi öldürecek
00:40 Kandil mi İmralı mı? 27 Şubat Çağrısının Güç Dengelerine Etkisi
00:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Gazzeli kadınlara yönelik barbarlık hak ettiği tepkiyi görmedi”
00:35 MİT Başkanı Kalın’dan Gazze diplomasisi
00:32 İmamoğlu Suç Örgütü’ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame kabul edildi..
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Toplumun temeli olan ailelerin de kilit taşı kadındır
00:14 Kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir adım daha atıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Enflasyon Açık Ara En Önemli Sorun

Enflasyon Açık Ara En Önemli Sorun
23 Mayıs 2022
1.443
A+
A-

WASHİNGTON – UHA HABER / Amerika’da yapılan geniş kapsamlı bir anket halkın öncelikli sorunlarını gözler önüne serdi. Listenin birinci sırasında beklendiği gibi enflasyon var, hem de açık ara farkla. Buffalo’daki saldırıyla bir kez daha gündeme gelen ülkedeki silahlı şiddet ise Amerikalılar’a göre en öncelikli dördüncü sorun. Salgının en fazla etkisini gösterdiği dönemlerde anketlerin zirvesinde yer alan COVID ise bu sefer listenin sonunda kendine yer buldu.

“Bütün Amerikalılar’ın enflasyon konusunu çok ciddiye aldığımı bilmelerini istiyorum. Bu benim en önemli iç politika önceliğim.”

Başkan Joe Biden geçtiğimiz günlerde bu sözlerle enflasyonla mücadeleye verdiği öneme vurgu yapmıştı.

Bu cümleleri sarfetmesinin nedeni Amerikalılar’ın da aslında enflasyonu en önemli sorun olarak değerlendirmesi.

Pew Research’ün anketi de bunu ortaya koyuyor.

Amerikalılar’ın yüzde 70’ine göre ülkenin en önemli sorunu enflasyon.

Nisan ayında 8,5’den 8,3’e düşse de son on yılların rekor seviyesindeki enflasyon ankette açık ara birinci sırada.

Moody’s Analytics’in araştırmasına göre Amerika’da ortalama bir evin aylık harcaması geçen yıla kıyasla 341 dolar yükselmiş durumda.

ABD Merkez Bankası (FED), enflasyonla mücadele çerçevesinde Mayıs ayında 50 baz puanla son 22 en büyük faiz artışını gerçekleştirdi ve banka önümüzdeki dönemde de bu politikasına devam edeceğinin mesajını veriyor.

Ama FED eleştirilerin hedefinde, eleştirenlerden biri de eski başkanı Ben Bernanke.

Bernanke, FED’in enflasyona yanıt vermede geç kaldığını ve bunun hata olduğunu belirtiyor.

Listenin ikinci sırasında, Amerikalılar’a göre en önemli ikinci sorun sağlık giderlerinin karşılanabilmesi.

Halkın yüzde 55’i buna dikkat çekiyor. Birinci sıradaki enflasyonla ikinci sıradaki sorun arasındaki fark 15 puan.

Şiddet suçundan endişe edenlerin oranıysa yüzde 54’le listede üçüncü sırada.

Buffalo’da 10 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla bir kez daha gündeme gelen ülkedeki silahlı şiddet, halkın yüzde 51’i tarafından en önemli sorun olarak değerlendiriliyor.

Silahlı şiddet listede dördüncü sırada.

Son dönemde Başkan Joe Biden’ın azalma yaşandığını söylediği federal bütçe açığını en önemli sorun olarak niteleyenler de yüzde 51 oranında.

Başkan Biden’ın Beyaz Saray’da göreve başlarken büyük önem verdiği iklim değişikliğiyle mücadeleye Amerikalılar en önemli sorunların ilk sıralarında yer vermiyor.

Biden, iklim değişikliğiyle mücadele çerçevesinde eski Dışişleri Bakanı John Kerry’i bu konuda temsilci bile atamıştı. Amerikalılar’ın yüzde 42’sine göre bu konu hala önemli bir sorun.

Ülkedeki eğitim kalitesinin yetersiz olduğunu düşünen ve bunu çok önemli bir sorun olarak değerlendirenlerin oranı yüzde 39’la listede 6. sırada.

Son dönemde güney sınırından yasadışı geçişlerdeki artış ülke gündeminin üst sıralarında. Ama bu konu Amerika’nın en önemli sorunları listesinin ilk sıralarında değil. Yasa dışı göçmenliği önemli sorun olarak değerlendirenlerin oranı yüzde 38’de kalıyor.

Buffalo’daki saldırıda 10 siyahın yaşamını yitirmesiyle bir kez daha gündeme gelen ırkçılık tartışmaları da listede kendine yer buldu. Ankete göre Amerikalılar’ın yüzde 35’i ırkçılığı önemli sorun olarak niteliyor, konu; listenin 8. sırasında.

Biden yönetimi partiler üstü şekilde Kongre’den 1 trilyon dolarlık altyapı paketi geçirmişti.

Pew Research’ün anketine göre Amerikalılar’ın yüzde 30’u ülkenin altyapısından endişeli.

Ülkede işsizlik salgın öncesi dönemlere gerilemiş durumda. Belki de bu nedenle bu konuda endişeli olanların oranı yüzde 23’te kalıyor.

Ve salgının etkisini şiddetli biçimde gösterdiği dönemlerde en önemli sorunlar anketlerinin zirvesinde olan COVID şimdiyse ancak listenin sonunda, 11. sırada yer buldu.

Corona virüsünü önemli sorun olarak değerlendirenlerin oranı yüzde 20’den de az, yüzde 19.

Bunda vaka sayılarının geçmiş dönemlere kıyasla önemli oranda azalması ve kısıtlamaların nerdeyse tamamının kaldırılması önemli etken.

Listenin zirvesindeki enflasyonun önümüzdeki dönemdeki seyri ülkenin siyasi kaderini belirleyecek gibi.

Kasım’daki Kongre ve valilik seçimleri, ardından 2024 yılındaki başkanlık seçimlerinin sonuçları doğrudan enflasyon rakamıyla bağlantılı olacak.

İşte bu nedenle Biden da enflasyonu en önemli iç politika önceliği yapmış durumda.

Biden'dan Göçmenlik Yasa Tasarısı - Son Dakika

[UHA Haber Ajansı, 23 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.