enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Doç. Dr. Yegane Hacıyeva, “”BRICS’in fonları, Azerbaycan için stratejik öneme sahip Karabağ bölgesindeki projelerin hayata geçirilmesinde büyük rol oynayabilir”

Doç. Dr. Yegane Hacıyeva, “”BRICS’in fonları, Azerbaycan için stratejik öneme sahip Karabağ bölgesindeki projelerin hayata geçirilmesinde büyük rol oynayabilir”
23 Ağustos 2024
75
A+
A-

Azerbaycanlı siyaset bilimci Doç. Dr. Yegane Hacıyeva, BRICS’in Azerbaycan için büyük stratejik ve ekonomik fırsatlar sunduğunu açıkladı.

Ermənistanın ən böyük cinayəti ərazilərimizin sistemli şəkildə minalanmasına imza atmasıdır - Politoloq - AZƏRTAC

Doç. Dr. Yegane Hacıyeva, ülkesinin BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ülkeler grubuna üyelik başvurusu konusunda yaptığı açıklamada, BRICS’in Azerbaycan için büyük stratejik ve ekonomik fırsatlar sunduğunu belirterek,  özellikle Karabağ bölgesinin yeniden inşası ve altyapısının geliştirilmesi gibi geniş çaplı projeler için bu tür uluslararası işbirliklerinin büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Azerbaycan’ın uzun süredir bütçesinin önemli bir kısmını Karabağ’ın yeniden yapılanması için ayırdığını hatırlatan Doç. Dr. Hacıyeva, BRICS ile kurulacak daha güçlü ilişkilerin bu süreci hızlandırabileceğini dile getirdi.

Dağlık Karabağ'da çatışmalar tırmanıyor: 12 asker öldü | Euronews

 “Karabağ Azerbaycan’ın kalbidir”

Doç. Dr. Yegane Hacıyeva, Karabağ’ın altyapısının yeniden kurulmasının sadece Azerbaycan için değil, bölgesel istikrar ve gelişim açısından da kritik olduğunu belirterek, Karabağ’ın özellikle Azerbaycan’ın kalbi olduğunu ve bu bölgenin savaş sonrası yeniden yapılandırılması için ciddi mali kaynaklara ihtiyacı bulunduğunu ifade etti.

Bu konuda şu ana kadar yeterli adımların atılmadığını açıklayan Doç. Dr. Hacıyeva, BRICS’e üyeliğin, büyük altyapı projeleri için finansman sağlanmasında Azerbaycan’a önemli avantajlar sunabileceğini, BRICS’in ekonomik işbirliği olanaklarının, Karabağ’ın hızlıca toparlanması ve Azerbaycan’ın genel kalkınması açısından hayati öneme sahip olduğunu kaydetti.

30 ülke, BRICS üyeliği için sırada bekliyor” - Dünya Gazetesi

“Azerbaycan’ın stratejik işbirliklerini derinleştirir”

BRICS üyesi ülkelerin çoğunun aynı zamanda Azerbaycan’ın stratejik ortakları olduğunun da altını çizen Doç. Dr. Yegane Hacıyeva, bu ülkelerle derinlemesine ekonomik ve siyasi ilişkilerin kurulmasının ve Azerbaycan’ın uluslararası sahnedeki konumunu güçlendireceğini ifade etti.

Doç. Dr. Hacıyeva, “Özellikle Çin ve Rusya gibi stratejik ortaklarımızla daha kapsamlı işbirlikleri kurmak için BRICS önemli bir platform olabilir. Bu durum, Azerbaycan’ın bölgesel etkisini artırmakla kalmayacak, aynı zamanda ekonomik kalkınmasını da hızlandıracaktır” dedi.

BRICS’in kurumsal yapısına da değinen Azerbaycanlı siyaset bilimci Doç. Dr. Yegane Hacıyeva, BRICS’in esasen ekonomik bir birlik olarak faaliyet gösterdiğini, ancak bir organizasyon olarak kabul edilmesi için bazı düzenlemelere ihtiyaç duyduğunu belirtti.

BRICS’in bugüne kadar birçok uzman merkezi, gençlik forumu ve parlamento forumu gibi yapılar kurduğunu da hatırlatan Doç. Dr. Hacıyeva, “Bu birlik, 2015 yılı itibarıyla Rezerv Fonu ve Kalkınma Merkezi gibi iki büyük mali merkez de oluşturdu. Bu merkezler, katılımcı ülkelerin altyapı ve kalkınma ihtiyaçlarına geniş çapta destek sağlıyor. Örneğin, Brezilya bu fonlardan en fazla yararlanan ülkelerden biridir” şeklinde konuştu.

Azerbaycan, BRICS'e Üyelik Başvurusu Yaptı | Haberrus

“BRICS Azerbaycan için kalkınma odaklı”

BRICS’in geniş mali kaynaklara sahip olduğunu ve bu kaynakların tarımdan teknolojiye kadar birçok alanda faaliyet gösterdiğini belirten Azerbaycanlı uzman Doç. Dr. Yegane Hacıyeva, bu yapıların Azerbaycan’ın altyapı projelerine de katkı sunabileceğini aktardı.

Doç. Dr. Hacıyeva, “BRICS’in fonları, Azerbaycan için stratejik öneme sahip Karabağ bölgesindeki projelerin hayata geçirilmesinde büyük rol oynayabilir. Üyelik, bu tür kaynaklardan yararlanmamıza olanak sağlayarak Azerbaycan’ın kalkınma hedeflerine ulaşmasını hızlandırabilir” dedi.

Azerbaycan’ın siyasi işbirliklerini de artıracak”

BRICS’in üye ülkeler arasında sadece ekonomik değil, aynı zamanda siyasi işbirliği imkanları da sunduğunu vurgulayan Doç. Dr. Yegane Hacıyeva, bu platformun, Azerbaycan’ın uluslararası örgütlerde daha etkin bir rol oynaması ve stratejik ortaklıklarını derinleştirmesi için bir fırsat sunduğunu ve  “BRICS’e üyeliğin, Azerbaycan’ın dünya sahnesinde daha güçlü bir aktör olmasına katkı sağlayacağını kaydetti.

Gazeteci Veysel KAVRAYAN, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO Liderler Zirvesi'ndeki diplomasi trafiğini derledi

Gazeteci* Veysel KAVRAYAN

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.