enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:34 Şirketlerden N’Aber!
10:25 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:02 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:35 Bolivya’da ‘Ekonomik Hal’
09:11 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
00:34 Otellerde kimlik fotokopisi dönemi bitti, turizmciler ulaştırma sistemlerini işaret etti
00:28 CHP Genel Başkanı Özgür Özel tartışmanın fitilini Brüksel’den ateşledi, AK Parti’den yanıt gecikmedi…
00:21 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:16 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:02 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Donald Trump, “Türkiye ve Kürtler düşmanlar, Erdoğan’dan Kürtler’in peşinden gitmemesini istedim, o da gitmedi”

Donald Trump, “Türkiye ve Kürtler düşmanlar, Erdoğan’dan Kürtler’in peşinden gitmemesini istedim, o da gitmedi”
9 Ocak 2025
20
A+
A-

* ABD’de 20 Ocak’ta görevi devralacak olan Donald Trump Suriye’de bulunan 2 bin Amerikan askerini tutup tutmayacağına ilişkin soruyu yanıtlamaktan kaçındı.

* Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan övgüyle söz eden Trump, Erdoğan’dan Suriye’de Kürtler’in peşinden gitmemesini istediğini ve onun da bu ricayı yerine getirdiğini söyledi.

UHA / İnternational News Agency

Donald Trump, Florida’da Mar-a Lago’daki kulübünde Salı VOA - TGRT Haber 25 Ocakgünü düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin Suriye’deki askeri varlığına ilişkin bir soruyu yanıtladı.

Trump’a, ABD’nin Suriye’de 900 olarak bilinen asker sayısının geçen ay Savunma Bakanlığı’nca 2 bin olarak açıklanması sonrası, bu askeri kapasiteyi tutmaya devam edip etmeyeceği sorusu yöneltildi.

“Bunu size söylemeyeceğim çünkü bu askeri stratejinin bir parçası. Ancak bu Türkiye ile ilgili” yanıtını veren Trump, sözlerine, “Türkiye 2000 yıldır farklı isimler ve farklı şekillerde o ülkenin peşinde. İçeriye (Suriye) giren insanlar Türkiye’den” diye devam etti.

“Erdoğan’dan Kürtler’in peşinden gitmemesini istedim”

“Cumhurbaşkanı Erdoğan benim arkadaşım. Sevdiğim, saygı duyduğum bir kişi. Sanırım o da bana saygı duyuyor” diyen Trump, Erdoğan’dan Kürtler’in peşinden gitmemesini istediğini ve onun da bu ricayı yerine getirdiğini söyledi.

Bunun ne kadar süreceğini bilmediğini belirten Donald Trump, “Kürtler’in ve Türkiye’nin doğal düşman olduğunu ve birbirinden nefret ettiğini” söyledi.

Önümüzdeki hafta yapılacak törenle başkanlık görevini devralacak olan Trump “Ancak Erdoğan peşlerinden gitmedi. Geçmişte de yapmadı. Başlamıştı ve ben de lütfen bunu yapma dedim. O da yapmadı” diye konuştu.

Donald Trump Suriye’deki gelişmeleri, “Suriye’de olanlara bakarsanız, Rusya zayıflamıştı, İran zayıflamıştı ve o (Erdoğan) çok akıllı bir kişi. Adamlarını farklı şekillerde ve farklı isimlerle oraya gönderdi. İçeri girdiler ve ele geçirdiler. Olan bu” sözleriyle değerlendirdi.

Donald Trump başkan seçildikten sonra Aralık ayında yine Mar-a Lago’da düzenlediği ilk basın toplantısında, Suriye lideri Beşar Esat’ın devrilmesini, Şam’a yönelik yıldırım taarruzuna öncülük eden muhalif grupların birçoğuyla aynı safta yer alan Türkiye’nin “dostça olmayan bir şekilde yönetimi ele geçirmesi” olarak nitelendirmişti.

Trump, “Türkiye’nin çok akıllı olduğunu düşünüyorum. Türkiye çok fazla can kaybı olmadan dostane olmayan bir devralma gerçekleştirdi. Esat’ın çocuklara yaptıkları nedeniyle bir kasap olduğunu söyleyebilirim” demişti.

Suriye ile 911 kilometrelik sınırı olan Türkiye, terörist olarak gördüğü Kürt YPG militanlarına karşı birçok sınır ötesi harekât düzenledi.

Omurgasını YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri Amerika’nın IŞİD’le mücadelede ortağı. Türkiye ise YPG’yi ABD ve AB’nin de terör örgütü listesinde bulunan PKK’nın Suriye kolu olarak görüyor.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkililerine göre, Suriye’de daha önce bilinen aksine, Amerika’nın 900 değil yaklaşık 2 bin askeri bulunuyor.

Uzun yıllardır Esat yönetimine karşı olan Ankara, Suriye’nin kuzeybatısında bulunan Suriye Milli Ordusu (SMO) adlı muhalif grubu destekliyordu.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.