enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:48 Güne başlarken, şirketlerin sermaye artırımları, iş anlaşmaları, ortaklık yapılarındaki değişimler, öne çıkan projeleri neler?
00:59 ANKASAM İnfografik “Japonya’nın Demir Leydi’si Sanae Takaichi”
00:57 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, perdeyi Gebze’ye taşıdı…
00:56 Gazeteci İlhan KARAÇAY: Gazeteciliğin Talihsizliği ve Vefasızlık!
00:42 Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı’na, 246 subay alınacak…
00:35 İsrail Gazze’deki vahşetin görülmesini istemiyor
00:24 46 yıl önce kahpe ASALA tarafından öldürülen Ahmet Benler Bill Gates olabilirdi…
00:23 UHA / İnternational News Agency Kocaeli Bölge Temsilciliği’nden Haberler!
00:18 Ülke Profili: Lübnan
00:13 Su Güvenliği: Su biterse yönetilecek bir şey kalmaz
00:13 Bakan Uraloğlu, “Altyapı konusunda yaptığımız yatırımlar ülkemizin geleceğine mühür vuruyor”
00:06 Dr. Tuba YILDIZ: Suriye–Lübnan Ekseninde Tom Barrack Diplomasisi
00:02 Bosna-Hersek’in Sırp Lider Milorad Dodik ile imtihanı!
00:02 FUEN TAG Uluslararası STK’lar Konferansı (CINGOs) Sonbahar Genel Kurulu’na katıldı
00:01 Batı’ya Uzak, Belirsizliğe Yakın: Gürcistan’da Kırılma Dönemi mi?
15:55 Minguzzi cinayeti davasında karar açıklandı
15:46 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kuveyt Emiri Şeyh Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah’ın huzurunda iki ülke arasında 4 anlaşma imzalandı.
09:59 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, “İstanbul Havalimanı’nın yıl sonu hedefi 85 milyon yolcu”
08:25 Haberciliğe her açıdan bakan podcast: Habercinin Gözünden
05:38 Dünya Meteoroloji Örgütü’ne (WMO) göre, “Hava koşulları sertleştikçe ekonomik maliyetler ve etkiler de artıyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dışı hasarlı binalar büyük risk taşıyor: Hukuken sorumluluk kime ait?

Dışı hasarlı binalar büyük risk taşıyor: Hukuken sorumluluk kime ait?
17 Ağustos 2023
15
A+
A-

* Geçtiğimiz haftalarda Konya’da bir binadan baba ve kızının üzerine beton parçaları düşmüş, ikisi de yaralanmıştı.

* Cuma günü benzer bir olay da İstanbul’da yaşandı.

* Peki bu gibi durumlarda hukuken sorumluluk kime ait?

UHA / İnternational News Agency

Sıva, beton parçası, saksı ya da tabela… Binalardan düşen bu parçalar birilerine zarar vererek yaralanmalara hatta ölümlere bile yol açabiliyor.

Kazaların çoğunluğu ise eski binalar nedeniyle yaşanıyor.

Konya’da ve İstanbul Beyoğlu’nda yolda yürüyen ailelerin üzerlerine taş parçası düşmesi de bunun son örneklerinden.

Peki hukuki olarak bu gibi durumlarda kim sorumlu tutuluyor?

Avukat Çiğdem Tezer konuyla ilgili şunları söyledi:

Burada yapı malikinin sorumluluğuna gidilmesi gerekiyor. Yapı malikinin sorumluluğu kusursuz sorumluluktur ve Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiştir. Bununla birlikte etrafta şu anda görmüş olduğunuz ekonomik ömrünü tamamlamış taşınmazlarda biz buna riskli yapılar diyoruz ve riskli yapı tespiti yapılıp kesinleşmiş, taşınmazlarda da oradaki hissedar olan tüm kat maliklerinin Yargıtay kararları uyarınca sorumluluğu mevcuttur.

Sorumlulara verilecek cezayı ortaya çıkan zararla, nedeni arasındaki bağ belirliyor. Bu noktada yapı maliklerinin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekiyor.

Binanın bakımı zamanında yapılmalı, güvenlik önlemleri alınmalı

Herhangi bir kazanın yaşanmaması adına inşaatı devam eden veya tehlikeli sayılabilecek binalarda güvenlik önlemi alınması önem taşıyor. Binaya yaklaşılmasını engellemek için belli bir mesafe bırakılarak şerit çekilmesi de alınacak önlemlerden yalnızca bir tanesi.

Ayrıca, binalarda düzenli olarak bakımların yapılması, temizliğinin sağlanması ve binada bulunan levha ve tabelaların sağlamlaştırılması güvenlik açısından büyük önem taşıyor.

Bazı durumlarda malikler dışında belediye gibi kurumların da tedbir alması gerekebiliyor.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.