ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:42 KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs sorununda yeni adım…İki devletli çözüm kabul görüyor…
13:16 Özgür Özel ‘sokağa inin’ dedi, yetmedi ‘polisle çatışalım diyenler el kaldırsın’ dedi.
12:35 İsrail Yedioth Ahronoth gazetesi, Başbakan Netanyahu’nun Suriye’deki yeni yönetim ile Türkiye arasındaki yakınlaşmayı endişeyle takip ettiğini yazdı!
10:42 Millilerimiz UEFA A ligine yükselmeyi başardı!
09:15 Ramazan Bayramı’nda trenlere ek sefer ve ek kapasite
08:39 SAHA İstanbul 10 Yaşında! 
20:57 Ekrem İmamoğlu görevden uzaklaştırıldı
19:14 İstanbul Büyükşehir Belediyesine terör ve yolsuzluk soruşturması başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek, kimdir?
18:59 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklandı.
12:52 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklandı, terör soruşturmasında ise serbest bırakıldı
12:44 Sosyal Güvenlik Kurumu, emeklilere Ramazan Bayramı ikramiyelerini yarından itibaren ödenmeye başlayacak
12:17 Kocaeli’nin Karamürsel Belediye Başkanı Ahmet Çalık’tan önemli açıklama
11:33 A Milli Futbol Takımımız, UEFA Uluslar Ligi A/B play-off turu rövanş maçında bugün Macaristan’a konuk olacak
10:45 İBB Medya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun tutuklandı
10:37 TBMM’de yoğun mesai bu hafta da sürecek
10:14 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik “yolsuzluk” soruşturması kapsamında Ekrem İmamoğlu tutuklandı
09:53 Saraçhane’deki gösterilerde bir polis memuruna, terörist mandallalar tarafından asit atıldı
08:42 Adaletin eksik olduğu bir toplum nereye gider?
08:31 Haber Analiz I Gökberk, FPV Dron tehditlerini başarıyla imha etti!
06:30 ABD 500 bin göçmenin yasal statüsünü sonlandırdı ve ülkeyi terk etmeleri için süre verdi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Doğru mu, Yalan mı? 

Doğru mu, Yalan mı? 
28 Şubat 2024
16
A+
A-

Medya okuryazarlığı uzun zamandır üzerinde çalıştığım bir konu. Bir görselin üzerine amacınıza göre yazı yerleştirip, o görseldeki kişinin ağzından çıkmış gibi yayımladığınızda yapılan yorumlar, insanların hiçbir konu üzerinde kafa yormadıklarını, gerçekliğini sorgulamadıklarını, önlerine düşen her paylaşımı şartsız şurtsuz kabul ettiklerini gösteriyor.  

UHA / İnternational News Agency

CSU-WEB :: Dr. Öğr. Üye. YURDAGÜL ATUN

Konuk Yazar Doç. Dr. Yurdagül ATUN‘un “Doğru mu, Yalan mı?” başlıklı yazısı: 

Bir a4 kağıdında “Bu apartman filanca hocaya okutulacaktır. Daire başına şu kadar para düşmektedir. Bu meblağı …. tarihine kadar filancaya ödeyiniz.” yazıyor. Bu birkaç dakikada hazırlanan görseli binlerce kişi paylaşmış, altına da aklınıza gelen tüm hakaretler… Bunu asan başta olmak üzere bütün apartman sakinlerinin ne yobazlığı kalmış, ne aptallığı… Evet, bir aptallık var ama her önüne gelen haberi sorgulamadan kabul etme aptallığı… Bölünmüşler ‘biz ve onlar’ diye…  Cımbızla çekilip öne çıkarılan laflar, kimilerinden ‘aferin’, kimilerinden ‘yuh’lar… 

Bir başka fotoğraf. (Öğrencilerime göstermek için telefonuma kaydettim.) Üzerinde, fotoğraftaki siyaset insanının ağzından çıkmış gibi üzerine monte edilen bir yazı: “Kız Kulesi de kapatılmalıdır. Boğazın orta yerinde kız başına ne işi olmaktadır, üstelik fener yakarak kime işaret vermektedir?” Kardeşim belli ki biri sizi fena trollüyor. Bu kadarına da inanacağınızı düşünmüyor, ben de bu denli idrak yoksunu olunacağını düşünemem ama görselin altındaki yorumlar?  

Bir gazeteci olarak haberlerin aktarılma şeklinin, haberi veren kaynağa göre taraflı olduğunu, yalan haberin yayılma hızının gerçek haberden yüzde 60 daha fazla olduğunu defalarca yazmışımdır. Bir haber ne kadar absürtse o kadar ilgi çeker, okunur, paylaşılır. Her ne kadar gazeteci ve muhabirlerden kendi kişisel görüşlerini, aktardıkları haberlerin dışında tutmaları beklesek de bunun yapıldığını görmeyiz.  

Peki haber, bir olayın objektif bir şekilde topluma duyurulmasıysa, olmayan bir şey olmuş gösterilir mi? Gösterilir ancak bu bir haber değildir; gerçekte doğru gibi görünen bir fikirdir ve doğru değildir. 

Bazıları dezenformasyonun, toplumsal hastalıkların nedeni olmanın yanında, ahlaki bir panik ya da bir semptom olduğunu düşünüyor. (Yakın zamanda yayınlanan bir makale, yanlış bilgiyi yayma ve koşulsuz inanmanın hem bir semptom hem de hastalık olabileceğini ortaya koydu.)  

Peki yalan/yanlış habere sadece biz mi inanıyoruz?  

Korkmayın, herkes inanıyor. Tüm dünya yani… Loughborough Üniversitesi Çevrimiçi Yurttaşlık Kültürü Merkezi tarafından 2019’da gerçekleştirilen bir araştırma,  haber paylaşanların yüzde 42,8’inin yanlış veya yalan haber paylaştığını kabul ettiğini ortaya çıkarmış. Yine araştırmalar, insanların deepfake’leri (sahte olayların yapay zeka tarafından oluşturulan görselleri) gerçek içerikten ayırt etmekte başarısız olduklarını ortaya koyuyor.  

Öte yandan 2024’te dünya nüfusunun yarısından fazlası sandık başına giderken, dezenformasyonun artacağına dair ciddi uyarılar yapılıyor. Dünya Ekonomik Forumu, önümüzdeki iki yıl içinde yanlış bilginin en büyük toplumsal tehdit olduğunu ilan ediyor, büyük haber kuruluşları, dezenformasyonun demokrasiler için dünya çapında benzeri görülmemiş bir tehdit oluşturduğu konusunda uyarıyor. 

Peki dezenformasyondan kendimizi korumak için yataklarımızın altına saklanmaktan başka ne yapabiliriz? 

Öncelikle düşünebiliriz… Her ne kadar kendi ideolojilerimizi destekleyen her haber ve görseli sorgulamadan öpüp başımıza koysak da, saçma gelen bir paylaşımın doğrulunu “bu kadarı da olmaz” diyerek farklı kanallardan teyit edebiliriz. Hadi bunu da yapamadık diyelim, en azından bunu paylaşmaz, bununla ilgili yorum yapmayız. 

Bilgilerimizi nereden aldığımıza dikkat edip, eleştirel bir zihniyet geliştirir ve okuduklarımıza ağır dozda alaycılıkla yaklaşırsak, haberin doğru olup olmadığına karar vermemiz kolaylaşır. 

Bu noktada bakış açımız şu olmalı: Bilgi kaynaklarım kim ve bunlara güvenilebilir mi?  Hikayeyi kim veya hangi gruplar paylaşıyor? Teknoloji kimin elinde, kimler istedikleri haberleri yayma gücüne sahip? Neden bazı yorumlara kısıtlama getirilirken, bazılarına getirilmiyor? 

Burada önemli olan, hikayeye eleştirel bir gözle bakmaya başlamamız ve onun gerçekliğini sorgulamanız. Diğer bir faydalı strateji de haberle aramızda ‘mesafe’ yaratmak. 

İnanın demokrasimiz, gücümüz ve akıl sağlığımız buna bağlı... 

***

Yazar hakkında

Yrd. Doç. Dr. Yurdagül Atun Kıbrıs İlim Üniversitesinde öğretim üyesi olarak yaşamını idame ettiriyor. Yurdagül Atun; Lisans eğitimini gazetecilik bölümünde aldıktan sonra yüksek lisansını Radyo-Tv-Sinema alanında, doktora eğitimini ise Medya Yöneticiliği dalında tamamladı.

Uzun yıllardır çeşitli basın kuruluşlarında muhabir, köşe yazarı, haber ve yazı işleri müdürlüğü görevlerinde bulunan ve bugün Türkiye başta olmak üzere İngiltere, Amerika gibi birçok ülkede haber ve köşe yazıları yayımlanan Atun, Dış Basın Birliği, üyesi, Türk Dünyası Gazeteciler Birliği kurucu üyesi olup, sarı basın kartı sahibidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.