enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:07 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
08:03 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
07:59 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Deprem bölgesindeki atıl tarım arazileri fide ve tohum desteğiyle üretime kazandırılıyor

Deprem bölgesindeki atıl tarım arazileri fide ve tohum desteğiyle üretime kazandırılıyor
9 Şubat 2024
26
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM), Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği 11 ilde kullanılmayan tarım arazilerinin etkinleştirilmesi için geçen yıl yaklaşık 127 milyon 413 bin lira ödenek sağladı.

UHA / İnternational News Agency

Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında; üreticilere fide ve tohum desteği sağlanarak işlenmeyen veya nadasa bırakılan araziler ile işlemeli tarıma uygun olmayan alanlar bitkisel üretime kazandırılıyor, tarım arazilerinin kullanımı etkinleştiriliyor.

6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde, proje kapsamında verilen destekler tarımsal üretime katkı sağladı.

Bu kapsamda, Adana’da ayçiçeği, soya, kuru fasulye, nohut, turunçgil ürünleri için 14 milyon 308 bin lira, Adıyaman’da ayçiçeği, kırmızı mercimek, nohut, buğday, kavun, karpuz, domates, biber ve patlıcan için 13 milyon 76 bin lira, Diyarbakır’da karpuz, kavun, çeltik ve kırmızı mercimek için 9 milyon 194 bin lira ödenek kullanıldı.

Elazığ’da kuru fasulye, nohut, buğday, mercimek, safran için 8 milyon 987 bin lira, Gaziantep’te sorgum otu, yer fıstığı, kırmızı mercimek, sumak, domates, biber, patlıcan ve hıyar için 7 milyon 585 lira, Kilis’te arpa, kırmızı mercimek, buğday ve sebze için 9 milyon 49 bin lira, Malatya’da kuru fasulye, nohut, buğday, arpa, ayçiçeği, alıç aşılama ve sebze için 11 milyon 188 bin lira, Osmaniye’de asma fidanı, ayçiçeği, soya, zeytin ve sebze için 2 milyon 555 bin lira ve Şanlıurfa’da kırmızı mercimek için 24 milyon 18 bin lira ödenek tahsis edildi.

Depremlerin en çok etkilediği illerden Hatay’da ayçiçeği, domates, biber ve patlıcan için 3 milyon 597 bin lira ve Kahramanmaraş’ta nohut, ayçiçeği, soya, yem bezelyesi, kırmızı mercimek, domates, biber, patlıcan ve hıyar için 23 milyon 857 bin lira ödenek sağlandı.

Böylece, BÜGEM tarafından depremlerden etkilenen 11 ilde 2023’te kullanılmak üzere yaklaşık 127 milyon 413 bin lira ödenek gönderildi.

ÜRETİCİLERE CAN SUYU OLDU

Yürütülen bu projelerle afet bölgesinde yer alan illerde tarım takviminin elverdiği ölçüde, stratejik ürünlerin üretiminde sürdürülebilirlik, üreticilerin üretime devam etmesi, aile sebzeciliğiyle kırsala kayan nüfusun üretime dahil olması ve ihtiyaç duyulan girdiye erişim sağlandı. Verilen destekler üreticilere can suyu oldu.

Ayrıca tohum ve gübre bayilerinin ürün teminine yönelik tedarikçilerle koordinasyon sağlanarak deprem bölgesi üreticileri önceliklendirildi.

Bölgedeki illerde ağırlıklı olarak bulunan kayısı, zeytin, Antep fıstığı ve turunçgil bahçelerinde bahar döneminde aşı, budama, çapalama, gübreleme, ilaçlama gibi yapılması gereken uygulamalara yönelik de Bakanlık birimleriyle üretici birlikleri ve kooperatifler arasında koordinasyon sağlanarak, üretimin kesintisiz devamına yönelik gerekli tedbirler alındı.

BU YIL 200 MİLYON LİRA BÜTÇE AYRILDI

Bu yıl söz konusu illerde atıl arazilerin tarıma kazandırılması için 200 milyon lira ayrıldı. Bu bütçeyle tarla bitkileri için 503 bin dekar alanda ve sebze üretimi için 6 bin dekar alanda ekim dikim yapılarak boş veya nadasa bırakılan ya da atıl durumdaki arazilerin bitkisel üretime kazandırılması, tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi hedefleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.