enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:52 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, COP30 Liderler Zirvesi için bugün Brezilya’nın Belem kentine gidecek…
00:49 Selanik’teki Atatürk Evi, 10 Kasım’da Atatürk’ü Anma Günü’nde açılıyor…
00:39 AB Yüksek Temsilcisi Kallas Türkiye için ‘Önemli bir ortak’ diyerek açıkladı…
00:37 Burs ve öğrenim kredisi başvuru sonuçları açıklandı
00:34 UNESCO 43. Genel Konferansı’nda,15 Aralık’ın, “Dünya Türk Dili Ailesi Günü” olarak ilan edildi…
00:34 Nizip Ticaret Odası’nda (NTO) Eğitim İçin Birlik: Temsili Ayakkabı Dağıtım Töreni Gerçekleştirildi
00:34 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), ilin sağlık turizmindeki gücünü dünyaya tanıtmaya devam ediyor
00:30 Otomotivde ekim rekoru: 10 ayda 1 milyondan fazla araç satıldı…
00:28 Türk savunma sanayii yenilikçi ürünleriyle, Mali’nin başkenti Bamako’da BAMEX’25 fuarında olacak…
00:24 ABD’den nadir mıknatıs bağımlılığını bitirmek için 1.4 milyar dolarlık yatırım…
00:23 İÜ Rektörü Zülfikar: 6 asırlık üniversitenin ve mezunlarının onurunu koruduk
00:18 Marjinal Porter Novelli’den,’Yanındayız Derneği’ne stratejik iletişim danışmanlığı desteği
00:13 Dışişleri Bakanlığı, “Avrupa Komisyonu 2025 Türkiye Raporu” hakkında, ‘Ön yargılı ve mesnetsiz’ dedi…
00:04 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den: Son 6 yılda 18 yeni üst geçit, 38 engelli asansörü
12:33 YÖK’ten Dışişleri Bakanı Fidan’ın yükseköğretimine ilişkin açıklama
11:00 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
00:55 “Her yerde Türkiye var!”
00:42 İçişleri Bakanı Yerlikaya, “Siber suç operasyonlarında 539 şüpheli yakalandı”
00:38 Doç. Dr. İbrahim Karataş, DEAŞ’ın İslam’ın imajına verdiği tahribatın Gazze direnişiyle nasıl tersine döndüğünü anlattı…
00:32 Kasım ayında temettü verecek 10 şirket
TÜMÜNÜ GÖSTER →

El Bab’dan Mersin’e Mersin’den dünyaya

El Bab’dan Mersin’e Mersin’den dünyaya
21 Haziran 2023
17
A+
A-

* Mersin, Suriye savaşından sonra kapılarını sığınmacılara açan kentlerden biri. Sınıra yakın şehirlerden farklı olarak Mersin orta sınıf Suriyeliler’in daha çok tercih ettiği bir bölge oldu.

* Bunda da yatırım olanaklarının ve limanın önemli etkisi var.

UHA /  İnternational News Agency

2015’te Mersin’e yerleşen Nashvan Zamo yatırımcılardan biri. Zamo’nun aile mesleği tahin helvacılık. El Bab’daki fabrikaları savaşta yıkılmış. Zamo, kendi ailesi ve anne-babasıyla Mersin’e gelmiş.

Türkiye’ye yerleşir yerleşmez vatandaşlık başvurusu yapan Nashvan ve babası kısa sürede vatandaşlık almış. Daha sonra gelen ağabeyleriyse 4 yıl önce başvuru yapmış ama hala vatandaşlık alamamışlar.

25 ülkeye ihracat

Zamo ailesi bir süre işsiz yaşadıktan sonra artık kalıcı oldukları düşüncesiyle yatırım yapma kararı almış. Önce küçük bir fabrika kiralayıp tahin ve helva üretmeye başlamışlar. İlk başlarda müşteri bulamadıkları için düşük miktarda üretmişler, hatta zaman zaman fabrika üretimi durdurmak zorunda kalmışlar.

Daha sonra sosyal medya, arkadaşları ve Suriye’deyken oluşturdukları bağlantılar sayesinde müşteri sayısı artmış. Körfez ülkeleriyle iletişim kurup üretimlerini arttırmışlar. Ağırlıklı olarak Sudan’dan getirdikleri susamı fabrikada işleyip bugün artık 25 ülkeye ihracat yapıyorlar. Yıllık üretim kapasiteleri 1500 tona ulaşmış. Geçen yılki ciroları 7 milyon dolara yaklaşmış.

Neden Mersin?

El Bab; Kilis, Gaziantep ya da Hatay gibi illere daha yakın. Buna rağmen neden Mersin’i tercih ettiklerini Nashvan Zamo şöyle açıklıyor: “Buraya ilk geldiğimiz zamanlarda Mersin ucuz bir bölgeydi. O zaman çok göçmen yoktu Mersin’de. Bir de şey düşündük; biz üreticiyiz, tahin helva üretiyoruz ve bizim ürünümüzü ihracata göndereceğiz. Mersin limandan yakındır ve buradan ihracat yaparken daha kolay olacaktır.”

Zamo zamanın kendilerini haklı çıkardığını, limana yakın olmanın faydalarını ciddi anlamda gördüklerini söylüyor.

“1 lira kredi alamadık”

Nashvan Zamo Türkiye’deki Suriyeliler’le ilgili yanlış bir algı olduğunu savunuyor: “Diyorlar biz (Suriyeliler) destek alıyoruz, kredi alıyoruz, vergi ödemiyoruz. ‘Sigorta ödemiyorlar, bunlar merdiven altında çalışıyorlar’ (diyorlar) ama 1 lira kredi bile alamadık. Bizimle 25 kişi falan çalışıyorlar. 15 kişi sigortalıdır, 10 kişi öğrencidir, onlar stajyer gibi.”

Ömer Faruk Küçük fabrikanın sigortalı çalışanlarından. Gıda mühendisi. 2 yıldır bu fabrikada çalışıyor. Koşullardan memnun olduğu için şu an başka bir yerde çalışmayı düşünmediğini söylüyor.

“Her mülteci kötü değil”

Zamo Türkiye’de özellikle seçim öncesinde yükselen sığınmacı karşıtlığıyla ilgili de şunları söylüyor: “Her mülteci kötüsü değil. Her mülteci işsiz değil. Kontrol olacaksa, girdikten sonra kaydını yapsınlar, eğer bir faydası varsa kalsın.”

Peki bir gün ülkelerine dönmeyi düşünürler mi? Bu soruya yanıtları şöyle: “Eğer savaş bitecekse ve ülkemiz düzelecekse tabii ki fabrikamıza döneceğiz ve tekrar orayı ayakta tutacağız.”

Onur Erdoğan: Freelance Journalist Profile

Gazeteci* Onur ERDOĞAN, (VOA)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.