enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:53 RTÜK Başkanı Şahin: “İslamofobi sadece ‘bir içerik sorunu’ değil, bir güvenlik, bir kimlik ve bir insanlık meselesi”
00:51 Yenidoğan Çetesi’ davasında 5. duruşma görüldü
00:50 Fırtınalı bir dönemde AB dönem başkanlığını devralan Danimarka’yı neler bekliyor?
00:41 Almanya’da bir şirkette meydana gelen bıçaklı saldırıda bir kişi öldü, iki kişi yaralandı
00:35 Tunç Soyer’in gözaltına alındığı İzmir’deki yolsuzluk operasyonunda şaşırtan detay! Şikayet eden Cemil Tugay çıktı.
00:27 İtalya’da kavurucu sıcaklar: İki ölü, 17 şehir için kırmızı alarm
00:22 MİT Başkanı Kalın, Irak’ın kuzeyinde temaslarda bulundu
00:22 ‘Cam tavanı’ aşmak: Bilimde kadınların dönüştürücü gücü
00:11 Hangi AB ülkesi en çok düzensiz göçmeni geri gönderiyor?
00:10 Azerbaycan ve Küresel Süreçler
00:08 Sessiz kahramanlara bir saygı duruşu: “Babam Misafir İşçiydi” kitabı
23:09 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Hatay, İzmir ve Manisa’daki yangınlar kısmen kontrol altına alındı.
08:59 Büyük yolsuzluk operasyonu İzmir’e de sıçradı: Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer gözaltına alındı
08:34 TBMM bugün yoğun gündemle haftaya başlıyor
08:13 CHP kurultayı davası ertelendi
00:50 Kartepe’de Açık Hava Sinema Keyfi Başladı
00:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fuat Sezgin, büyük bir ilim insanıydı
00:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Orman yangınlarında sorumluluğu olduğu tespit edilen 31 kişi gözaltına alındı
00:32 (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan iş insanı Murat Kapki’ye ait iki depoda tarihi eser ele geçirildi
00:24 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “(ABD-İran) Uzlaşma ihtimali var”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dünyanın sorunu: İklim değişikliği

Dünyanın sorunu: İklim değişikliği
18 Aralık 2023
106
A+
A-

Dünyanın önemli sorunlarının başında iklim değişikliği geliyor. Ya da diğer adıyla iklim krizi. Uzmanlar iklim değişikliğinin ülkelerin güvenliğini bile etkileyebileceğini belirtiyor. Türkiye’nin aldığı tedbirleri ve olası sorunlara çözüm yollarını araştırdık.

UHA / İnternational News Agency

Niyazi Dölek
Niyazi Dölek

Türk bayrağı ve Atatürk siluetiOrtalama hava sıcaklıkları son yıllarda arttı, yağışlar azaldı, rüzgarın hızı ve yoğunluğu değişti… Dünya iklim krizi ile karşı karşıya.

İklim değişikliği, küresel bir tehdit olarak değerlendiriliyor. Çünkü ülkelerin güvenliğini de etkileyen bir faktör. Son 30 yılda yaşanan afetlerin yarısı hava, iklim ve su kaynaklı. Geçtiğimiz elli yılda dünyada kaydedilen afet sayısı ise 11 bin. Maddi kayıp bir tarafta, tam 2 milyon insan söz konusu afetlerde can verdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'nun başı bozayı ile dertteMikdat Kadıoğlu, “İklim değişikliği yani bir ülkenin deniz su seviyesi kıyıları varsa yükselmesinin kıyılarda tuzlanması ve ülkedeki turizm sektörünü etkiler. En önce kış turizmini vurur. Sonra deniz, kum ve güneş turizmini vurur yaz aylarında. Kuraklık daha sık kuraklık yaşarız. Ve bunun sonucunda su kıtlığına doğru daha çok gidişat olur. Türkiye zaten yarı kurak bir ülke biraz daha kurak oldu mu tam kurak oluyor” ifadelerini kullandı.

İklim değişikliği-Güvenlik ilişkisi

Araştırmalar bugüne kadar iklim değişikliğinin 3,64 trilyon dolarlık kayba neden olduğunu gösteriyor.

Kadıoğlu, “Az bir su, sudaki değişiklik. Orman yakalarını arttırır. Kene gibi, haşere, böceklerin sayısını arttırır. Bu yağış rejimini değiştirdiği için yağışa bağlı olan işlerde, sulu tarım su ihtiyaçları büyük kentlerde eğer bir de kentler doğru planda almamışsa bunların yanlışlığı, çarpıklığı daha çok yüzümüze vurur. Yani iklim değişikliği sosyo ekonomik göçlerden tutun da, gıda güvencesi, ulusal güvenlik her şeyi etkileyebilen bir şey” dedi.

Türkiye’nin iklim değişikliği hedefleri

İklim değişikliğinin önüne geçmek için en önemli tedbirlerin başında ise emisyon azaltımı geliyor. Bu kapsamda Türkiye sera gazı emisyonlarını azaltma hedefini yüzde 21’den yüzde 41’e çıkardı. 2053’e kadar da net sıfır karbon emisyon hedefi belirledi.

Mücadele bununla da sınırlı değil. “Sıfır Atık” projesi 6 yıldır devrede. Proje, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde. Amaç atıkları azaltmak, yeniden kullanımı ve geri dönüşümünü sağlamak.
Türkiye’nin hedeflerine ulaşması için herkese çok iş düşüyor.

Prof. Dr. Kadıoğlu, şöyle devam etti:

Uygulamada ise en önemli çalışma yapılan sıfır atık projesi. Sıfır atık iklim değişikliğine önemli bir konu. Çünkü iklim değişikliği ile mücadelede bireyler az tüketmeli, geri dönüştürmeli ve yeniden kullanılmalı. Burada amaç sıfır atık sonuçta. Özellikle bireyler su, gıda ve enerjide mümkün olduğu kadar az tüketmeli yeniden kullanmalı, geri dönüştürmesi gerekiyor.

Yerel yönetimler ise enerji politikalarını, yerleşimleri, şehirleşmeyi, şehirlerdeki binanın rengine kadar her şeyi dikkate alması gerekiyor. Yani bir tane binaların yönleri sokakların, caddelerin yönlerinden tutun da binaların üstteki bir bina yaptığın zaman toprağı yok ediyorsunuz bahçeyi. Onu alıp üste koymak, yeşil çatı yapmak gibi, aklınıza gelen her şeyi düşünmemiz gerekiyor.” 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.